Család / Életmód

A gyerekkori depresszió létező dolog: így ismerheted fel

A gyerekkori depresszió létező dolog: így ismerheted fel

A depresszió nagyon veszélyes betegség, amit szerencsére egyre komolyabban vesznek az emberek. Sokan viszont tévesen azt hiszik, hogy csak tinédzser kortól kezdve jelenhet meg, holott a valóság az, hogy még a kisgyerekek is megküzdhet depresszióval. Ezért is muszáj tisztában lenned a jelekkel!

Hiába alszik, folyton fáradt

A depresszió egyik jele, hogy az adott személy állandó álmosságot érez, és legszívesebben mindig csak aludna.

Érdemes odafigyelned, ha az utóbbi időben a gyermeked fáradtságra panaszkodik, és a hétvégéken sem igazán játszik, inkább csak fekszik.

Ez a fajta kimerültség a gyerekek szociális életére és tanulmányaira is hatással van; egyre ritkábban találkoznak a barátaikkal, nem tanulnak, és kedvetlenné válnak.

 

Értéktelennek tartja magát

Sosem szabad elengedni a füled mellett, ha a gyermek a saját értékeit kérdőjelezi meg.

Az pedig pláne rossz opció, ha úgy reagálsz erre, hogy leszidod, amiért butaságokat beszél!

Ha olyanokat mond, hogy igazából őt senki sem kedveli, nem elég okos, nem elég szép, az a depresszió egyik komoly tünete lehet.

Lehet, hogy az iskolatársai váltották ki belőle ezeket az érzéseket, neked pedig muszáj bebizonyítanod neki, milyen értékes valójában!

 

Nem akar kimozdulni

A depresszióval küzdő emberek hajlamosak arra, hogy elzárkóznak másoktól, és nem mozdulnak ki a négy fal közül.

Ugyanez a gyermekeknél sincs másképp!

Ha a fiadat vagy lányodat egyáltalán nem zavarja, hogy a barátai nélküle mennek ki játszani, és az sem érdekli, hogy a szülinapi bulikra sem hívják meg, az erőteljesen a depresszióra utal.

Azt kezdi hinni, hogy ő nem elég szórakoztató, ami miatt egy idő után nemhogy nem zavarja a meghívás elmaradása, de konkrétan nem is akar menni.

 

Feszült beszélgetések

A szomorúság és a frusztráltság sokak szerint a kamaszkor egyik jellemzője, így sokan emiatt nem veszik észre, hogy a gyerekük depresszióval küzd.

Ha viszont az utóbbi időben állandó hangulatingadozásai vannak, és minden beszélgetésetek feszült légkörben zajlik le, az erősen a depresszió egyik jele.

Ehhez gyakori sírások és túlzott érzékenység is társulhat.

 

Egyre rosszabbak a jegyei

Nagyon sok tényező szerepet játszhat abban, hogy egy gyermek jegyei leromlanak, így nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni.

Azonban ha a fenti jelekben ráismertél a gyerekedre, és mostanában rossz jegyeket kap a dolgozatokra, az már együttesen utalhat arra, hogy átmeneti szakasz helyett komolyabb probléma áll fenn.

Ilyen helyzetben ne habozz túl sokáig; ha a támogatás és a kedves szavak nem elegendőek, keressetek fel egy szakértőt, aki segíthet a probléma megoldásában!

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást