6 alapvető dolog, amire a házi kedvencednek szüksége van

6 alapvető dolog, amire a házi kedvencednek szüksége van

Címlap / Életmód / Család / 6 alapvető dolog, amire a házi kedvencednek szüksége van

Az állatoknak alapvető igényeiken felül akadnak olyan szükségleteik is, melyek éppúgy elengedhetetlenek a nyugodt és boldog élet érdekében. Te tudod, hogy mitől lesz házi kedvenced tökéletesen elégedett?

Létszükséglet feltételei

Rengetegen vesznek magukhoz felelőtlenül házi kedvencet, a nélkül vásárolják meg az édes kölyköt, hogy a létszükségleteiről gondoskodnának. Egy új családtag boldog létezéséhez nem csak szeretetre van szükség, hiszen bár ez alapvető, önmagában mégsem tudja biztosítani a fejlődést.
A házi kedvenceknek is szükségük van megfelelően kialakított és tisztántartott fekhelyre, minőségi táplálékra, rendszeresen cserélt, friss ivóvízre és persze mozgástérre. Minden más csecsebecse csak extra (s legtöbbször inkább az ember örömét szolgálja), előbbiek sokkal fontosabbak.

Biztos hely a falkában

Míg egy aranyhörcsög tökéletesen érzi magát a kellően nagyméretű ketrecben, addig egy kutya, vagy egy macska aligha lesz boldog elszeparáltan. Számukra nagyon fontos, hogy megtalálják a helyüket a falkában, hiszen ők sokkal szabadabban mozognak, mint mondjuk a halak az akváriumban.
Minden családban feszültséget okoz, ha a gyerek próbálja irányítani a szülőket, s ez nem csak a nevelők szemszögéből van így, hanem a csemetéjéből is. Elvégre neki nem ez a természetes feladata, éppen ezért elégedetlen, feszült lesz. Pontosan igaz ez a házi állatokra is, akiknek elégedetten, de a ranglista legutolsó helyét kell betölteniük.

Megfelelő mennyiségű mozgástér

Emberi ésszel felfoghatatlan, milyen lehet egy szabadnak született állatnak ketrecben élni. Milyen lehet egy madárnak a kalitkában, az eredetileg végtelen óceánban élő halaknak egy akváriumban.
Persze ezek az állatok már eleve fogságban születtek, de attól még az ösztöneik munkálkodnak. Éppen ezért időnként az ilyen típusú állatoknak is meg kell adni a lehetőséget a szabad futkározásra, az új felfedezésére éppúgy, ahogy a kutyát rendszeresen sétára kell vinni.

Állatorvosi kontroll

Sokan úgy vélik, hogy a házi kedvenceket nem kell túl sűrűn orvoshoz vinni, pedig ez egyértelműen helytelen hozzáállás. Nyilván nem kell havonta meglátogatni a dokit, de azért évente nem árt, s nem csak a kutyák esetében, a kötelező védőoltásnál.
Az állatok nem tudnak oly módon jelezni, mint az emberek, ha valamijük fáj, és a figyelmetlen gazdi könnyen semmibe veheti a tüneteket. Arról nem is beszélve, hogy akadnak láthatatlan, mégis pusztító betegségek, amiknek kezelése ugyancsak jóval olcsóbb lenne, mint az életmentő műtét.

Odafigyelő gondozás

Háziállatot az ember azért vesz, mert örömét leli benne. A fejlődésében, a játékában, a szeretetében; ezért is érthetetlen, miért látunk olyan sok láncra vert kutyát, kóborló macskát, s miért sínylődnek miniatűr ketrecben a tengerimalacok.
Ha látod, hogy kedvenced rosszul érzi magát, akkor gondoskodj róla, hogy ez minél hamarabb megváltozzon. Amikor magadhoz vetted, akkor elfogadtál minden feltételt, ami a gondozásával jár. A saját magad uralma alá kötelezted, innentől kezdve viszont az is a te felelősséged lesz, hogy az összes problémáját, ami az életében felmerül, megoldd.

És a törődés

Nem mondhatnánk, hogy utolsó szempont a törődés, sőt! Sokan mégis elfelejtik, hogy mennyire fontos ez a házi állatok életében. Attól ugyanis még lehet nagyon boldogtalan a kedvenced, hogy évente elviszed állatorvosi kontrollra, jó minőségű eledelt adsz neki, valamint drágán vásárolsz fekvőhelyet számára.
Nem minden állatfaj, de egyesek kifejezetten igénylik, hogy tartalmasan és sok időt tölts velük. Ha ezt te előreláthatólag nem tudod az átlagélettartamuk teljes idejére megvalósítani, akkor egy másik faj egyedei között kell válogatnod.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást