6 ok, amiért jó a piacon vásárolni!

6 ok, amiért jó a piacon vásárolni!

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 6 ok, amiért jó a piacon vásárolni!

A piac az a hely, ahol biztosan azt kapod meg, amire szükséged van. Ételt és mosolyt. A kiegyensúlyozott élethez ez a két dolog feltétlenül szükséges. Szakítsunk hát rá időt, hisz nem tart tovább, mint amikor multiban rosszkedvűen, feszülten, fáradtan andalgunk a folyamatosan átrendezett polcok között… Itt a tavasz – azaz a zöldség és gyümölcs időszaka – alakítsunk ki jó szokásokat életünkben.

Családi program

A piacra járás nagy előnye, hogy tartalmas családi program lehet. Észrevétlenül taníthatod meg gyerekednek azt, mi alapján válogasson, mi friss, mi jó, mi hazai, mi egészséges. Az árusok többsége kedves, örülnek a gyerekeknek, kóstolót is adnak.
Az árusokkal, termelőkkel szóba elegyedve megtanulják a munka értékét, azt, hogy az élelmet megtermelni csak odafigyeléssel, munkával lehet. A vidáman eltöltött idő mellett az az előnye is megvan, hogy nem kell egyedül cipekedned. Nem lesz teher a hétvégi bevásárlás, főzőcske.

Kinél vásárolj?

A piacon nem csak az árut érdemes nézni. Azokat a kezeket is, amik a zacskóba teszik a vásárolt árut. Ha mély, földtől elszíneződött barázdákat látsz a kézen, akkor biztosra veheted, hogy olyan árut vettél, ami valóban kiskertben termett.
Ezzel nem csak egészségedet véded, hanem olyan embereknek adsz megélhetést, akik közelebb áll a munka, mint a nyerészkedés. Az sem mindegy, hogy szeretettel adják neked az árut, így sokkal jobb kedvvel állsz neki a főzésnek, a családod pedig az ebédnek.

Tej a piacon

A házi tej végre újra divat lett. A piacon vett tej egyrészt sokkal finomabb, másrészt biztos lehetsz abban, hogy az a tej nem csak látta a tehenet, hanem valódi tej. Ha sok tejet veszel és otthon felforralod, jól eláll a hűtőben, csak megfelelő flakonról kell gondoskodnod.
A tejföl sokkal finomabb, az étel homogénebb, ha ezzel sűríted. A kecskesajt – bár drága – sokkal egészségesebb és finomabb, gyerekednek is tudsz belőle csomagolni uzsonnára – nem árt, ha megszokja a természetes ízeket.

Hús a piacon

Megszoktuk, hogy látszólag patika tisztaságú pultokból vásárolunk. A piacon ez nem így van, ám, ha paraszti ésszel végig gondoljuk, sokkal kevesebb kéz érint egy háztájit, mint egy multiban vett kolbászt, füstölt húst.
Érdemes elérhetőséget kérni az árustól, így érdeklődhetsz, hogy mikor mi lesz a kínálat, és jó ismeretség kialakítása után akár hozzájuthatsz olyan hústermékhez, ami biztosan megfelel egy ünnepi ebédhez.

Minden egyéb a piacon

Szert tehetsz valódi mézre, virágporra – ami igen egészséges. A pékárut is kisebb üzemekből szerzik be többnyire, akiknek fontos a vásárló megszerzése, megtartása, így valószínűleg jobb minőségű.
Szert tehetsz ismeretségekre, ami a mai világban elengedhetetlen az érvényesülésre. Ha ügyes vagy, spórolhatsz is. Ráadásként lelkednek is jót tesz az a tudat, hogy jó helyen költötted el pénzed és még mosolyt is adtál, kaptál.

Gyerekkorunk piacai

Budai gyerekként mi a Fény utcai piacra jártunk. A cseresznyének cseresznye íze volt, az almának alma íze, a borsónak borsó íze, ott létünknek pedig élet íze.
Nagyon sokat adtak azok a percek, melyeket ott töltöttem. Tele voltam élménnyel, rengeteg tapasztalattal indultam haza. Ne fosszuk meg gyerekeinket ettől az élménytől, csak azért, mert – állítólag – nincs időnk…

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást