Elkészítése:
Hozzávalók 60-80 darabhoz, mérettől függően
30 dkg az összes liszt
5 dkg cukor
egy csipet só
1 teáskanál sütőpor
7 dkg vaj, szobahőmérsékletű
2 nagy tojás, enyhén felverve
2 evőkanál rum (vagy ánizs likőr)
egy fél citrom reszelt héja
sütéshez olaj (vagy sertészsír, ha hagyományosan szeretnénk készíteni)
porcukor
Elkészítése:
Keverjük össze a száraz hozzávalókat és szitáljuk össze egy tálba.
Adjuk hozzá a tojást, rumot és a citromhéjat, keverjük össze mixerrel, amíg sima tésztát nem kapunk. Gyúrjunk 2 cm vastag hengereket a tésztából.
Vágjuk cseresznyenagyságú darabokra és formáljunk belőle golyókat. Közben forrósítsunk fel annyi olajat, hogy ellepje a golyókat. Kb. 160-170 C forró legyen az olaj, ha túl forró, akkor túléghetnek a fánkok.
Miután megsült a castagnole, csöpögtessük le, hagyjuk langyosra hűlni és szórjuk meg porcukorral.