Életmód / Táplálkozás

7 ok, amiért mostantól abba kell hagynod a dohányzást

Jól tudjuk, hogy a cigaretta káros az egészségre, mégis sokan dohányzunk, akár évtizedeken keresztül is. Ha esetleg a következő évtől le szeretnénk szokni, akkor az alábbiakban láthatunk néhány ösztönző adatot a dohányzás káros hatásairól. Sok sikert minden próbálkozónak!

Tüdő, légutak

Kezdjük a legkeményebbel: a dohányzás hozzájárulhat a tüdőrák kialakulásához, ami máig egy nagyon rossz arányban gyógyítható betegség. Sok függ a betegség észlelésének időpontjától, de elmondható, hogy átlagosan 100 betegből a betegség diagnosztizálása után 5 évvel már csa 30-40 él.
Ezért célszerű kevesebbet, vagy gyengébb cigarettákat szívni, vagy ideális esetben végleg leszokni a dohányzásról. Emellett a cigaretta más elváltozásokat is okozhat a tüdőben, gyakori például a dohányosok körében a tüdőtágulás, ami annyit jelent, hogy a léghólyagocskák falai elhalnak és egyetlen nagy gömbbé olvadnak össze, így lényegesen csökkentve a tüdő kapacitását.

Erek

A dohányzás és az érelmeszesedés között egyértelmű összefüggés van. Ha elkezdődik szervezetünkben az érfalak meszesedése, az azzal jár, hogy az erek elveszítik rugalmasságukat, merevebbekké és sérülékenyebbekké válnak, keresztmetszetük pedig beszűkül, ami a megfelelő véráramlás komoly akadálya lehet.
Ez a probléma áll az agyvérzés és a szívinfarktus hátterében is, és ugyanide vezethető vissza az érszűkület is, aminek súlyos esetben akár végtagvesztés is lehet a következménye.  

Emésztés

Sok dohányos ragaszkodik ahhoz, hogy nagyobb evések után, vagy a kávéivás mellé feltétlenül elszívhasson egy-egy szál cigarettát. Ez nem csak a rutin kialakulása miatt van így, hanem azért is, mert a cigaretta emésztésélénkítő hatással rendelkezik.
Kávéval vagy alkohollal kombinálva azonban igaz, hogy könnyíti az emésztést, de cserében nem ritka, hogy a gyomorfekély kialakulásában is komoly szerepet játszik. Ezért veszélyes, hogy ha a dohányosok csökkentik az elszívott cigaretták számát, mégis a kávé mellé fogyasztott cigarettákhoz ragaszkodnak a legerősebben.

Fogak

A dohányzás hatásának egyik leglátványosabb megjelenése a fogakon tapasztalható. A dohányosok fogai lényegesen sárgábbak, és nagyobb arányban jelentkezik nálunk a fogkő is.
Ezek nem csak esztétikai elváltozások, a fogkő miatt ugyanis több kórokozó is elszaporodhat a szánkban, és ha nem szedetjük le rendszeresen, akkor a fogínyt is lejjebb szoríthatja, ezáltal fogínysorvadást okozva. Kellemetlen tünet a rossz szájszag is, amit nem csak a cigaretta szaga, de a fogak állapota is eredményezhet.

Olvastad már?  Veszélyes lehet az elektromos cigaretta a legújabb kutatások szerint

Nemi szervek

A dohányzás főleg a férfi nemi szerveket érinti hátrányosan. Egy dohányosnak a nemi szervekben található erei is károsodnak, ha hosszú ideig és nagyobb mennyiséget szív el, akkor jelentősen megnő az impotencia veszélye, hiszen csökken a vérellátás és érszűkület alakulhat ki.
Ezek mellett a dohányzás rossz hatással van a spermiumok mennyiségére és minőségére is: a dohányos férfiaknak nagyobb eséllyel lesz lényegesen levesebb ondósejtje, mint egy nem dohányzónak, ráadásul a dohányzás hatására sérülhet a spermiumok mérete és aktivitása, sőt még a genetikai összetétele is.

Terhesség

Rettenetes látvány, ha terhes nőt látunk dohányozni, és nem véletlen, hogy ez ilyen elrettentő hatással van szinte mindenkire. Anyaként felelősek vagyunk gyermekünk egészségéért, de ha dohányzunk, akkor éppen mi magunk veszélyeztetjük őt a legjobban.
A terhesen dohányzó nőknél magasabb a korai vetélések és a koraszülések száma, a megszületett gyerekek pedig gyakran alacsonyabb súllyal születnek, mint társaik. A méhlepény erei ugyanúgy károsodnak, mint a testünk egyéb részein lévők, így romolhat annak áteresztő képessége, így a kellő táplálék nem biztos, hogy eljut a magzathoz. 

Adatok

Ha mindez nem elég, akkor íme néhány pozitívum, amikre számíthatsz, ha most abbahagyod a dohányzást:
– 1 napon belül a szervezeted szénmonoxid-tartalma a normális közelire áll vissza, tüdőd elkezdi a tisztulási folyamatot.
– 2 napon belül a szervezetedből távozik a felgyülemlett nikotin, ezáltal nem csak a méreganyag nagy részétől szabadulsz meg, de újra intenzíven érezni fogod az ízeket és az illatokat is.
– Fél éven belül lényegesen csökken a reggeli köhögés, fulladás, és több emeletet is képes leszel megmászni lihegés vagy rosszullét nélkül.
– Néhány év elteltével pedig az infarktus és a tüdőrák esélye is lényegesen csökken.
Hát nem megéri abbahagyni???