Növényi tejkészítményekről már mindenki hallott, de sokan egyáltalán nincsenek tisztában ennek az alapanyagnak az előnyeivel, illetve hátrányaival. Az alábbiakban nem csak ezekre hívjuk fel a figyelmedet, hanem azt is eláruljuk, hogyan készíthetsz otthon növényi (tej)italokat– akár gép nélkül is!
Miért nem állati eredetű tej?
Jelenleg még nem született egyöntetű vélemény, kutatási eredmény arra vonatkozóan, egészséges-e a tej az emberek számára, vagy nem.
Az egyik oldalon azok állnak, akik hiszen az állati eredetű tejek jótékony hatásaiban, úgy vélik, szükségünk van rájuk, főleg magas kalcium tartalmuk miatt.
A másik oldalon pedig azok állnak, akik azt gondolják, a tehéntejet csak részben tudjuk megemészteni, részben ezért olyan sokan allergiások a laktózra, vagy a tejfehérjére.
Ehhez hozzájön az, hogy sajnos a tejet adó állatok túlnyomó részét élhetetlen körülmények között tartják, a nagyobb hozam érdekében pedig hormonokkal, antibiotikumokkal tömik őket – ami persze óhatatlanul megjelenik a tejben és a húsukban is.
Mivel tudományos szinten sincs egyetértés, sajnos mi sem tudunk igazságot tenni.
Az biztos, hogy az alábbiak igazak a növényi (tej)italokra, és ezek tudatában te is eldöntheted, melyik alapanyagcsaládot részesíted előnyben.
Miért van rájuk szükség?
Növényi (tej)italokra azért van szükség, hogy az állati tejre érzékenyek, a vegán életmódot követők, valamint azok, akik akár állatvédelmi okból kifolyólag nem akarnak tehéntejet fogyasztani, ne nélkülözzék ezt a sok helyen felhasznált italt.
Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy az állati és a növényi (tej)ital között nem sok hasonlóság van, leginkább fehér színűk, és – típustól függően – állaguk emlékeztet az eredeti italra.
Ennek ellenére a növényi (tej)italok is hasonlóan ízesíthetőek, a célra gyártott elektromos készülékekkel pedig a megszólalásig hasonló italokat, tejet és tejszínt is készíthetünk.
Sőt, már léteznek növényi (tej)italból készült sajtok, túrók, vajkészítmények.
Tény, hogy a kész növényi (tej)italok drágábbak a tehéntejnél, azonban az olcsóbb alapanyagoknak (pl.
rizs, zab) és az otthoni elkészítési módszereknek köszönhetően egyáltalán nem nehéz ezt a mérleget kiegyensúlyozni.
A legismertebb növényi tejek
Talán a legismertebb növényi (tej)ital a rizstej, amit kedvező árának és könnyed elérhetőségének köszönhet.
Hátránya, hogy átlagosan magasabb a szénhidráttartalma, azonban tápanyagokban nem túl gazdag.
Emiatt más növényi (tej)italokkal való keverése, vagy dúsítása javasolt.
Hasonlóképpen népszerű, azonban sokkal drágább a mandulatej főleg, ha friss mandulából készíted otthon.
A kókusztej ízre sokak számára az egyik legvonzóbb növényi (tej)ital, azonban az átlagosnál magasabb (jótékony) zsírtartalma miatt nem a legdiétásabb növényi (tej)italok közé tartozik.
Vitatott alapanyag, de fehérjékben gazdag a szójatej.
A szója manapság sokak számára allergén és kerülendő – ezzel sem értenek sokan egyet.
Az biztos, hogy magas az ösztrogénszintje, és túl nagy mennyiségben fogyasztva ennek hátulütői is lehetnek.
Végül a zabtej sem maradhat ki a sorból, ami sok rostot tartalmaz, de telített zsírokat és koleszterint nem.
Hogyan készítheted el otthon?
A legegyszerűbb módja a növényi (tej)ital készítésnek, ha veszel egy erre a célra készült gépet.
Ennek egyetlen hátránya van: sajnos egyszerre sokat kell kiadnod érte.
Az ilyen készülékek legalább 30 000 forintba kerülnek, innen pedig határ a csillagos ég.
Persze, ha rendszeresen iszol ilyen italt, akkor megéri, mert sok más hasznos funkciót is beépítettek a gépekbe, így sokoldalúan használhatod őket.
Emellett elegendő mindent összekészítened, bekapcsolnod a készüléket, és néhány óra múlva már fogyaszthatod is frissen elkészült növényi (tej)italt.
A másik módszer sokkal pepecselősebb, egyesek szerint nem is olyan ízletes a végeredmény, de gyakorlatilag ingyen van.
A magokat, alapanyagokat be kell áztatnod, miután megszívták magukat, összeturmixolnod, végül pedig leszűrnöd.
A tej alapanyaga a folyékony ital, a megmaradt őrleményből pedig különféle süteményeket, püréket készíthetsz magadnak.
Mire kell figyelned?
Lényeges megjegyezni, hogy a növényi italoknak az állati eredetű tejekkel szemben jóval alacsonyabb a fehérjetartalma.
A többség azonban sokkal több fehérjét visz be nap, mint nap a szervezetébe, mint amennyire szüksége lenne, ez tehát nem feltétlenül probléma.
Aki azonban a húst, tojást, sajtot, egyéb tejtermékeket is mellőzi, annak célszerű más módon pótolnia a hiányt, különben betegségek kialakulását idézheti elő.
Erre megfelelő alternatívát kínálnak a fehérjeporok (ezekből is létezik vegán, ha az állati eredetű összetevők kiküszöbölése a célod), amikkel dúsítani és ízesíteni is lehet a növényi italokat.
Ezt a problémát egyébként a gyártók is felismerték, ezért a legtöbb növényi (tej)italhoz vitaminokat és ásványi anyagokat adtak, ám ezt otthoni körülmények között nyilván nehezebb kivitelezni.