Amit a felnőttek eltanulhatnak a kisbabáktól

Amit a felnőttek eltanulhatnak a kisbabáktól

Címlap / Életmód / Család / Amit a felnőttek eltanulhatnak a kisbabáktól

A kisbabák ösztönösen okosan viselkedő lények. Sokszor annyira okosak, hogy igenis megéri eltanulni tőlük néhány dolgot. Gondoljuk végig, hogy életünkben hány olyan pillanat volt, amikor nekünk nem sikerült ilyennek lennünk, bár az kellett volna.

Szeretet és ragaszkodás kimutatása

Egyértelmű, hogy a gyerekek kihez és mennyire ragaszkodnak. Nem gondolkoznak azon, hogy meg kellene e várni, míg a másik kezdeményez, vagy hogy nem kellene kiadnia magát. Felnőtt korban akár kapcsolatok is múlhatnak azon, hogy a felek nem merik vagy büszkeségből nem akarják kimutatni valódi szeretetüket és a másikhoz való ragaszkodásukat.

Egyértelmű kommunikáció

A kisbabák bármikor odabújnak a szüleikhez, ha éppen arra van szükségük, vagy ahhoz van kedvük. Ha például megijednek, pánik szerűen menekülnek a szülők lábához. Nem gondolkozik a kifejezési módon, és bár nem tudnak még sokszor beszélni sem, mégis szavak nélkül is egyértelműen a tudtunkra adják, mi szeretnének. Ha egy gyerek azt szeretné, hogy játsszunk vele, akkor a játékot a kezünkbe teszi. Hányszor van, hogy akár sok év párkapcsolatban sem merjük egyértelműen jelezni a másiknak, hogy mit szeretnénk kapni tőle a mindennapokban, vagy akár a szexuális életünkben?

Nincs középút

Ha a kisbabák álmosak, akkor alszanak, ha felébrednek, azonnal játszani szeretnének. Nincs olyan, hogy még pár percig ébredezik vagy félálomban szunyókál az ágyában. Nekünk felnőtteknek sokszor óráink mennek el azzal, hogy nem vagyunk képesek egyik szakaszból a másikba lendülni.

Szorgalom

Ha valami érdekli, akkor azt szorgalmasan próbálgatja. Ellenőrzi például, hogy ezredjére is ugyanúgy leesik e a járókából kidobott tárgy, vagy újra feláll és próbálja az egyensúlyát megtalálva lépegetni. Mi felnőttek előbb kerülünk önértékelési válságba, mert úgy érezzük, nem megy a nyelvtanulás, vagy a bármilyen feladat. Képesek vagyunk erről órákat beszélni is akár, holott lehet, hogy valamit csak szorgalmasan gyakorolni kell.


Kitartás

Hiába nem sikerül valami elsőre vagy akár századjára, akkor is kitartóan tovább próbálkoznak. Nem sérül az önbizalmuk, nem esnek kétségbe, hogy valami nem fog sikerülni. Helyette addig próbálgatják, amíg nem megy. Kinek nincs olyan élménye, hogy a fogyókúra elkezdésekor kétségbeesett, ha a súlya nem kezdett el azonnal csökkenni? És hányan adtuk fel az elején, pedig csak egy kis velünk született kitartás kellett volna, és már rég visszanyertük volna álom alakunkat?

Határtalan érdeklődés

Érdekes a fal, a csillár, az utcán elmenő emberek, az autók… A világ kíváncsi szemlélése sajnos felnőttkorban megszűnik. Egy gyerek soha nem megy morózus arccal végig az utcán, maga elé meredve, mint mi felnőttek. Tele van érdeklődéssel, kérdésekkel, odafigyel és megfigyel. Nincs jele náluk elfásultságnak vagy stressznek, a világ számukra még érdekes és szép.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást