Cipőápolási tippek az igényes megjelenéshez

Cipőápolási tippek az igényes megjelenéshez

Címlap / Stílus / Divat / Cipőápolási tippek az igényes megjelenéshez

Ez a cikk akkor szól igazán neked, ha azok közé tartozol, akik elhanyagolják a cipőtisztítást, noha minden cipővásárláskor megveszik a pénztárnál felajánlott ápolószert is, de csak azért, hogy aztán otthon rögtön eltegyék egy szekrény mélyére.

A lábbeliknek általában jót tesz a mindennapi tisztítás. Az új cipőket is érdemes ápolószerrel bekenni, és óvni a nedvességtől. 

A rugós sámfa használata révén a hordástól keletkezett gyűrődések és elhajlások kiegyenesednek. A természetes bőr könnyen szívja magába a nedvességet, ezért fából készült sámfa való hozzá.  

A természetes bőrcipők ideális ápolószere a dobozos vagy tubusos kiszerelésű színes cipőkrém. Ha viszont például a fekete cipőre rendszeresen színtelen krémet kenünk, akkor idővel szürkévé fakul. Tisztítás után a cipőt kenjük be jó minőségű, vízálló cipőkrémmel. Fényesebb lesz a cipő, ha a cipőkrémhez néhány csepp kávét adsz

Velúr cipő

A velúr cipőket színben egyező, impregnáló spray-vel kezeljük. Ez egy filmréteget képez a cipő felszínén, amely védi a nedvességtől. 

Lakkozott cipő

A lakkozott bőrcipő hidegben megkeményedik, és a műanyag lakkréteg berepedezik, ezért inkább télen ne hordjunk ilyet. Ha mégis, akkor felvétel után pár percig még várjunk, amíg átmelegszik a lábunkon, és csak utána menjünk ki az utcára. Óvjuk a karcolódástól, a súrlódástól, az éles tárgyaktól. Használat után tömjük ki sámfával vagy papírral, hogy a felsőrésze ne veszítse el a formáját. Ha hosszabb ideig nem hordjuk, akkor kenjük be fehér glicerinnel vagy vazelinnel. Így nem szárad ki, és nem fog töredezni.

Úgy tegyük el, hogy ne érjenek egymáshoz. Legjobb puha ruhába becsavarni külön-külön mindegyiket. Ha a fényét elveszti, akkor ricinusolajba vagy lenolajba mártott flanelruhával fényesíthetjük ki. A beporosodott lakkcipőt szilikonos szivaccsal időnként kifényezhetjük. A szilikon használata után a lemosáson kívül egy ideig ne alkalmazzunk más ápolási eljárást a cipőn. 

Nedves időjárás esetén a legjobb cipőkrém és védőréteg sem biztosít teljes védelmet, mert a cipő átnedvesedik. Amíg a cipő még nedves, mossuk meg a talpát, a felsőrészét és a belsejét langyos folyó víz alatt. Ha még mindig látunk rajta foltokat, akkor bőrcipőhöz való cipősamponnal is tisztítsuk meg. 

Ha a cserzőanyag okozta foltok beleszáradtak a bőrbe, akkor a cipősamponhoz használjunk kefét. A cipőt még nedves állapotban kezeljük, mert szárazon kemény és törékeny lehet. A megtisztított, de még vizes cipőket ne közvetlenül a fűtőtestre állítsuk, hanem tegyük deszkára vagy újságpapírra, és úgy rakjuk a fűtőtestre. A cipő belsejébe tömjünk újságpapírt vagy sámfát. 

Téli ápolás

A hó- és sónyomokat a bőrcipőről a legkönnyebben desztillált vízbe mártott szivaccsal lehet eltávolítani. Száradás után kenjük be a szokásos ápolószerekkel. Télen a cipőtisztítást nem szabad elhanyagolni. A lábbelik ki vannak téve az időjárás káros hatásainak. A nedvesség és az utak jégmentesítéséhez használt só hamar tönkreteheti a cipőt. 

Télen a fűtőtest a cipők számára általában túlságosan magas hőmérsékletű: a forró fűtőtesten a cipő nagyon hamar megszárad, viszont ha nem vesszük le időben, akkor az anyaga kiszárad. A bőrcipő törékennyé válik, más anyagok esetében a talp leválik, mert a hirtelen forróság miatt kitágul, majd elveszti a formáját. A legjobb, ha száraz újságpapírral alaposan kitömjük a cipőt, és így hagyjuk néhány napig. 

Mivel a bőr természetes anyag, ezért a nedvességet felszívja és megtartja. Ezért az ilyen lábbelik különösen gondos ápolást igényelnek. Időnként érdemes néhány napra félretenni, és mást hordani helyette, hogy alaposan kiszáradjon. Így a hordhatósági idejét is meghosszabbíthatjuk. 

Nyári lábbelik

A vászon lábbeliket az első felhúzás előtt fújd be impregnáló spray-vel, és 40 foknál magasabb hőmérsékleten ne mosd. Így majd sokáig újnak néznek ki. 

A flip-flop papucsok könnyen megtörhetnek a viselés következtében. Hogy ezt elkerüld, időnként kend be babaolajjal.

A nyári lábbelik tökéletes állapotban átvészelik a telet, ha megtisztítjuk, cipőápoló krémmel bekenjük, majd textilzsákban vagy fából készült cipőszekrényben a következő nyárig eltesszük. 

Belső elszíneződések

A hordástól elszíneződött belsejű cipőket töröld át ecetes ronggyal. Szintén hatékony módszer, ha hajlakkot fújsz rá, majd alaposan megdörzsölöd. A súrolás közben a hajlakkal együtt az is eltávolítható, ami a cipő anyagába beletapadt. 

Karcolódások

A fehér lábbelik karcolódásai a dokumentumoknál használatos fehér javító festékkel eltüntethetőek. A cipősarkon esetleg keletkező sérülések ellenszere a színtelen körömlakk. 

Rojtosodó cipőfűző

A cipőfűző kirojtosodott végét színtelen körömlakkal itasd át, hogy a rojtok összetapadjanak. 

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!