A látszat néha csal! De akkor miért olyan fontos nekünk?

A látszat néha csal! De akkor miért olyan fontos nekünk?

Címlap / Életmód / Egészség / A látszat néha csal! De akkor miért olyan fontos nekünk?

Bár mindenki törekszik arra, hogy ő tűnjön a legszebbnek, legokosabbnak, leghumorosabbnak, a valóság az, hogy ez mind-mind kompenzálást jelent, ami persze előbb-utóbb kibukik és rájövünk, hogy valójában teljesen mindegy mit gondolnak rólunk mások. De akkor mégis miért olyan fontos a látszat?

Szomjazunk az elismerésre

Az teljesen normális, ha jólesik mások dicsérete, sőt, mindenki megérdemli, hogy naponta minimum egy szívmelengető mondatot kapjon valakitől, de a dolog akkor válik egészségtelenné, mikor már csak azért cselekszik valaki úgy, ahogy, hogy kivívja mások elismerését.

Vagyis azért préseli bele a fájó lábát egy magassarkú cipőbe, mert tudja, hogy ezért sokkal több bókot zsebelhet be, mint egy tornacipőért.

No meg ezért kell mindig, mindenből a legújabb modellt birtokolnunk, hiszen szeretnénk, ha azt gondolnák rólunk, hogy gyakorlatilag mindenünk meg van és semmiben nem szenvedünk hiányt.

A gyengeség bűn?

Teljesen megszokott, hogy mikor összefutunk az utcán egy rég nem látott ismerőssel, elindul az azonnali érdeklődés a másik iránt, viszont abban talán egyetérthetünk, hogy ez legtöbbször egy felszínes, érdektelen beszélgetés.

Nem arról van szó, hogy öntsd ki a lelkedet egy embernek, akit esetleg évek óta nem láttál és lehet, hogy nem is kedveltél, viszont miért azonnali reflex az önfényezés?

Mindenki szeretné elhitetni egy ilyen helyzetben a másikkal, hogy az élete tökéletes, minden sínen van és már nem nagyon tudna több mindent elérni az életben, hiszen mindene meg van.

Pedig mennyivel őszintébb lenne pár olyan mondat, hogy „most éppen padlón vagyok, de próbálok kijönni ebből a helyzetből”, vagy „minden rendben van, persze vannak nehéz pillanataim”.

Ezzel pedig pont azt fejezed ki, hogy ember vagy, akinek igenis olykor-olykor vannak problémái és gyengeségei.

A túlszárnyalás veszélyes

Nagyobb társaságokban jól megfigyelhető, hogy gyakorlatilag mindenki túl akarja licitálni a másikat.

Vagyis, ha valaki megemlíti, hogy éppen most vett egy vadonatúj autót, akkor biztos lesz valaki a bandában, aki ezt majd túlszárnyalja egy nyaralóval, vagy egy jobb autóval. Ez persze piciben is működik, sőt emberi kapcsolatokban is.

Mikor egy nő úszik a boldogságban, akkor kevés téma érdekli őt jobban, mint a pasija és ezt szereti kifejteni a barátnőinek is. És ekkor megindul a nők körében párkapcsolatuk túlfényezése.

Hirtelen mindenki pasija Mr. Biggé avanzsálódik és persze egyből megszűnnek a párkapcsolati problémák.

Nincs semmi szégyellnivalód

Bárhol is tarts most az életedben, ne engedd meg magadnak, hogy másnak mutatkozz valaki előtt csak azért, mert éppen nem vagy megelégedve a jelenlegi helyzeteddel.

Ha zűr van a munkádban, párkapcsolatodban az még nem azt jelenti, hogy mindenki másnak az ellenkezőjét kell mutatnod.

Rengeteg olyan emberrel találkoztam (szerencsére), akik kendőzetlenül mások szemébe mondták aktuális érzéseiket és én mérhetetlenül becsülöm ezeket a személyeket. Egyesek talán túlságosan szókimondónak tartják őket, de vajon melyik az egyszerűbb út?

Őszintén kimondani, amit érzünk, vagy kitalálni egy bűbájos hazugságot, amivel mindenki azt hiheti rólunk, hogy tökéletes az életünk.

Csak te számítasz!

Ne érdekeljen, hogy mások milyen képet alkotnak rólad, hiszen ez a te életedet tekintve, teljesen lényegtelen.

Általában mindenki azt gondolja magáról, hogy őt beszélik ki a legtöbben, az ő életét elemzi mindenki, pedig a valóság az, hogy az emberek nagy része nem foglalkozik annyit egy másik ember életével, mint azt az illető gondolja.

Főleg, ha nincs is köztük közeli kapcsolat. Akkor meg miért kellene mindenkinek azt mutatni, hogy mindig, minden szuper?

Ilyen úgy sincs és, ha az emberek folyton csak azt látják rajtad, hogy megjátszod magad, akkor nem is alakulnak majd ki igazán értékes emberi kapcsolatok a környezetedben. Légy őszinte és néha igazán engedd meg magadnak, hogy kifakadj másoknak, mert, hogy ilyen is kell.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást