Akár káros is lehet a melltartó – Most akkor hordjuk vagy ne?

Akár káros is lehet a melltartó – Most akkor hordjuk vagy ne?

Címlap / Stílus / Divat / Akár káros is lehet a melltartó – Most akkor hordjuk vagy ne?

Egy kis történelem

A melltartó előtt a nők fűzőt hordtak. Ezek a ruhadarabok sokszor légzési nehézségeket okoztak viselőjüknek, sőt, még a belső szerveik is károsodhattak. A nők többsége gyűlölte, és egyáltalán nem hordta szívesen ezt a „kalodát”. 

1889-ben aztán eljött a nagy fordulat, a forradalom, a nők testének szabadsága, a két részre osztott fűző, ami Herminie Cadolle nevéhez fűződik. 1893-ban aztán Marie Tucek kapta meg a szabadalmat, de a melltartó ekkor még nem tartott számot nagy érdeklődésre. A mai melltartók ősét először a német Christine Hardt szabadalmaztatta 1899-ben, majd az amerikai Marie Phelps Jacob is megkapta az engedélyt 1914-ben.

Az első push-up melltartó 1943-ban született, amikor Jane Russell színésznőnek szüksége volt egy ilyen ruhadarabra A törvényen kívüli című filmben megformált karakteréhez. Ezt – a sztori szerint – Howard Hughes rendező tervezte. Innen már csak egy lépés volt a szivacsos melltartó, 1947-ben, amit Frederick Mellinger készített először.

Mindenkinek van

Valószínűleg minden nőnek van melltartója. Ez már szinte társadalmi elvárás. Furán nézünk arra, aki valamiért nem visel. Vannak olyanok is, akik még éjszaka is melltartóban alszanak. Bizonyára azért van ez így, mert azt hisszük (nyugodtan beszélhetek többes számban), hogy a melltartó megakadályozza a mellek megereszkedését. Ám ez a legnagyobb tévhit, ami tartja magát a melltartókkal kapcsolatban, ugyanis a mellek megereszkedése egy olyan természetes folyamat, amit nagyon sok dolog befolyásol. A melltartónak azonban ehhez semmi köze.

Oldalak: 1 2 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást