6 ok, amiért nehéz külföldön az élet

6 ok, amiért nehéz külföldön az élet

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 6 ok, amiért nehéz külföldön az élet

Egyre többen szemezgetnek a külföldi élet lehetőségével, amin nincs mit csodálkozni, tekintve hazánk jelenlegi helyzetét. A sok öröm és új inger mellett azonban nem árt mérlegelni a negatívumokat sem, mielőtt végleg felmondasz a munkahelyeden.

Nyelvi nehézségek

Nem te lennél az első, ha gyakorlatilag nulla nyelvtudással vágnál neki a külföldi életnek, de nem is az utolsó, akinek emiatt problémát okoz a beilleszkedés és a boldogulás.
A nyaraláson még csak-csak elboldogulunk az alapfokúnkkal és a gesztikulálással, pláne, hogy a vendéglátók és az eladók, akikkel ilyenkor kommunikálunk, egyértelműen kedvesen viselkednek. Ám nem biztos, hogy díjazzák a hiányosságaidat, vagy az akcentusodat, ha munkát keresel, vagy ha már dolgoznod kellene.
Arról nem is beszélve, hogy mennyi nehézségét okozhat, ha hivatalos ügyeket kell intézned. Ez még sokszor itthon sem egyszerű, nemhogy idegen nyelven…

Most te leszel a kisebbség

Még ha jól is beszélsz az adott nyelven, akkor is tudni fogják rólad, hogy külföldi vagy, és sok helyen – ahogy hazánkban is a legtöbbször – ezt még mindig negatívumnak róják fel az emberek. Természetesen sok erővel és kitartással fel tudod magadat dolgozni a ranglétrán egy bizonyos fokig, de arra fel kell készülnöd, hogy többszörösen nehezebb dolgod lesz, mint a helyieknek.
És hát az is megeshet, hogy gyakran nyelvi hiányosságokra hivatkozva fognak elutasítani még akkor is, ha tökéletes végzed a munkádat és mindent megteszel, hogy jobb helyre kerülj.

Megélhetési kérdések

Sokan bedőlnek a kecsegtető, az itthoni béreknek többszörösét kínáló fizetéseknek, csak abba nem gondol bele mindenki, hogy külföldön nem csak dolgozni kell és pénzt keresni, hanem megteremteni a megfelelő életkörülményeket.
Minden országban más az, ami drága. Egyes helyeken az élelmiszer kerül többe, másutt a lakás, az albérlet az, amiért ott kell hagyni akár a fizetésed felét is.
Ha külföldre készülsz, mindenképpen számba kell venned, hogy a megélhetés mennyit kóstál, mert egyáltalán nem biztos, hogy a felkínált munka mellett majd sokkal gazdagabban térhetsz haza, vagy élhetsz életed végéig az adott országban.

Át is vághatnak

Bár talán egyre ritkábbak, azért még mostanában is hallani rémhíreket, szörnyű munkásszállókról, betegre dolgoztatott vendégmunkásokról, akik alig tudtak hazajutni, mivelhogy egy forintot sem láttak abból, amiért hónapokon keresztül küzdöttek.
Ha valami túlságosan is csábítóan hangzik, akkor az mindig gyanús, és ez kiemeltképpen igaz a külföldi munkákkal kapcsolatosan. Amennyiben egy cég nem hajlandó veled szerződést aláírni, folyton csak halogatja a fizetést, akkor minden bizonnyal éppen kihasználnak és jó esetben nem bánják, ha azonnal haza kívánsz térni.  

Különböző ünnepek

Külföldön nincsenek magyar nemzeti ünnepek, ha nem követed az otthoni híreket, semmi sem fog március 15-ére, augusztus 20-ra vagy az 1956-os forradalomra emlékeztetni. Sokan sajnálatos módon amúgy sem foglalkoznak ezekkel a dátumokkal, eseményekkel, de egészen más érzés lesz, ha a külföldön születő gyermekeidnek fogalmuk sem lesz róla, miért is fontosak. Bár a legnagyobb ünnepeket szinte mindenhol megtartják a világon, ezek gyakran nagymértékben különböznek az itthon jól bevált szokásokról.
Egyes országokban szó szerint másképpen működik az időszámítás, van, ahol az újévet sem december 31-én ünneplik, de bizonyos vallással bíró területeken a karácsonyt sem szokás ünnepelni. Persze attól még őrizheted az otthoni hagyományokat, hogy külföldön laksz, de merőben más úgy készülődni a karácsonyra, hogy hétágra süt a nap és sehol sem látsz egy karácsonyi díszt az egész városban.

Idegen körülmények

Talán ez az, amivel a legnehezebb megbirkózni külföldön. Nem futhatsz át a szomszédba a barátnődhöz, nem ölelheted meg minden nap az otthon hagyott szeretteidet, sőt, talán arra se lesz lehetőségetek, hogy naponta beszéljetek. A világ másik végén éppen nappal van, mikor itt éjszaka, és ilyen helyzetekben sokszor nehéz összeegyeztetni a trécselés időpontját.
Minden bizonnyal külföldön is lesznek új barátaid és az is egészen biztos, hogy ha elszántad magadat, akkor boldogulni fogsz, de az ilyen fontos döntéseket mindenképpen alaposan át kell gondolnod. Te ismered a legjobban magadat, ezért nem is választhat helyetted senki, de ha az egyhetes nyaralásról is honvággyal térsz haza, akkor jobban jársz, ha hazánkban próbálsz meg boldogulni.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!