Ma, ha leszáll az est, útjára indul a Mikulás. Már bizonyára nagyon várják a gyerekek. A rénszarvasok a Mikulás legjobb barátai, természetesen a szorgos kis manók mellett.
Rénszarvasok nélkül a Mikulás sem dolgozhat. Mivel mással is juthatna el az öreg nagyszakállú a világ minden pontjára, mint rénszarvas húzta szánnal?
A kedves állat alakja már a divatban is visszaköszön. Neked van rénszarvasos pulcsid?
A 9 szánhúzó közül a leghíresebb rénszarvas neve Rudolf. Világító orra a havas és ködös időben segített a tájékozódásban az ajándékok kiszállításánál. Ha örömet akarsz szerezni a környezetedben a gyerekeknek, készítsd el ezt a mutatós sütit!
Hozzávalók:
- 18 dkg dejó (diópótló keverék)
- 5 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 2 dkg barna cukor
- 10 dkg puha margarin
- 1 tojás
- 16 kis csokis perec
- 16 szem francia drazsé
- 8 egész mandula
Elkészítés:
A dejót összekeverjük a liszttel, hozzáadjuk a barna cukrot. Elmorzsoljuk a margarinnal, majd beledolgozzuk a tojást.
30 percig folpackba csomagolva hűtőben pihentetjük a tésztát.
Egy nagy tepsit sütőpapírral beborítunk.
A tésztát megfelezzük, majd még kétszer megtesszük ugyanezt. Így 8 egyforma méretű tésztánk lesz. A tésztából egyenként rénszarvas fejeket formázunk.
Orrnak egy szem mandulát nyomunk a tésztába, a szemek pedig francia drazséból lesznek.
Előmelegített sütőben 170 fokon kb. 10 perc alatt megsütjük a rénszarvasokat.
A mandula és a franciadrazsé bírják ezen a hőfokon a sütést, de a csokis perec agancsokat csak sütés után tudjuk óvatosan a tésztába nyomni.
Iparkodni kell, mert a kisült rénszarvas keksz hamar megkeményedik!
Roppant látványos édesség!