10 ok amiért együk a gránátalmát

10 ok amiért együk a gránátalmát

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 10 ok amiért együk a gránátalmát

A gránátalma bár ősz végén terem, még tavasszal is bátran fogyasztható. Sőt, kifejezetten ajánlott a fogyasztása, mivel nem csak finom, de nagyon egészséges is. Lássuk, mik a szervezettünkre gyakorolt pozitív hatásai!

Hatóanyagok

A gránátalma nem véletlenül tartozik a szuper-élelmiszerek közé: nagyon magas arányban tartalmaz ugyanis olyan anyagokat, amelyek a szervezet egészséges működése és az esetleges betegségek megállítása szempontjából nélkülözhetetlenek.
Nagy arányban található meg benne polifenol, különböző nyomelemek, vitaminok és egyéb gyógyhatású molekulák. A gránátalma kiváló kálium és C-vitamin forrás, emellett nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat és gyümölcscukrot is.

Antioxidáns

Kifejezetten erős antioxidánsként ismert az áfonya, a zöld tea, vagy az, ha naponta megiszunk egy pohár vörös bort. Ezeknek több, mint duplája az az antioxidáns mennyiség, amit a gránátalma fogyasztásával juttathatunk a szervezetünkbe.
A gyümölcsben található antioxidánsok ráadásul nagyon gyorsan és könnyen szívódnak fel szervezetünkben, így nagy arányban hasznosulnak. Ha tehát szeretnénk biztosítani a megfelelő antioxidáns anyagok bevitelét a szervezetünkbe, akkor feltétlenül együnk minden nap egy keveset a gránátalmából.

Szív-és érrendszer

A gránátalma bizonyítottan kedvező hatással van a keringésre. A gyümölcs hatóanyagai egyrészt csökkentik a szervezetben felszaporodott káros (LDL) koleszterinszintet, másrészt növeli a hasznos (HDL) koleszterin mennyiségét.
Fogyasztása emellett csökkenti az érelmeszesedés veszélyét, ráadásul nem csak megelőzésként hatásos, de a már kialakult érelmeszesedésre is poztív hatással van. Kedvezően befolyásolja a vér sűrűségét és a vérrögképződési hajlamot, így csökkenti a szívinfarktus és az embólia kialakulásának esélyét. Alacsony vérnyomással küzdőknek is nagyon ajánlott.

Klimax

A gránátalma fogyasztása kifejezetten tanácsos a klimax időszakában lévő nőknek. Tartalmaz ugyanis egy ösztron, vagy fito-ösztrogén nevű, hormonszerű anyagot, amely nagyon hasonlít az ösztrogénre.
Ennek hatásai között szerepel a klimaxszal járó olyan kellemetlen tünetek jó részének enyhítése, mint a depresszió vagy a csontritkulás, sőt akár a hormonkezelést is kiválthatja. Rendszeres fogyasztásával bizonyítottan csökkenthetőek a változó kori tünetek, így ez az időszak kevésbé megterhelő és kevesebb negatívummal járó lehet.

Candida

A gránátalma hatóanyagai segítenek a Candida vagy más gombás betegségek kialakulásában, illetve a már kialakult betegség tüneteinek enyhítésében, a betegségek terjedésének megállításában. Baktérium- és parazitaellenes hatása miatt ugyanis megállítja a szervezetben elszaporodó gombák és káros baktériumok szaporodását.
Ha a Candidára utaló jeleket, tüneteket tapasztalunk szervezetünkben, akkor lehetőleg minél korábban kezdjünk el gránátalmát fogyasztani, hogy a gombák terjedését mielőbb megállítsuk.

Gyulladások

Az összes gyümölcs közül kiemelkedik a gránátalma a gyulladásgátló hatás szempontjából is.

Kifejezetten javasolt, hogy a szervezetben kialakult bármilyen gyulladás esetén fogyasszunk rendszeresen gránátalmát. Segít a belekben, a gyomorban vagy akár a tüdőben kialakult gyulladások mielőbbi gyógyulásában is.
Megfázás vagy torokgyulladás esetén is kifejezetten ajánlott a fogyasztása, ráadásul azon túl, hogy a gyulladások gyorsabban gyógyulnak, még a gyümölcsben megtalálható vitaminok is sokat segítenek szervezetünk védekezőképességének, illetve a további fertőzésekkel szembeni védekezésben is.

Rák

Egyre több tudományos eredmény szól arról, hogy a gránátalma hatóanyagaival folytatott kísérletek biztatóak a rák elleni kutatások szempontjából is. Több kísérlet is reményteljes eredményeket produkált a gránátalmával a prosztata-, emlő- és bőrrák megelőzésével és gyógyításával kapcsolatban.
A kísérletek eredményei alapján a gránátalma hatóanyagai segíthetnek a rákos sejtek egészségessé való alakulásában is. Tudósok szerint várható, hogy a gyümölcs hatóanyaga nemsokára több gyógyszer alapanyagai között is szerepelhet mind megelőző, mint kezelő anyagként.

Porckorong

A porckorongkopásban szenvedőknek egyre gyakrabban ajánlják a gránátalma, vagy az abból készült kivonatok alkalmazását. Ezek rendszeres fogyasztása ugyanis lassítja vagy akár meg is állítja a porckorong további kopását, mivel képes megállítani a porcokat megtámadó enzimek termelődését.
A porckorong kopása egyre gyakrabban előforduló és egyre több embert érintő betegség. Hatékony kezelés nélkül ráadásul a mindennapi mozgásunkban akadályoz bennünket, folyamatos fájdalommal jár, így nagyon sokat ronthat életminőségünkön.

Aranyér

Rengeteg embert érint az aranyér és az ezzel járó kellemetlen, fájdalmas érzés. Sokan nem mennek vele orvoshoz egyrészt a szégyenérzet miatt, másrészt pedig azért, mert mire rászánják magukat, már enyhülnek a tünetek.
A terhesség utolsó szakaszában, vagy akár a szülés után is gyakori jelenség, és sokszor nem múlik el a későbbiekben sem. A gránátalma fogyasztása egészségesen tartja a beleket, ráadásul a helyi kezelést is kipróbálhatjuk: a gránátalma levével kezeljük (kenjük be) rendszeresen a fájó, vérző területet.

Szájszag

A gránátalma leve nem csak egészséges, de olyan kellemetlen dolgoktól is megszabadít bennünket, mint a rossz szájszag. Használhatjuk úgy is, hogy duplájára hígítjuk vízzel, és ezzel a keverékkel kiöblítjük minden nap többször is a szánkat és a torkunkat.
Ennél még egyszerűbb megoldás, ha egyszerűen igyuk gyakran a gránátalma levét, és ha olyan helyen vagyunk (például otthon), akkor mielőtt lenyeljük az italt, még előtte egy pillanatra öblítsük át vele a szájüreget. Dohányosoknak kifejezetten ajánlott módszer!

Hogyan fogyasszuk?

A gránátalmát fogyaszthatjuk szörpnek, gyümölcslének, hozzákeverhetjük a joghurtunkhoz, a müzlinkhez, vagy akár fagylaltok mellé, sütemények öntetéhez is adagolhatjuk. A lényeg, hogy nyersen fogyasszuk, főzés során ugyanis eltávozik a gránátalmából a hasznos anyagok egy része.
Ehetjük szemenként, vagy kinyerhetjük az értékes húst és héjat többféle eljárással is, vagy egyszerűen csak beszerezhetjük a boltban a szűrt változatát- mindegy, melyiket választjuk, a lényeg, hogy jót fog tenni mindenkinek, aki csak kipróbálja!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást