Agytorna a szellemi frissességért – gyakorlatokkal

Agytorna a szellemi frissességért – gyakorlatokkal

Címlap / Életmód / Egészség / Agytorna a szellemi frissességért – gyakorlatokkal

Ahogy múlik az idő, minden ember kénytelen szembesülni azzal a kellemetlen ténnyel, hogy agyuk már nem pörög úgy, mint fiatalabb korukban. Bizonyos gyakorlatokkal sokat tehetünk a folyamat lelassításáért, hogy minél tovább megőrizhessük szellemi frissességünket.

Ahogy öregszünk, egyre gyakrabban tesszük fel magunknak a következő kérdéseket: „Mit is keresek? Hová is indultam el?” Elméletileg az agy 25 éves korban van a legjobb formájában, ezután lassan „romlásnak” indul.
Eleinte ez alig okoz gondot, de előbb-utóbb mindenkit el kezd zavarni elméje leépülése. Igaz, hogy ez a természet rendje, senki se lesz fiatalabb, de szerencsére igen sokat tehetünk azért, hogy korunkhoz képest szellemileg frissebbek lehessünk.

„Gondolkodom, tehát vagyok”

Az agy elégséges működéséhez elengedhetetlen az, hogy naponta dolgoztassunk meg, ugyanis ahogy például a lábaidnak, ugyanúgy az agynak is kell az alapos, rendszeres „átmozgatás”. Az oxigén megfelelő szállításához muszáj a kielégítő vérellátás, amihez az agytorna kellő segítséget nyújt.
Sok ember viszont a cigarettával, a zsíros ételek túlzott fogyasztásával, valamint a sportolás teljes kiiktatásával csak ront a helyzeten. Ezért gyorsabban és előbb jelentkezhetnek majd a memóriazavar, a koncentrálóképesség hiányának, valamint a reflex lelassulásának zavaró tünetei.Az alábbi gyakorlatok azonban a segítségedre lehetnek és amellett, hogy megdolgoztatod az agyad, a két félteke integrálását is pozitívan befolyásolhatod.

Rímfaragó játék költő palántáknak

Vedd elő a kreativitásod és alkoss rímeket! Kiválóan megdolgoztathatod az agyad, ha megkéred egy barátod, hogy gondoljon ki, vagy írjon fel neked egy mondatot, és azt neked be kell majd fejezned különböző rímekkel.
Természetesen ne csak eggyel, hanem annyival, amennyivel csak tudod! Kapsz rá két percet! Tehát rajta, vedd elő a költői vénádat, és meglehet, hogy kiderül, egy kész költő veszett el benned.

Scrabble társasjáték

A következő gyakorlat társasjáték formájában is megtalálható, de könnyen elkészítheted magadnak az egyszerűsített változatát is, ha nem szeretnéd nagyobb összegekért megvenni! Vágj szét több kisebb darabra pár papírt, és a kis négyzetekre írj fel egy-egy betűt.
Osszatok ki egymás között hetet, és rakjatok ki belőlük annyi értelmes szót, amennyit csak tudtok. Nehezítésként választhattok témaköröket is, például keresztnevek, fogalom, használati tárgyak, stb.

Szinkronizálj filmeket

Egy igazán játékos feladat, mégis kitűnően fejleszti a kreativitásod és a koncentrálóképességed! Tégy be egy jó filmet, majd némítsd le teljesen. Ülj össze a barátaiddal és adjátok a szereplők szájába a szavakat, szinkronizáljatok!
Határozzátok meg, hogy mely szavaknak kell kötelezően szerepelni benne és az, aki nem használja fel őket, mínusz pontot kap! A nevetés garantált!

Jól jegyezd meg!

Kérd meg egy barátod, hogy gyűjtsön össze pár különböző méretű és színű tárgyat a szobából, majd takarja le őket. Mielőtt még lefedné, menj oda, nézd meg őket jól, és lesz 5-6 másodperced, hogy memorizáld a látottakat, utána a lepel alá kerülnek.
Az lesz a dolgod, hogy megválaszold azokat, amiket kérdeznek, például, hogy hány piros színű tárgyat láttál, milyen színű volt a labda, hogy nézett ki a fésű, stb.  

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!