Egy kirobbanóan finom tejes leves sok zöldséggel és halfilével.
Hozzávalók 2 személyre
– 4 szelet szalonna kockákra vágva
– 1 nagy sárgarépa, kockákra vágva
– 1 közepes zellergyökér, hámozva, apróra vágva
– 1 nagy burgonya, hámozva, apróra vágva
– 2 kis hagyma apróra vágva
– 2 ek. liszt
– 2 csésze víz
– 50 dkg tőkehal filé, kockára vágva (más halfilével is finom)
– fél csésze csökkentett zsírtartalmú tej
– 1/2 evőkanál pirospaprika por
– só, bors
– pár szál zöldpetrezselyem apróra vágva
Elkészítése
1. Egy közepes lábosban pirítsuk a szalonnát 5-7 percig, vagy amíg megbarnul és ropogós nem lesz. Tegyük ki papírtörlőre. Hagyjunk a lábosban 1 evőkanálnyi zsírt, a többit öntsük el.
2. Egy külön edényben főzzük meg a sárgarépát, zellert, burgonyát, majd szűrjük le. Mikrohullámú sütőben is megfőzhetjük egy zárt jénaiban 2 evőkanál víz hozzáadásával.
3. A szalonna zsírjához adjuk hozzá a hagymát, dinszteljük meg, majd ha megpuhult adjuk hozzá a pirospaprikát, főtt zöldségeket és keverjük jól össze.
4. Adjuk hozzá a lisztet és főzzük 2 percig kevergetés mellett. Adjuk hozzá a vizet (ha van kagylólevünk akkor azzal még finomabb) és keverjük simára. Forraljuk fel alkalmanként megkeverve. Adjuk hozzá a tőkehal darabokat, fedjük le és főzzük 4-5 percig.
5. Keverjük hozzá a tejet, fűszerezzük sóval, frissen őrölt borssal.
6. Kanalazzuk leveses bögrébe, szórjuk meg petrezselyemmel és a szalonnapörcökkel.
Jó étágyat kívánunk!