7 veszélyforrás a lakásban, ami allergiát vagy asztmás rohamot okozhat

7 veszélyforrás a lakásban, ami allergiát vagy asztmás rohamot okozhat

Címlap / Életmód / Egészség / 7 veszélyforrás a lakásban, ami allergiát vagy asztmás rohamot okozhat

Friss gyümölcs, légfrissítő, fűszerek, kandallótűz… Csupa kellemes holmi, ami a mindennapokat megszépíti. Vagy mégsem? Összeszedtük, mire kell allergia vagy asztma esetén figyelni, hogy minél több rohamot meg tudj előzni.

Légfrissítő

Úgy tűnhet, hogy ezek a praktikus termékek tisztítják a helyiség levegőjét, de valójában csak elnyomják a kellemetlen szagokat a sajátjukkal. Az állag nem számít: az aeroszolos spray-k, a konnektorba dugható változatok és az illatgyertyák is éppen olyan kegyetlen köhögést, tüsszögést és orrfolyást idézhetnek elő, mint a kocsid visszapillantójára akasztott, végképp ártatlannak tűnő holmik.
Allergia vagy asztma esetén érdemes teljesen száműznöd őket az életedből – ám egyébként sem szabad túlzásba vinni a használatukat.

Festék

Végre rászántad magad, hogy kifes(tes)d a hálószobát? Szuper, de ne csak a hengert vagy a mestert válaszd ki gondosan, hanem magát a festéket is! Minél kevesebb illékony szerves vegyületet tartalmaz, annál jobb.
A „környezetbarát” vagy „organikus” jelzők is erre utalnak a csomagoláson. Ellenkező esetben sajnos előfordulhat, hogy száradás után is olyan anyagok kerülnek a levegőbe a falról, amelyek irritálják a légutakat, folyton kellemetlen tüneteket okozva.

Friss gyümölcs

Ritkán esik szó az allergiának ezen válfajáról, pedig nagyon sokakkal előfordul. Az úgynevezett „orális allergia szindróma” azt jelenti, hogy egy alma, körte, banán, barack vagy bármilyen más gyümölcs elfogyasztása után viszket a szád, illetve a torkod.
Súlyos esetben sajnos akár a légutak átjárhatósága is veszélybe kerülhet, ezért mindenképpen fordulj orvoshoz, ha hasonlót érzel. Baj esetén mindenképpen beszélj dietetikussal a vitaminpótlás ügyében!

Fájdalomcsillapító

A nem szteroid alapú fájdalomcsillapítók azonnali segítséget nyújtanak olyan hétköznapi panaszok jelentkezésekor, mint a fej- vagy a derékfájás.
Az asztmások 3-5%-a azonban aszpirinérzékeny is egyben, ami azt jelenti, hogy ha ilyen szer kerül a szervezetükbe, akkor rohamot vált ki náluk. Számukra az acetaminofén hatóanyagú alternatívák használata biztonságos.

Fűszerek

A fahéj, a fokhagyma, a kömény, a kardamom és más fűszerek színt visznek a konyhádba, a tányérodra és az életedbe. Sajnos azonban allergiás reakciót is kiválthatnak. Némelyeket egyáltalán nem egyszerű elkerülni, hiszen olykor fel sem tüntetik őket az ételek vagy fűszerkeverékek címkéjén.
Általánosságban elmondható, hogy minél erősebb az adott fűszer, annál erősebb lesz rá a szervezet válasza. A csilit például el kell felejtened, ha a „pipád” nélkül nem mozdulsz egy tapodtat sem.

Feldolgozott húsok

A felvágottak, a szalámi- és kolbászfélék, illetve minden, ami feldolgozott húst tartalmaz, általában tele van nitráttal. Ez nemcsak, hogy alapjában véve terheli meg a szervezetet, de még az asztmás vagy allergiás reakciókat is súlyosbíthatja.
Sokaknál eleve emésztőrendszeri intoleranciát vált ki a túlzott fogyasztásuk, de akadnak, akiknek egészen kis mennyiség is elegendő a napokig tartó szenvedéshez. Ha bacont eszel, érdemes tehát beérned egy szelettel.

Fafüst

Van-e kellemesebb érzés annál, mint amikor egy kandalló előtt relaxálsz? Őrültségnek hangzik, de az égő fából sajnos olyan részecskék juthatnak a levegőbe, melyek a légutak irritációjával allergiás vagy asztmás rohamhoz vezethetnek.
Az Amerikai Tüdőgyógyászok Társasága egyenesen odáig ment, hogy közleményt adott ki a hagyományos tűzhelyek és kandallók használata ellen.
Ha úgy érzed, hogy az allergia vagy az asztma rontja az életminőséged, ne törődj bele! Ma már számtalan terápiás lehetőség áll rendelkezésedre. Az orvosoddal azonban mindent beszélj meg!

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!