A tökéletes élet vs. gazdasági és lelki válság

A tökéletes élet vs. gazdasági és lelki válság

Címlap / Életmód / Lélek / A tökéletes élet vs. gazdasági és lelki válság

Semmikor máskor a történelem folyamán nem volt az emberiségnek nagyobb lehetősége arra, hogy jól, biztonságban éljen, mint napjainkban. Most is vannak pusztító háborúk, pusztító betegségek, és talán most a legnagyobb az éhezés a világban. Most él a legtöbb depressziós, a legtöbb gondterhelt, az élet kapcsán beteg ember. De miért? Egyesek azt mondják, ez a gazdasági bizonytalanság miatt van. Nos… volt már a világtörténelemben gazdasági válság, ez pedig nem az. Mégis, még soha nem volt ennyi boldogtalan ember.

A tervek és a mi generációnk

Mindenkinek, így elődeinknek is voltak terveik saját életükkel kapcsolatban. Komoly tervek: egy saját gazdaság, saját bolt, iskolák, gyerekek, új szekrény vagy épp egy kiskutya. Pont ugyan úgy, mint nekünk, gyermekeinknek. Nem több terv, nem kevesebb, csak életüket szebbé, jobbá tevők.

A huszadik század nem nagyon kedvezett a terveknek, hiszen jött két világháború, egy gazdasági válság, ahol nem csak a tervek vesztek el, hanem sokszor maguk az emberek is – örökre, a halál által.

A komoly veszteségek hatására mégsem estek pánikba az életben maradottak. Újra kezdték.
Elgondolkodtató mondat: „Háborúban és zuhanó repülőn nincsenek ateisták.”

De miért nem képes erre a mi nemzedékünk?

A válasz egyszerű. Mert nincs hitünk. Sem családunkban, sem magunkban, sem a jövőnkben. Mondhatnánk persze azt is, hogy akkor mások voltak az emberek, olyan ,,jó fajták”. Megbízhatóak, összetartóak, a világ folyamatos változásaihoz alkalmazkodók. Ez így is van.

De mitől lettek ilyenek? Már neveltetésük ideje alatt ott volt közösség, ami körül vette őket, melynek tagjai ugyanazokkal az egyértelmű elvárásokkal rendelkeztek. Sőt, a joggal, hogy egymás értékrendjét javítsák a közösség érdeke szerint. Tisztelték egymás értékeit, hibákat pedig visszaszorították.

A gyerekeket a közösség nevelte az életre, olyanná, ami megfelelt az érdekeiknek. Ez pedig a templomban a vallás alapján folyt. Ugyanis oda mindenki eljárt, tanítása egységes, örök érvényű volt.

Sok-sok elvárás

Most a közösség értékrendje nem Isten, hanem a pénz, a népszerűség. Ez utóbbi pedig magával hozza a káoszt. Jelenlegi korunkban, életünkben nem egy, hanem számos közösséghez tartozunk, melyek elvárásai különbözőek, így nincs egyértelmű értékrend fix mennyiségű elvárással, aminek széthullás nélkül meg tudnánk felelni.

Tehát, elaprózódik életünk. Rengeteg energiát ölünk abba, hogy megfeleljünk, hiszen csak így jutunk munkához, fizetéshez, hasznos ,,barátokhoz”- melyek kapcsán nem halunk éhen.

A lélek gyakorlatilag nem pihen, nincs ideje értékelni. Nincs időnk megbocsátani magunknak hibáinkat, kijavítani azokat, csak trappolunk előre. Aztán kimerülünk, és jön az összeomlás.

Mi alapján döntünk?

Az embereknek azt sugallják folyamatosan, hogy el kell jutni egy bizonyos anyagi, értelmi szintre, hogy embernek nézzék őket, annak érezhessék magukat. Ez nem igaz. Egy bizonyos etikai szintre kell eljutni. Etikát pedig még mindig csak egy helyen lehet teljes körűen tanulmányozni, ez pedig: a templom. Legyen az bármilyen történelmi vallású. Az már más kérdés, hogy szinte bizonyos, hogy nem mindennel értünk majd egyet, de egyben biztosak lehetünk: ártani nem árt.

A televízió viszont igen, sok kárt tud okozni, hiszen egyrészt műsoraival elveszi az időt a közösségi élettől, másrészt olyan normákat tesz ,,ellenállhatatlanná”, melyektől nem emberek leszünk, hanem lélekben és anyagi, pénzügyi döntéseinket illetően befolyásolhatók, kizsákmányolhatók.

Mit tegyél a boldog életért?

Egy dolgot: nyugodj meg. A nyugalom megváltoztatja az ember rálátását a világra, saját problémáira. Azaz, képes leszel jó döntést hozni.

Megnyugodni, de hogyan? Drasztikusan csökkentsd a tévé és az internet előtt eltöltött időt. A felszabaduló időt töltsd gyerekeiddel, családoddal, kutyáddal, vagy sétálj, biciklizz a természetben, vagy épp énekelj, táncolj, mert az csökkenti a szorongást.

Legyen napi, heti rended. Vedd körbe magad látható helyre kiragasztva fontos, céljaidra irányuló mondatokkal – bölcseletekkel, ha úgy tetszik. Szűkítsd le baráti, családi köröd azokra, akik nem nézeteid, foglalkozásod, pénzed miatt vannak veled. Keresd a mosolygós, az élethez elég humorérzékkel rendelkező emberek társaságát.
 

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!