5 ötletes megoldás aprócska konyhákba

5 ötletes megoldás aprócska konyhákba

Címlap / Otthon / Dekor / 5 ötletes megoldás aprócska konyhákba

Ha a konyhádban éppen csak annyi hely van, hogy meg tudsz fordulni a saját tengelyed körül, mégis szeretnéd jó hangulatban sütögetni a reggeli rántottádat, akkor az alábbi tippek segíthetnek, hogy egy élhetőbb és kedvesebb helyiséget rendezz be.

Nyisd ki a szemed – és a polcokat

Persze, mindenkinek van a kohyájában olyan szekrény, ami az évente egyszer használt edényeket, meg a sehova nem besorolható konyhai eszközök garmadáját rejti.

Ezeket jobb elrejteni egy alsó polcon, de miért ne mutatnád meg a szép poharaidat, vagy a tányérokat?


Nincs hely? 6 hasznos tárolási megoldás a konyhádba


Az ajtók leszerelésével a konyha sokkal tágasabbnak, levegősebbnek hat, ráadásul egy kis modern sikk is kerül az összképbe – ha pedig mégsem tetszik az eredmény, az ajtókat bármikor visszaakaszthatod.

Az is izgalmas megoldás, ha egy ajtót meghagysz, és valamilyen dekormatricával díszíted.

Hozz egy kis színt!

Az erős színek használata, pláne nagy felületen, például egy rikító konyhabútor formájában, nem feltétlenül a legjobb döntés egy aprócsak konyhában.

A konyhapult mögötti falra azonban bátran használhatsz valamilyen karakteresebb árnyalatot is.

Nem is kell ehhez feltétlenül lecserélni a csempét, ma már kaphatóak olyan fali panelek, amilyen könnyedén felszerelhetsz.

A tükörfényes felület tágasabbnak mutatja a konyhát, és bár kissé kényes, a takartása sem annyira nehéz, mint elsőre gondolnád, a sima felületen ugyanis kevésbé tapadnak meg a szenyneződések.

Színeket a falakra

Ha a klasszikusabb iskola képviselője vagy, a színekről akkor sem kell lemondanod.

Egy egyszerű, elegáns konyhabútor nagyon jól mutat valamilyen finom, púderes színnel, ami sokkal izgalmasabbá teszi a konyhát, mint a steril fehér, mégsem nyomja össze a teret.

A mennyezetet érdemesebb egy árnyalattal világosabbra, akár fehérre festeni, de a falon nyugodtan próbáld ki például ezt a kellemes barackot, vagy valamilyen homokszínt, ami meleggé, mégis tágassá teszi a teret.

Dekoratív sarok, többfunkciós bútorok

Ha csak egy sarkod van, amit konyhává alakíthatsz, akkor mindenképpen gondold át a bútorok elrendezését – egy kis leleménnyel úgy alakíthatod a konyhapultot, hogy az egyszerre szolgál munkafelületként és étkezőként is.

Az egy légtérbe kerülő nappali és konyha esetében jól mutat, ha a falra kerülő színekkel, anyagokkal élesen elválasztod egymástól a két tér funkcióját, itt például a mély, barna árnyalatú falak elé került egy ragyogóan fehér, apró, de praktikus és mutatós konyha.

Használd ki a helyet!

Egy apró konyhában minden négyzetcentiméternyi tárolófelületet meg kell becsülni.

A falra akasztott bögrék vagy kanalak egy bizonyos szintig mutatósak, de nem szabad túlzásokba esned, mert akkor a konyha könnyen túl zsúfolttá válik.

Érdemes olyan elemeket beszerezned, amelyek segítségével a szekrények belső része is jobban kihasználható.

Ez a kiforgó tároló például a sarkokban rejtőző holttereket is kihasználja, így akár a méretesebb edényeknek is helyet találhatsz.
 

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!