Amit a méhen belüli fogamzásgátló eszközökről tudnod kell

Amit a méhen belüli fogamzásgátló eszközökről tudnod kell

Címlap / Életmód / Egészség / Amit a méhen belüli fogamzásgátló eszközökről tudnod kell

Ha minden eddiginél hatékonyabb módszert keresel a gólya távol tartására, többféle spirál közül is választhatsz. Összegyűjtöttük az előnyöket és a hátrányokat, hogy már az alapvető információk birtokában beszélhess erről a nőgyógyászoddal.

Nem csak egyféle létezik

A méhen belüli fogamzásgátló eszközökben közös, hogy apró, T vagy patkó alakú tárgyról van szó, amit nőgyógyász helyez fel a méhszájon keresztül. Mindegyikről lelóg egy kis madzag, amelynek a segítségével az orvos eltávolítja majd, amikor lejár a hatóidő, vagy pedig készen állsz a gyermekvállalásra.

Ám valójában többféle termékről van szó, némileg eltérő hatásmechanizmussal.

Léteznek például hormontartalmú és anélküli változatok is: előbbiek a peteérést is akadályozzák, míg utóbbiak a méhfal galvanizálással vagy más vegyi úton csak a megtermékenyült petesejt beágyazódását lehetetlenítik el.

Fajtától függően akár azonnal védhetnek a nem kívánt terhesség ellen, és akár tíz évig is bent maradhatnak.

A leghatékonyabb módszerek közé tartozik

Ami a nem kívánt terhesség bekövetkezését jelző PEARL-indexet illeti, a méhen belüli fogamzásgátló eszközök büszkélkedhetnek a legkedvezőbb mutatóval.

Ez elsősorban annak tudható be, hogy a használatába nem csúszhat olyan felhasználói hiba, mint a tablettáéba vagy az óvszerébe.


Késik a menstruációd? A terhességen kívül ezek a lehetséges okok


A gyógyszerről ugyanis meg lehet feledkezni, hatását pedig többek között antibiotikumos kezelés is gyengítheti. A kondom pedig lecsúszhat, elszakadhat, satöbbi.

A méhen belüli eszközök hatékonysága egyébként még a hormoninjekciókét és az implantátumokét is veri.

Fiataloknak is ajánlják őket

Az Amerikai Gyermekorvosok Szövetsége olyan közleményt adott ki 2014 szeptemberében, miszerint

„A hosszú távú, visszafordítható fogamzásgátló módszerek, amelyek közé a progeszteron-implantátumok és a méhen belüli eszközök is tartoznak, elsődleges alternatívaként ajánlhatóak a tinédzserek számára.”

Noha a spirálokat évtizedekkel ezelőtt leginkább már többször is szült nőknek helyezték fel, a mai változatos méretben kapható, akár egészen apró holmik akár komoly kapcsolatban élő kamaszoknak is biztonságosak és egészségesek.

Ráadásul ennek a rétegnek általában szűkebb a pénztárcája, s óriási könnyebbség számukra, hogy csupán egyszer kell kifizetni egy kisebb összeget a védelem érdekében.

Nem védenek a nemi betegségek ellen

Fontos tudnod, hogy a nemi úton terjedő betegségek ellen kizárólag olyan módszer védhet, ami testek közötti fizikai korlátot jelent – magyarán kizárólag az óvszer, de még az sem teljesen, hiszen a többi bőrfelület érintkezésével herpesz vagy parazitás fertőzés is átterjedhet.

Méhen belüli eszköz használata esetén tehát kiegészítő védekezésre van szükség, amennyiben alkalmi kapcsolatba bonyolódsz, vagy pedig több partnered van egyszerre.

Mindez azonban fogamzásgátló tabletta szedése, hormoninjekció vagy –implantátum mellett is érvényes.

Beavatkozhatnak a menstruációs ciklusba

Méhen belüli eszköz használatakor előfordulhat, hogy megváltozik a vérzésed: súlyosabb lehet, vagy akár el is maradhat.

A két szélsőség között gyakorlatilag bármi elképzelhető.

Vannak, akik az első félévben súlyosabb görcsökről számolnak be, utána pedig pár cseppre csökken náluk a távozó folyadék mennyisége – de szép számmal akadnak olyanok is, akiknél semmiféle változás nem jelentkezik a felhelyezés előtti állapothoz képest.

Erre fölösleges előre „ráparázni”, hiszen mindenkinek a szervezete és hormonháztartása egyedi.

Oszd meg aggályaidat az orvosoddal, aki a szükséges vizsgálatok után segít eldönteni, melyik fogamzásgátlási módszer a legmegfelelőbb a számodra!

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!