A legnagyobb ellentmondások, amik a kismama létet végigkísérik – biztos, hogy te is megkapod majd őket

A legnagyobb ellentmondások, amik a kismama létet végigkísérik – biztos, hogy te is megkapod majd őket

Címlap / Életmód / Család / A legnagyobb ellentmondások, amik a kismama létet végigkísérik – biztos, hogy te is megkapod majd őket

Gyakorlott anyaként majd rájössz, hogy végül úgyis az számít, mit diktálnak a megérzéseid, minden más csak találgatás és tipp. De addig, főleg kismamaként és újdonsült anyukaként, rengetegszer elbizonytalaníthatnak az általában jó szándékú, ám egymásnak ellentmondó vélemények.

Túl sok hízás kontra túl kevés hízás

A kismamák súlya valahogy központi kérdés lett a világban, és messze nem csupán abból a szempontból, mi az egészséges. Azt úgyis rendszeresen ellenőrzi az orvosod, rendben vannak-e az értékeid, kicsit oda kell figyelned a súlyodra, vagy nyugodtan hátradőlhetsz, mindent jól csinálsz. De az garantált, hogy nem tehetsz mindenki kedvére.

Ha nem hízol meg kellően, azt fogják mondani, hogy önző vagy, csak magadra gondolsz, nem foglalkozol azzal, hogy egy új élet növekszik benned, fontosabb az alakod, mint a saját gyereked.

Ha pedig meghízol, akkor majd összesúgnak a hátad mögött, hogy látszik, semmi más nem fontos, csak a gyereked, aztán majd jól meglepődsz, ha a férjed félrelép.

Arra valahogy nem gondolnak az emberek, hogy a genetika, a méh formája, a méhlepény tapadása, a baba helyzete mennyit jelent abban, mekkora a pocakod, és mennyit szedsz fel… Nyilván rajtad is múlik a hízás mértéke, de mivel úgysem tudsz mindenki kedvére tenni, jobb, ha csak saját magatokkal foglalkozol.

 

Hordozás kontra babakocsi

Már sok-sok évszázada óta hordoznak a nők, és szerencsére ismét divatba került ez a végtelenül praktikus, és bizonyítottan hasznos eszköz. Emiatt aztán számíthatsz kikerekedő szemekre, ha nem hordozod a gyerekedet, hiszen ma már mindenki tudja, hogy – többek között – erősíti a kötődést, ha ismét ilyen közel lehettek egymáshoz.

Hát milyen anya az, aki nem törekszik erre? Pl. olyan, aki egyszerűen fél a kendő megkötésétől, vagy éppen elég magát cipelnie a szülés után, nem még a jól megtermett babáját is.

A babakocsi sokaknak jóval kézenfekvőbb választás, mint a hordozó, másoknak éppen fordítva, de ezzel nem is kellene, hogy bármilyen probléma legyen. Mégis, úgy esnek egymásnak a babakocsi és a hordozás hívei, mintha minimum az eszközök megválasztásán múlna, ki, mennyire szereti a gyermekét.

Ráadásul a gyerkőcök sem egyformák: vannak, akik a babakocsit gyűlölik, mások utálják, hogy a hordozóban nem tudnak annyira szabadon mozogni, amennyire szeretnének.

Kötődő nevelés kontra elkényeztetés

A kötődő nevelésről manapság sokat hallani, és az alapelveit természetesen nem is szeretnénk megcáfolni. Lényegében arról van szó, hogy az első időszak kizárólag a babáról szól, nem erőltetsz rá semmit. Akkor eszik, amikor szeretne, akkor alszik, amikor elálmosodik és a lehető legtöbbet van testközelben. Ez mind hasznos és kétségtelenül segíti a szülő-gyermek kötődés kialakulását, csak nem mindig életszerű.

Pl. akkor, ha már van tesó, az anyuka dolgozik, vagy csak el kell látnia a hétköznapi feladatait, bizony előfordulhat, hogy ezek az előírások némileg módosulnak.

A másik végletet viszont azok képviselik, akik úgy vélik, a csecsemő csak egy magatehetetlen lény, neki kell alkalmazkodnia a világhoz, nem pedig fordítva. Hiszen mi lesz abból a gyerekből, akit az elejétől kezdve körbeugráltak?

Ennél az ellentmondásnál nagyon lényeges, hogy kizárólag az anyai ösztöneidre hagyatkozz. A szeretetet nem lehet túladagolni, de az is tény, hogy csak akkor tudsz adni, ha a te igényeid is kielégítésre kerültek.

Szoptatás kontra tápszer

Ez egy olyan téma, aminek hallatán az anyák ugyancsak rendszeresen egymás torkának esnek. Van is miről vitatkozni: hogyan szoptassunk, mennyit, legfőképpen meddig. Azonban amennyire természetes ez a dolog, sokaknak annyira nehéz. Akiknek könnyen megy a szoptatás, el sem tudják képzelni, mit lehet ezen „bénázni”, mások viszont vért izzadnak, mégis alig pár cseppet produkálnak.

Ez így volt régen, és így van most is: nagy szerencsére már nem múlik a gyermekek élete azon, kapnak-e anyatejet, vagy sem. Megcáfolhatatlan, hogy az anyatej a legjobb a babáknak, de szerencsére a tápszer sem egy rossz választás. Sőt, hazánkban a legtöbb esetben nem arról van szó, hogy választott dolog, az anya szoptat, vagy sem, míg nyugaton (ahol pl. néhány nap, vagy hét csak a szülési szabadság) a legtöbbször fel sem merül, hogy ne tápszeres legyen a baba.

Ami biztos: nem az határozza meg, mennyire vagy jó anya, mit eszik a babád az első hónapokban.

 

Természetes szülés kontra császármetszés

A sor végére hagytuk azt a témát, amiről mindenkinek van véleménye az anyaságot illetően. Vannak, akik szerint a császármetszés egyszerűen nem szülés, főleg nem a programozott császár. Mások úgy vélik, életmentő helyzetben a császár nyilván egy kiváló lehetőség, de egyébként nem érdemes ezt választani. Végül pedig akadnak olyanok, akik el sem tudják képzelni, hogy érzéstelenítés nélkül szenvedjenek, mikor az orvosokra rábízhatják az egész folyamatot. Mindegyik oldal mellett szólnak érvek és ellenérvek.

Ami a legjobb: van döntési lehetőségünk – igaz, ez nem feltétlenül hivatalos álláspont, mégis így van. Nyilván érdemes figyelembe venni, mit mond az orvos, de a tapasztalt szülésznők is azt állítják, aki úgy megy szülni, hogy biztosan képtelen lesz végigcsinálni az egészet, annak általában igaza lesz. És annak is, aki úgy áll hozzá, hogy már több milliárdan megcsinálták, miért nekem ne menne?

Természetesen akadnak kivételek és komplikációk, de a legnagyobb butaság pálcát törni valaki felett azért, mert másként döntött, más helyzetbe került, mint mi magunk.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást