Alkoholmámor a kamaszok körében – Egyre több fiatal lány iszik mértéktelenül

Alkoholmámor a kamaszok körében – Egyre több fiatal lány iszik mértéktelenül

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Alkoholmámor a kamaszok körében – Egyre több fiatal lány iszik mértéktelenül

A BMJ Open nemrégiben készült felmérése szerint a nők egy része, különösen a 15 és 25 év közötti korosztályban egyre több alkoholt fogyaszt, olyannyira, hogy hamarosan beérhetik alkoholfogyasztás terén férfi kortársaikat is. Egy OECD felmérés szerint az elmúlt 15 évben Európában a 15 éves fiúk körében 30%-ról 43%-ra, a lányok körében 26%-ról 41%-ra növekedett azok aránya, akik már legalább egyszer megtapasztalták azt az érzést, hogy milyen részegnek lenni.

Ez a tendencia Magyarországon is megfigyelhető, az utóbbi években egyre több fiatal lány fogyaszt alkoholt, amelyben számos külső tényező játszik szerepet Dr. Ruska Éva pszichológus szerint.

Azok a fiatal lányok, akik fogyasztanak alkoholt, nagyon hamar átveszik a fiúk, férfiak italozási szokásait. Noha tudják, hogy az alkohol fogyasztása nem jó dolog, de ha a szülő is iszik, ha buli van otthon, akkor ők is megtehetik a saját bulijukban, hiszen nincs abban semmi rossz, apa, anya is ezt csinálja. A mintakövetés,a felnőttek viselkedésének utánzása szerepet játszik abban, hogy a fiatalok számára az alkohol is a bulik részévé válik” – magyarázza a szakember.

Módszer a stresszoldásra

A kamasz fiúk és lányok egyaránt próbálgatják határaikat, és előfordul, hogy már 8-10 éves korban megkóstolják az alkoholt.

Az okok között említhetjük, hogy az alkohol egyik »hasznos« tulajdonsága a stressz oldása, amit a fiatalok is megtapasztalnak, így az iskola okozta stressz oldására is jó megoldásnak tartják. Egy másik tényező, hogy sokan nem tudnak mit kezdeni a szabadidejükkel, és ilyenkor jó megoldásnak tűnik a barátokkal, osztálytársakkal csapatban meginni néhány sört, hiszen a közös alkoholfogyasztás erősíti az összetartozás élményét. Tudjuk, hogy ez nem jó, valami tiltott dolog, de együtt csináljuk, így a felelősség is mindenkié” – mondja Dr. Ruska Éva.

Napjainkban különösen a nyári fesztiválok, sátoros bulik jelenthetnek veszélyt a fiatal lányokra nézve. Természetesen a szülők általában elengedik a gyereküket ezekre a rendezvényekre, hiszen ők is látják, hogy a fesztiválok a közösségi szórakozás jelentős helyszínei.

A fiatalok ezeken a rendezvényeken azt látják, hogy inni kell, mert ez hozzátartozik a bulihoz. Ebből nem maradnak ki a lányok sem, mert ők is meg akarnak felelni társaik elvárásának. Így a fiatal nők italozása már ebben a korban elkezdődhet, 18-20 éves korukra pedig a lányoknak is természetes, hogy bulizáskor, szórakozáskor inni kell. Sok fiatal nő a megfelelésen túl a gátlásait próbálja oldani az alkohollal, ami egy idő után viselkedési formává is válhat náluk” – mondja a pszichológus.

Társasági ivók

A fiatal alkoholfogyasztó nők közül sokan csak társasági ivók, azaz alkalmakkor isznak, egyébként nem vásárolnak alkoholt. Bulik, munkahelyi összejövetelek, családi események alkalmával azonban szívesen fogyasztanak valamit.

Sajnos a fiatal lányok, 14-15 éves serdülők között is vannak már olyanok, akik ritkán, de mértéktelenül fogyasztanakalkoholt. Ráadásul vásárláskor az olcsóbb alkoholt választják, hiszen még az anyagi lehetőségeik korlátozottak. A felnőtté válás során azonban az alkoholfogyasztási szokások is változnak, így a 18-20 éves fiatal lányok vagy a 20-as éveiken járó fiatal nők már inkább a tömény italok fogyasztását preferálják. Vannak, akik egyszerűen csak az alkohol íze miatt választják ezeket az italokat, mert szeretik, de vannak olyan fiatal nők is, akik csak a bódult állapot megtapasztalása miatt döntenek emellett. Ahhoz, hogy a lányok kevesebb alkoholt fogyasszanak, már iskolás korban el kellene kezdeni a nevelésta bulizási szokások kialakításával, a régi rossz minták megváltoztatásával, a családok és a társadalom szerepvállalásának növelésével.

Hiányzó egymásra figyelés

Rolyák Gyöngyi klinikai szakpszichológustól, pszichoterapeutától megtudtuk, hogy az alkoholizmus akár 800 ezer embert érinthet Magyarországon, és évente 30 ezer ember hal meg alkohollal kapcsolatos betegség miatt.

Ezen belül egyre nő a fiatalok, és a 15-25 éves nők alkoholfogyasztása is, amely lassan megközelíti a férfiakét. A WHO legutóbbi felmérése szerint átlagosan13,2 éves korukban kezdik a kamaszok az alkoholok kóstolgatását” – mondja a szakember.

Véleménye szerint annak, hogy a fiatal nők alkoholfogyasztása lassan eléri a férfiakét, több oka van. A női egyenjogúság történetében az élet sok területén a nők utol akarták érni, vagy akár lehagyni a férfiakat: a munka, a karrier, a szexuális felszabadultság után a „kocsmázás”, mint hagyományos férfiterep, már a nőké is lett. A családi szocializáció szintén meghatározó ezen a téren is, és amennyiben ez zavart szenved – mint egy válás, haláleset, traumák, alkoholista szülői minta –, az nagyban predesztinálhatja a serdülő- és felnőttkori deviáns viselkedési formákat, pszichés megbetegedéseket.

A fogyasztói társadalom »fogyassz, vásárolj« jelszava az alkoholra is érvényessé vált, és felgyorsult világunkban nagy a nyomás a szülőkön is: számos családban nincs idő, türelem a gyerekre odafigyelni, beszélgetni, közös élményeket megélni, azaz nincs az érzelmi egymásra figyelés. Nincs szülői kontroll, szabályok, erős-megtartó érzelmi kapcsolat, nem tanítják meg, hogyan kell megoldani a problémákat, megküzdeni nehéz helyzetekkel. A serdülőkor amúgy is kritikus életszakasz a fejlődéslélektanban, a testi-lelki-hormonális változások egyensúlytalan helyzetet eredményeznek, identitásválság, pályaválasztási döntések, a tekintély megkérdőjelezése, lázadás, káros szenvedélyek kipróbálása jellemzi ezt az időszakot. A kamaszok felnőttnek érzik már magukat, vagy sürgetik a felnőttséget, és ezt szimbolizálja a felnőtt viselkedésformák leutánzása. Ebben az időszakban kezdődnek a párkapcsolatok, de sok a gátlás, önértékelési probléma, szorongás, amit az alkohol old, bátrabbá, kezdeményezőbbé tesz” – magyarázza Rolyák Gyöngyi.                                                             

Az alkoholfüggés ugyanolyan függőség, mint a többi, de megengedőbb a társadalmi megítélése, mint a drogoknak vagy játékszenvedélynek, és már egészen olcsón is hozzáférhető. Sajnos sok helyen kiszolgálnak kamaszokat is, vagy mindig akad egy nagykorú, aki megveszi helyettük az italt.

Sokféleképpen meghatározták már az alkoholizmus definicióját mennyiség, gyakoriság szerint, de Dr. Zacher Gábor toxikológus megfogalmazásában benne van a lényeg: »Az alkoholizmus nem attól függ, hogy mennyit iszik valaki, hanem attól, hogy az ivás szokásként mennyire ivódott be az életébe.« Tehát rendszeres, életvitelszerű, a testi-lelki függőség kialakulása okán. A kamasz és fiatal nők a röviditalok tekintetében is felveszik a versenyt a férfiakkal, de mivel egyébként is szeretik az édességeket, szívesen fogyasztanak édes koktélok, boroskólák, pezsgők, vodkanarancsok, alcopopok álruhájában nagy mennyiségben alkoholt” – tudtuk meg a szakembertől.

Karrierivás

A szakpszichológust arról is kérdeztük, hogy a fiatalabb nők megváltozott alkoholfogyasztásával összefüggésbe lehet-e hozni a megváltozott munkahelyi viszonyokat, azt, hogy manapság egyre nagyobb felelősség hárul a munkában a nőkre is. Mivel a nők munkába állásával a klasszikus női-férfi szerepek elkezdtek megváltozni, és mára már jellemző a szerepek összekavarodása, mindkét nemre jellemző az elbizonytalanodás, a nagyobb nyomás, a stressz. A férfiak közül sokan elveszítik tradicionális szerepüket, önértékelési problémákkal küzdenek, pszichés problémák nehezítik az életüket, és a nőkkel ugyanez történik.

A női vezetők száma még mindig alacsony, és alulfizetettek a férfiakhoz képest, az elvárások viszont ugyanolyan nagyok, és ez a vezető szerep más kihívásokkal jár, mint a feleség-anya szerepkör. A nők próbálnak válaszolni a család és/vagy a karrierkérdésre, amely nagy nyomást okoz. A szervezeti kultúrának része a közös alkoholfogyasztás, a csapatépítő tréningek, partik sokszor nagy ivászatokba torkollnak, a közösséggel való azonosulást igazolják, a jó beilleszkedést szolgálják. A networknek is van alkoholalapú bázisa, a nőkre pedig jellemző a »problémaivás« is a nehéz, megoldhatatlannak  tűnő élethelyzetekben” – vélekedik Rolyák Gyöngyi.

Szerinte éppen ezért nagyon fontos az iskolákban végzett korai felvilágosítás a függőségek veszélyeiről, az alkoholnak a testre, a gondolkodásra, tanulásra, a pszichére gyakorolt káros és veszélyes következményeiről, és a család megtartó ereje is, hiszen ezen a szintéren kezdődik a szocializáció.

Aki már kamaszkori szerepbizonytalanságában megtapasztalta az alkohol »mágikus«, minden problémát megoldó, feloldó hatását, és erre mintája is volt, az felnőttként, dolgozó nőként, akár felelősségteljes vezető pozícióban is stresszoldó eszközként fogja használni. A gyerekeknek pozitív mintákra lenne szükségük, de amíg nagyon sok családban azt látják, hogy szüleik italokkal öblítik le minden este a felnőttléttel járó napi stresszt, addig a felvilágosítás is csak üres szó marad.

Képek forrása: 1, 2, 34

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!