Otthon / Utazás

A legszebb horvát partszakaszok, ahol strandolni is lehet

A legszebb horvát partszakaszok, ahol strandolni is lehet

Bár itthon sajnos nincs tengerünk (ha a jó öreg magyar tengert nem számoljuk ide), azért szerencsések vagyunk, hogy pár órás autóútra már akad néhány gyönyörű horvát partszakasz, amit viszonylag könnyen elérhetünk. Ha idén Horvátországba készülsz nyaralni, ez a cikk pont neked készült: ezeket a strandokat érdemes útba ejteni.

Stiniva part, Vis

2016-ban Európa legjobb partjának választották, ami nem is csoda: a Vis szigetén található partszakaszt természetes mészkősziklák veszik körül, a partja viszont hófehér kavicsos.

A tengerhez egy mészkőfal mellett lehet eljutni, ami gyakorlatilag egy beomlott barlang maradványa.

Stiniva félórányi kompútra van Splittől, ami egyáltalán nem sok idő, ha szeretnéd megnézni, három évvel ezelőtt mit választottak egyöntetűen a kontinens legjobb partjának.

Emiatt viszont számítani kell arra is, hogy elég zsúfolt lesz – próbálj meg nem csúcsidőben érkezni.

 

Bršeč partszakasz, Bršeč

Ez egy igazi gyöngyszem a listából, nemcsak azért, mert gyönyörű, hanem azért is, mert a turisták még nem igazán fedezték fel maguknak.

Egy Bršeč nevű, apró, középkori falucska mögött húzódik, és olyan, mintha óriási karmokkal vájták volna ki a sziklából.

Az, hogy még nem lepték el a fürdőzők, annak köszönhető, hogy a Stinivához hasonlóan nem túl egyszerű megközelíteni: nagyjából egy kilométeres séta kell ahhoz, hogy elérd, de a látvány mindenképpen kárpótol a munkáért.

 

Kamenjak Nemzeti Park, Isztria

Az Isztriai-félsziget legdélebbi pontján fekszik a Kamenjak Nemzeti Park, amely talán Horvátország legizgalmasabb partszakasza.

Az egész egy nemzeti park területén található, ezért garantálható, hogy a vizei tiszták és a partok sem szemetesek.

A majdnem 6 kilométeren keresztül húzódó part nagy része magas, meredek sziklákban végződik, ahonnan a bátrabbak ugrálni szoktak.

Jó hely a környék delfinlesre is, gyakran megfordulnak errefelé az állatok, ráadásul évmilliókkal ezelőtt a dinoszauruszok is igencsak kedvelték, ezért rengeteg lenyomatot látni a mészkősziklákban.

 

Oprna strand, Krk

Ez is egy csendesebb partszakasz, lényegében szintén azért, mert nagyon nehéz megközelíteni: meredek ösvény vezet le hozzá, de garantált, hogy nem lesz tömeg, a víz pedig kristálytiszta, és lassan mélyül.

A búvárok és a snorkelingesek nagyon szeretik a környéket, aki pedig megunja a parton heverészést, az könnyen elhajókázhat a közelben lévő Košljun apátsághoz, ami a szigeten belüli szigetecskén található.

Mali Bok part, Cres-sziget

Orlec falva mögött található a Mali Bok partszakasz, ami igazi búvárparadicsom, több központ is található a környéken.

Maga a part tölcsér alakban halad az óceán felé, a végén pedig fehér kavicsos, aminek köszönhetően a viz először kékes-zöldes, majd csak azután kékül be teljesen.

Gyönyörű környék csak napfürdőzni, de snorkelingelni kifejezetten, sőt, ha meg szeretnél tanulni búvárkodni, arra is akad bőven lehetőséged.

 

Zlatni Rat, Brač

Ez Horvátország egyik legtöbbet fotózott partszakasza, ami nem is csoda: a földnyúlvány nagy része erdős, csak a part mentén van napos terület, de az olyan apró kavicsos, hogy már majdnem homoknak érződik.

A nyúlvány egyik oldala a széljárástól függően kifejezetten szeles, ide vitorlázók és windsurf-kedvelők járnak, míg a másik csendes, nyugodt, strandolásra alkalmas.

 

Punta Rata, Brela

Ha családdal érkeznél, ez a Splittől délre található partszakasz ideális lehet, hiszen vadregényes, de részben kiépített, ami annyit takar, hogy van WC, zuhanyzó és napágyakat is tudsz bérelni.

A Biokovo-hegység lábánál található part gyönyörű, fő büszkesége az úgynevezett Brela szikla, amin, csodával határos módon, megélnek a fenyőfák.

 

Nugal part

Tengerpart, ahol még vízesést is találsz?

A Nugal pontosan ilyen: a gyönyörű hegyvonulatok lábánál a magasból egy gyönyörű vízesés hullik alá, ami tényleg lenyűgöző látvány.

A hely viszont kedvelt területe a nudistáknak, akik pont azért szeretik, mert a környező fenyőerdő elég takarást ad a fürdőzők elől.

Maga a partszakasz egyébként nem túl hosszú, de érdemes lehet nemcsak nyáron, hanem télen is meglátogatni, ilyenkor ugyanis lélegzetelállító a vízesés és a part látványa együtt.

 

Sunj part, Lopud

Ez az egyik olyan, ritka part Horvátországban, ami homokos, de sajnos, a legtöbb gyönyörű partszakaszhoz hasonlóan, nagyon nehéz megközelíteni.

Autóval nem lehet a környékére merészkedni, így csak golfkocsival, sétálva, esetleg egy laza kocogás keretein belül lehet eljutni ide.

A környéken több olyan középkori villa és templom is található, amit az idő vasfoga megrágott, így azoknak is izgalmas lehet, akik nem feltétlenül csak fürödni szeretnének.

 

Sveti Jakov part, Dubrovnik

Dubrovnik fő partja a Banje, ami éppen ezért tele van turistákkal.

Kevesen ismerik a nem messze fekvő Sveti Jakovot, amely kicsit vadregényesebb, mint a Banje, viszont még innen is jól látni a várost magát.

Igazi trópusi hangulatú partszakasz a háttérben a Trónok harca díszleteként szolgáló várral – igazi főnyeremény.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást