A nők agya lassabban öregszik a férfiakénál egy új kutatás szerint

A nők agya lassabban öregszik a férfiakénál egy új kutatás szerint

Címlap / Hírek / A nők agya lassabban öregszik a férfiakénál egy új kutatás szerint

A nők és férfiak agya között sok különbség van, már több vizsgálat bizonyította, hogy a két nem elméje sok esetben másképp működik. Most viszont végre tudományos alapokra fektették azt, amit mi, nők mindig is tudtunk: hogy van némi kognitív előnyünk a férfiakkal szemben. Egy friss kutatás szerint ugyanis a nők agya átlagosan három évvel fiatalabb a férfiakénál.

Gyerekkorban az agy több „üzemanyagot” használ, glükóz – vagyis cukor – formájában, hogy növekedhessen, ám ahogy öregszünk, ebből egyre kevesebb szükséges az agy működéséhez. Emiatt a felnőttek agya kevesebb energiát használ, mint a fiataloké, 60 éves korunkra pedig már szinte csak a napi aktivitásunkra használjuk a cukrot, sokkal kevésbé az agyműködésre.

A Washingtoni Orvosi Egyetem tudósai megállapították, hogy a nők agya több glükózt termel akár fiatal, akár idős személyekről van szó.

A kutatás szerint a 205 résztvevő (20 és 82 év közötti nők és férfiak) agyi CT-jének eredményeit vetették össze egy algoritmus segítségével, amely az agy korát volt hivatott meghatározni. A tudósok „pozitron emissziós tomográfiával” vizsgálták az agyi anyagcserét, azaz az oxigén és a glükóz felhasználásának mennyiségét mérték az agy különböző területein.

A kutatócsoport azt remélte, az illető korát fogják tudni meghatározni az agyi anyagcseréjének adatai által, így egy számítógéppel – egy algoritmus segítségével – vizsgáltatták meg az adatokat. Ezután megfordították a folyamatot, és az adatok alapján tippeltették meg a géppel az illetők korát. Itt derült ki a különbség, mivel a gép a férfiak agyát átlagosan 2,4 évvel idősebbnek, a nőkét pedig 3,8 évvel fiatalabbnak saccolta.

Így került sor a megállapításra, miszerint a nők agya átlag három évvel van „jobb állapotban”, mint a férfiaké. Meglepő módon ez a különbség már a fiatal, huszonéves korosztálynál is kimutatható volt. Ez azonban a vezető kutató szerint nem feltétlenül amiatt van, mert a hölgyek agya lassabban öregszik. Szerinte olyan tényezőket figyelembe véve, mint a hormonok és a genetika, az ok inkább a pubertáskori fejlődésben keresendő.

Manu Goyal, az egyetem vezető neurológusa így fogalmazott:

„A nők agya fiatalabb állapotban kezdi a felnőttkort, és ezt az előnyt fenntartva nyernek pár évet a férfiakkal szemben. Valójában a nők agya nem lassabban öregszik, hanem végig fiatalabb, mint a férfiaké.”

Azt már korábbi vizsgálatok is bizonyították, hogy az idősebb nők jobb memóriával és erősebb érvelő-, illetve problémamegoldó képességekkel rendelkeznek, mint a velük egyidős férfiak, tehát kijelenthetjük, hogy a hölgyek kicsivel ellenállóbbak az agy elöregedésével szemben, mint az erősebbik nem. Goyal professzor szerint ez abban is megnyilvánul, hogy a nők koruk előrehaladtával is könnyebben tanulnak és kreatívabbak a férfiaknál. Hogy ez azért van, mert a nők tovább is élnek – átlagosan éppen 3-4 évvel –, még kérdéses, mindenesetre ez is lehet egy magyarázat a jelenségre.

A menopauza viszont veszélyeztetheti is a hölgyeket ezen a téren, hiszen annak következtében a női agy metabolizmusa drasztikusan csökken, és ezáltal olyan betegségekre lehetnek hajlamosak, mint az Alzheimer-kór, amire egyelőre még nincs ellenszer, de megfelelő diéta és mozgás következtében megelőzhető, sőt, tünetei is csökkenthetőek. Ennek ellenére természetesen nem kell kétségbe esned, ha olykor elfelejted egy munkatársad nevét, vagy hogy hova tetted a kocsikulcsot.

Kép forrása: canva.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást