Amit a németektől eltanulhatnánk!

Amit a németektől eltanulhatnánk!

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Amit a németektől eltanulhatnánk!

Más népektől tanulni nem szégyen, sőt energiaspórolás, mert nem nekünk kell kitalálni, tökéletesíteni a dolgokat. Folyamatosan próbáljuk okítani gyerekeinket, jó példát mutatunk, mégis túl lassú a fejlődés nem csak környezetünkben, hanem a fejekben is. Nem gondolom, hogy nagy megvilágosodás kellene ahhoz, hogy működjön a természet tisztelete, védelme. Talán csak elég lenne az itt felsorolt pár dolog.

Óriásplakát vs. figyelemfelkeltő tábla

Míg Magyarországon az óriásplakátok mennyisége és nagysága miatt nem lehet látni a fákat és hegyeket, Németország egész területén az első, ami szemet szúrt, hogy gyakorlatilag nincs csiricsáré óriásplakát. Viszont olyan sebességkorlátozó táblák vannak, melyek magyaráznak. Rajzzal, betűvel.
Azaz a gyermekek nevelése már az út szélén elkezdődik. A német gyerek sem a plakáton látott chipset, sem lapos békát nem akar, ami a kocsikat számolja a hátával. Így lesz belőle rendes ember felnőttkorára.

Autó vs. bicikli és gyalogos

Magyarországon, aki teheti, jellemzően még a WC-re is autóval megy, és többnyire csak, „észjátszásból” kerül elő a bicikli havonta egyszer. Ezzel szemben Wolfsburg környékén az életvitel része a bicikli, ahogy a járdára festett bicikliút is természetes.
Mindenki legalább annyit gyalogol, biciklizik, mint amennyit vezet, mindhárom közlekedésmódban egyaránt megtapasztalja a létet, így nincs differenciálódás – ezért nincs konfliktus biciklis, gyalogos és autós között.

Vidd haza a szemetedet mozgalom

Ezt én neveztem el így. Hazánkban minden görbe fánál van szemetes, mégis az utcán hömpölyög a szemét. Ezzel szemben ebben a városban azt láttam, hogy alig, vagy egyáltalán nincs nyilvános szemetes, csak a nagyon indokolt helyeken, például a bolt előtt.
Ezzel megmutatják, hogy nem attól vagy tiszta, ha szemetedet magadtól távol tudod, hanem attól, hogy saját szemetedért te vagy a felelős – azaz, vidd haza; a szemét magánügy, van módja, helye, kultúrája annak, hogy mit kell tenned vele.

Kép forrása: Meisenheim WHERE id = Németország

Újságpapír

Úgy tűnik, a világ egyes helyein szeretnek ésszerűnek lenni. A napilapot nem kell megvenned, aztán kidobnod, ezzel pusztítva a fákat, és növelned a szemeted mennyiségét. A belvárosban minden nap ki van rakva a friss újság: vitrin mögé, oldalanként.
Természetesen hozzá lehet jutni az újságokhoz, ha szükséged van rá, de nem szükséges egy hír elolvasása miatt szemetet gyártanod.

Szélmalomharc

Hatalmas szélgenerátorok, melyek tövében állva valóban lehet érezni kicsinységünket, szó szerint és átvitt értelemben is – a természeti erőkhöz viszonyítva. Hatalmas szélgenerátor mezők segítik az áram termelését, és igen, biztos, hogy tisztában vannak az emberek azzal, hogy ez csak elenyésző, más eredetű energia kiváltására képes.
Éppen ezért folyamatosan építik az újabb szélgenerátorokat, melyek egyetlen lapátja alig fér fel a félpótkocsis kamionra. Miden egyes szélgenerátor egy apró lépés ahhoz, hogy gyerekeink öröksége, a Föld, újra élhető legyen.

Napelem

Míg Magyarországon luxusnak számít a napelem, csak a gazdagok passziója, zsíros üzlet, addig Németországban ott van napelem, ahol kell. Egy ház, egy pajta tetején. Igen, pajta tetején, és nem hiszem, hogy a házi szoláriumot látják el a vele termelt árammal.
A német kormány 40 százalékkal akarja 2020-ra mérsékelni a szén-dioxid kibocsátást, és a jelenlegi 13 százalékról 27 százalékosra szeretné emelni a megújuló energia termelésének részarányát. Igen, a kormány az, amely erőfeszítéseket tesz és támogat.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást