Sokak kedvence a sajttorta. Nem kell vele sokat pepecselni, egyszerű, és szinte elronthatatlan. Különböző gyümölcsökkel nagyon jól variálható.
Most fahéjjal és tejcsokival adtam neki egy igazi télies karaktert.
Hozzávalók:
Az alaphoz:
- 20 dkg darált háztartási keksz
- 10 dkg vaj
- 2 evőkanál instant kakaópor
A töltelékhez:
- 50 dkg mascarpone
- 1 kis doboz tejföl (175 g)
- 1 evőkanál barna cukor
- 1 evőkanál fahéj
- 1 evőkanál reszelt citromhéj
- 3 nagy tojás
A tetejére:
- 1 kis doboz tejföl (175 g)
- 1 kis kanál porcukor
- 5 dkg tejcsoki
Elkészítés:
A sütialaphoz megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a daráltkekszet és az instant kakaót. 3-4 evőkanálnyi víz hozzáadásával elkészítjük a masszát.
Egy kapcsos tortaformát sütőpapírral alulról és oldalról kibélelünk, majd a kekszes masszát kanál hátával egyenletesen a formába simítjuk. Előmelegítjük a sütőt, és 180 fokon 15 percig sütjük a tortaalapot.
Közben elkészítjük a tölteléket. A mascarponét, a barna cukrot, a tejfölt, a fahéjat és a citromhéjat alaposan elkeverjük. A tojásokat egyenként kézi habverővel belekeverjük.
A krémsajtos masszát egyenletesen az alapra terítjük. Visszatesszük a sütőbe, és 150 fokon további 30 percig sütjük.
A mázhoz a tejfölbe keverjük a porcukrot. Kivesszük a tortát a sütőből, a tejfölt egyenletesen rásimítjuk, úgy, hogy kb.1 cm-es peremet hagyjunk a torta szélén.
Gőz fölött megolvasztjuk a tejcsokit, és kis cseppeket teszünk a tejfölös masszára. Fogvájóval márványosra húzzuk a csokit.
Újra sütőbe toljuk a tortát. 5 perc, és már készen is van. Hagyjuk langyosra hűlni, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük ezt a remek fahéjas sajttortát.
Másnap szépen szeletelve kínáljuk.