A legfontosabb érvek amellett, hogy tőbb időt tölts egyedül

A legfontosabb érvek amellett, hogy tőbb időt tölts egyedül

Címlap / Életmód / Egészség / A legfontosabb érvek amellett, hogy tőbb időt tölts egyedül

Hajlamosak vagyunk sokat beszélni arról, hogy hogyan fejleszd a párkapcsolatod, mit kell tenned annak érdekében, hogy a barátaidra is maradjon időd és persze a családodat se hanyagold el, de valahogy kevés szó esik manapság arról, hogy mi a helyzet az egyik legfontosabb kapcsolatodról: azaz arról az időről, amit saját magaddal, egyedül töltesz. Miért is van ez így? Lássuk, mit kell tenned!

Az egyedüllét…

Lehet, hogy elsőre megijeszt már maga a szó is, hogy egyedüllét, lehet, hogy menekülsz tőle, de valójában belül biztosan nagyon vágysz rá.

Nem kell hozzá szinglinek lenned, itt inkább az a lényeg, hogy bármilyen is az életed, mindig figyelned kell arra, hogy legyenek a napodban, a hetedben olyan időszakok, amikor teljesen egyedül vagy.

Akár csak néhány percre vagy negyed órára. Az ágyban, a fürdőben, a munkahelyeden, útközben, az autódban. Bárhol.

Azaz amikor semmi nem tereli el a figyelmed, csak a saját gondolataidra figyelhetsz. Miért? Olvass tovább!

Hogyan is csináljam?

Lehet, hogy a sűrű napjaidban ez most elképzelhetetlennek tűnik, de várj, ha továbbolvasol, még megtalálhatjuk a megoldást.

A legegyszerűbb, ha kicsivel kezdesz és eleinte akár tudatosan is kialakítasz magadnak olyan időszakokat, amikor egyedül vagy. Azaz beírod a naptáradba, mint egy fontos, elhalaszthatatlan meetinget – “énidő” címkével.

Lehet ez egy hosszabb vacsora, a kanapén egy könyvvel eltöltött fél óra vagy reggel ébredés után néhány perc.

Te tudod a legjobban, hogy hogyan lehet ezeket beszorítani a napodba, a lényeg, hogy senki ne zavarjon közben, se telefon, se kollégák, se lakótárs, senki.

Néhány praktikus tanács…

Kapcsold ki magad, vonulj el, hagyd valahol máshol az összes eszközt, amin elérhetnek és ami elterelheti a figyelmed.

Kelj egy kicsit korábban legalább egyszer a héten, hogy mindenre maradjon időd és ne egy rohanás legyen az egész napod. Ha nem vagy koránkelő típus, akkor az is jó megoldás, ha lefekvés előtt vonulsz el egy kicsit előbb.

Néha az is jó ötlet – bár pofonegyszerűnek tűnik és sokszor eszünkbe sem jut – ha bezárod az ajtót. Ha nem vagy szem előtt az irodában, valahogy elkerülnek a kérdések és a kisebb problémák megoldódnak nélküled.

Ha nem vagy a lakásban, akkor a ház nem robban fel és nem ég le, valahogy nélküled is megy tovább minden – legalábbis egy-két óráig biztosan. Ha végsősoron semmi nem működik, azaz nem fér bele egy “meeting” magaddal, nem tudsz korán kelni és nem tudod magára hagyni a dolgokat, akkor használd ki az ebédidődet vagy azt az időt, amit utazással töltesz.

Ezek ugyanis hasznos holtidők, amiket ügyesen magadra fordíthatsz.

Miért fontos?

Számos pozitív hatása van annak, ha rendszeresen töltesz időt egyedül is, amellett, hogy a szociális életet sem hanyagolod el, azaz jársz társaságba, fenntartod a kapcsolatot a családoddal és a barátaiddal.

Ha extrovertált típus vagy, akkor különösen fontos, hogy ilyenkor egy kicsit megállj és visszatalálj önmagadhoz, ha pedig inkább befelé forduló típus vagy, akkor ez szinte a lételemed, hiszen te ilyenkor töltődsz fel igazán energiával, ilyenkor vagy igazán boldog.

Kitisztítja a gondolataidat

Ahhoz, hogy az agyad úgy működjön, ahogy szeretnéd, neki is kell a pihenés. Persze nem csak alvás közben, hanem az ébren töltött órákból is kell olyan, amikor kikapcsolhat, amikor nem kell a listákat, az elintéznivalókat és a munkával kapcsolatos ügyeket pörgetnie szinte megállás nélkül.

Ha rendszeresen egyedül vagy egy kicsit, akkor esélyt adsz az agyadnak arra, hogy teljesen kikapcsoljon, pihenjen és feltöltődjön.

Ilyenkor ugyanis semmire nem kell figyelnie, csak reload üzemmódba kell kapcsolnia, és kész. Ha kipróbálod, már másnap fogod érezni a jótékony hatásait!

Menj el futni, olvass, ülj és csak nézelődj a parkban, sétálj egy nagyot lefekvés előtt, csak egy dologra figyelj, ne ragadj meg semmilyen gondolatnál, csak engedj tovább mindent, ami jön!

Segít, hogy azt csináld, amit szeretsz

Amikor egyedül vagy és senki nem zavar meg, senki nem beszél hozzád vagy nem befolyásol, akkor egy kis idő után elkezded végre azt csinálni, amihez igazán kedved van.

Mivel senki nem mondja meg, hogy mi lenne a jó vagy jobb program, senki nem beszél rá valami olyasmire, amihez semmi kedved és senki nem sürget, ezért szabad a pálya!

Ne aggódj, ha elsőre furcsa érzés lesz, hiszen mint minden mást, ezt is meg kell szoknod.

Sokkal kreatvíabbá tesz

Érdekes tény, de igaz, hogy ha rendszeresen figyelsz arra, hogy egyedül legyél, akkor sokkal kreatívabb, intuitívabb és hatékonyabb leszel a mindennapokban.

Miért? Egyrészt a korábban említett pihenés miatt, amikor az agyadat egy kicsit leállítod és átkattan, utána újult erővel sokkal produktívabb lesz.

Lehet, hogy nem is veszed észre, de az, hogy mindig másokkal vagy együtt, nagy hatással vannak a személyiségedre, a gondolataidra és a mindennapjaidra, így hajlamos lehetsz egy kicsit eltávolodni saját magadtól és elveszíteni azt, aki valójában vagy.

Tipp: Ha egy kicsit egyedül vagy, akkor figyelj oda a belső hangokra, próbáld meg megérteni, hogy mit miért csinálsz, milyen érzések vannak benned és ezeknek mi lehet a kiváltó oka.

Ezer új dolog nyílik meg előtted

Gondolj bele, hogy mi történne veled, ha egyszer egyedül mennél el egy utazásra, egyedül kellene felfedezned egy új dolgot vagy csak egy szimpla estét töltenél el egyedül a városban.

Lehet, hogy eleinte nem értenéd és nem is tudnál mit kezdeni a helyzettel, de utána – főleg, ha ilyen típus vagy – akkor elkezdenél körbenézni, kinyílna a világ és lehet, hogy olyan embereket is bevonzanál az életedbe, akikkel egyébként lehet, hogy szóba sem állnál.

 

Megerősíti a jelenlegi kapcsolataidat

Azzal, hogy egyedül vagy, jobban megismered magad, sokkal magabiztosabb és önállóbb leszel. Ez már alapból egy nyerő szituáció, de ez még nem a vége!

Ha jobb kapcsolatban vagy önmagaddal, akkor szinte automatikusan jobb lesz minden kapcsolatod, hiszen ezáltal lehet, hogy megszabadulsz a korábbi irreális elvárásaidtól, a lelki blokkokra megoldást találsz és ha tudod mire vágysz pontosan, akkor könnyebb a megfelelő társasággal a megfelelő úton elindulni, legyen szó családról, munkahelyről, barátokról vagy párkapcsolatról.

És a legjobb…

A végére hagytuk a legjobbat. Ha egyedül vagy, egy idő után felismered, hogy milyen is vagy valójában és rájössz, hogy milyen jól is érzed magad saját magaddal. Vicces vagy, kreatív vagy és jól szórakozol saját magaddal.

Erre sok ember nem képes manapság, pedig nagyon fontos a mindennapokban. Ha ügyesen kifejleszted ezt a képességed, sokkal boldogabb leszel és ezt mások is hamar észreveszik majd.

Nem lesz ugyanis olyan, hogy ha egyedül vagy, unatkozol, hogy kényszeresen mindig valakivel lenned kell, nem leszel kapcsolatfüggő és tudat alatt is felismered, hogy mik a fontos dolgok az életben.

 

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!