7 orrfacsaró tény a tüsszentésről: hapciroham és ACHOO-szindróma

7 orrfacsaró tény a tüsszentésről: hapciroham és ACHOO-szindróma

Címlap / Életmód / Egészség / 7 orrfacsaró tény a tüsszentésről: hapciroham és ACHOO-szindróma

Biztosan ismerős a dolog, hogy egyszer csak szinte kibírhatatlanul csiklandó érzés támad az orrodban odafönt és legbelül, mire kapkodva veszel egy levegőt –  majd eljön a végső, katartikus robbanás, maga a tüsszentés. A náthán, az allergián és az erős fényen kívül azonban még egy csomó más tényező is kiválthat ilyen erőszakos reakciót a szervezetedből. De egyáltalán miért tüsszentenek az emberek? És az állatok? Mindent megválaszolunk!

A tüsszentés célja

A hapcizás a test természetes védekező mechanizmusainak egyike, mely arra irányul, hogy eltávolítsa az idegen betolakodókat a légutakból, megvédve ezáltal a tüdőt és a többi szervet a szennyeződéstől.
A folyamatnak még orvosi neve is van, ami latinul embereknél és állatoknál egyaránt sternutatio. Direkt utánanéztünk, de nem létezik magyar megfelelője, melyet úgy kellene írni, hogy „sternutáció”.

A tüsszentés oka

Rengeteg minden okozhat tüsszögést. A jó öreg náthán kívül az allergének (például az állati hámsejtek és a pollenek), a fizikai irritációt okozó dolgok (a dohányfüst és a szmog), a környezeti részecskék (a por és a penész), a hideg levegő, valamint a szikrázó napfény is.
A hapci akkor „indul útnak”, amikor az orr belsejét beterítő nyálkahártyát ezek valamelyike ingerelni kezdi, és az idegkapcsolatokon keresztül jelzést ad az agynak a tüsszentőreflex beindítására.

Milyen gyorsan távozik, aminek távoznia kell?

A tüsszentés meglehetősen hatékony, hiszen kutatások bizonyítják, hogy nagyjából 150 km/h-s sebességgel távolítja el a betolakodókat. Most már világos, hogy a produktum emiatt sokkal messzebbre is jut, mint ahogy azt korábban feltételezték.
A nyákpermet legalább ötször és legfeljebb kétszázszor gyorsabban terjed a levegőben, mint az összehasonlításképp felhasznált láthatatlan gáz.

Miért csukjuk be közben a szemünket?

A tüsszentés testszerte izomösszehúzódást generál – a szemhéjaktól egészen a végbél záróizmáig. Ennek oka egyelőre rejtély a tudósok számára. Egyik lehetséges magyarázat az idegrendszerünk felépítésében rejlik.
Előfordulhat, hogy azért csukjuk be a szemünket, mert az orrjáratok védelme a közelség miatt összefügg a szemekével. Ezt támasztja alá, hogy minden negyedik ember tüsszent a szikrázó napfényben, aminek orvosilag találó neve van: ACHOO-szindróma.

Lehet orgazmusod a tüsszentéstől (vagy fordítva)?

A kíváncsi kutatók nem voltak restek összehasonlítani ezt a két jelenséget. Tény, hogy van bennük közös vonás, ám a mélyebb kapcsolat minden bizonnyal csupán a fantázia szüleménye lehet.
Léteznek beszámolók arra vonatkozóan, hogy egyeseknél a szexuális izgalom tüsszentést vált ki, amire megint csak az elképesztően bonyolult emberi idegrendszer felépítése szolgálhat magyarázattal. Mindenesetre az orrban és a nemi szervekben annyi közös van, hogy mindkettő tartalmaz erektilis szövetet.

Miért van az, hogy némelyek nagyon hangosan tüsszentenek?

Míg egyesek apró, elegáns, szipogásszerű hangot hallatnak, mások szinte földrengést okoznak a hapcizásukkal. A különbségek az anatómia és az önuralom számlájára írhatóak.
Egy felmérés szerint az emberek 45%-a állítja, hogy a „társasági tüsszentésük” eltér az otthonitól, tehát lehet, hogy a legkifinomultabb kolléganőd is falakat renget a trombitálásával, amikor azt hiszi, senki sem hallja.

Mi a sorozatos tüsszentés oka?

Vannak, akikből eleve kettes, hármas vagy még hosszabb sorozatban jön ki a hapci. Az orvosilag „paroxysm”, azaz rohamszerű jelzővel ellátott tüsszentők a szakértők szerint általában allergiával küszködnek, csak nem biztos, hogy tudnak róla.
Ritka esetben epilepsziás betegek is kaphatnak hapcirohamot. Legtöbbször azonban csak alkalomszerű jelenségről van szó, melynek célja az idegen anyag mielőbbi eltávolítása.

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!