Van olyan, hogy az embernek rohanós napja vannak, és nincs idő leülni egy jó reggelire, vagy edzés után enni valami komolyabbat. Ilyenkor bizonyára ti is nyúltatok már a boltban, edzőteremben kapható zab-, illetve proteinszeletekhez – ahogy azt tettem korábban én is, egészen addig, amíg ki nem kísérleteztem magamnak ezt a szuper receptet!
Alapvetően nem lenne gond a boltokban kapható proteinszeletekkel, hiszen még mindig jobb, mint egy kakaós csigát elmajszolni, csak ha jobban belegondoltok, nem túlzottan éri meg. Egyrészt nagyon drágák – minél jobb minőségűek, és minél kevesebb mesterséges anyagot tartalmaznak, annál drágábbak. Másrészt viszont a legtöbbjüknek olyan magas a cukortartalma, hogy sokkot kap az ember, ha megnézi az összetevőket. És sajnos azt kell mondanom, hogy az esetek nagy százalékában nem természetes cukrokról beszélünk, ahogy az ízek tekintetében sem a természetes alapanyagok, mind inkább az ízfokozók szerepelnek az összetevők listájában.
Így tehát a legjobban akkor jársz, ha saját magad készíted el a proteinszeleteid, amikbe biztosan csak olyan összetevők kerülnek, amiket jó szívvel fogyasztasz!
Én a kedvencemet szeretném most bemutatni, ami nem más, mint a csokis-diós változat. De ebből a receptből kiindulva kísérletezd ki nyugodtan a saját verziódat!
Hozzávalók:
- 1 bögre (2 dl) zabpehely,
- ½ bögrenatúr vagy csokis tejsavó fehérje (vagy amilyet használsz),
- ¼ bögre zsírtalanított holland kakaópor,
- ⅔ bögre áztatott datolya,
- ⅓ bögre dió (vagy pekándió, mandula, mogyoró…),
- ½ bögre zsírtalanított kókuszliszt,
- 6 kanál agave szirup vagy méz,
- 1 kanál vanília őrlemény,
- 1 csipet só.
Elkészítés:
- Áztasd be a datolyát vízbe legalább 30 percre.
- Ha már szét tudod nyomkodni a kezeddel a datolyát, azaz eléggé felázott, akkor dobd egy konyhai robotgépbe és kezdd el pürésíteni (a vizet ne öntsd ki, amiben ázott).
- Add hozzá a sót, a vaníliát és az agave szirupot, majd dolgozd össze a géppel.
- Minden száraz hozzávalót keverj össze egy tálban.
- Kezdd el adagolni a turmixgépben lévő ragacsos szirupba a száraz hozzávalókat úgy, hogy a gép folyamatosan dolgozzon közben.
- Ha minden hozzávaló benne van, és még darabos lenne az állaga, adj hozzá kanalanként a datolya áztató vizéből.
- Akkor jó az állaga, ha masszív, de kenhető – azazne darabolódjon és ne is folyjon.
- Válassz egy olyan tepsit, tálcát, dobozt, ami befér a hűtődbe, és helyezz rá sütőpapírt.
- Kend rá a masszát nagyjából 1 cm vastagságban olyan formában, hogy később a megfelelő méretű szeleteket tudd levágni belőle.
- Helyezd hűtőbe nagyjából 2 órára, hogy jól meg tudjon szilárdulni és szeletelhető legyen.
Én hűtőben tároltam szeletelve, 2 hétig simán elállt. Szóval az adag mennyiségétől ne ijedjetek meg. 🙂