Veszélyesek a fájdalomcsillapítók? Így hatnak az egészségedre

Veszélyesek a fájdalomcsillapítók? Így hatnak az egészségedre

Címlap / Életmód / Egészség / Veszélyesek a fájdalomcsillapítók? Így hatnak az egészségedre

A fájdalom egy tünet, ami jelzi, hogy valami baj van, sőt, többnyire azt is jelzi, hogy hol van a baj. Azt mondják egyesek, hogy a fájdalom a barátunk: legalább tudjuk, hogy élünk. De miért kellene feleslegesen szenvednünk, ha vannak korszerű módszerek annak megszüntetésére?

A fájdalomcsillapítók

A fájdalom kezeléséhez tudnunk kell, hogy mely fájdalomcsillapítók melyik testrészünkre hat, és nem árt felülbírálni fájdalmunk nagyságát, hogy nehogy túllőjünk a célon. Ugyanis az is a túladagolás ártalmas lehet.

Az elmúlt években többszörösére emelkedett azoknak a haláleseteknek a száma, ami közvetlen összefüggésbe hozható a fájdalomcsillapító túlzott, felesleges szedésével. Közvetve pedig olyan halálesetek okozója volt, mint például az autóbaleset.

Terápiás létra

Ezt a módszert a daganatos betegek fájdalomcsillapítására találták ki, ám a hétköznapi fájdalom csillapítás esetén is jól működik. Enyhe hatású fájdalomcsillapítók a paracetamol tartalmúak, ide sorolhatók a nem szteroid gyulladás gátló készítmények. Hátránya, hogy tartós alkalmazása esetén májkárosító hatása van.

Középerős hatású fájdalomcsillapítók a kodein, hidrokodon és oxikodon hatóanyagot tartalmazzák, melyeket többek között paracetamollal kombinálnak.

Ezeknek a szereknek van maximális adagjuk. Súlyos hatású fájdalomcsillapítók az ópiátok és azok származékai. Optimális adagja az az egyénre jellemző mennyiség, melytől a beteg fájdalommentes lesz.

Házi gyógyszertár

A fájdalomcsillapító minden háztartásban megtalálható, sőt, kötelező, hogy legyen ilyen tabletta otthon, szükség esetére.

Hozzáférhetősége miatt nagy veszélyforrás, hiszen könnyen hozzá lehet szokni, ami azt eredményezi, hogy ha a folyamatos szedést abbahagyjuk, indokolatlan, valóság, alap nélküli fájdalom érzet keletkezhet.

A fájdalomcsillapítás ,,veszélyes üzem”, mégis rutinból bekapunk egy-egy tablettát, ahelyett hogy elgondolkoznánk azon, valóban szükségünk van-e rá.

Egyre gyakrabban ölnek a fájdalomcsillapítók

Egy évtized alatt az USA-ban háromszorosára nőtt a fájdalomcsillapító okozta halálesetek száma.

Magyarországon jobb a helyzet, ám sok a függő, aki könnyelműen, egyedüli megoldásként választja a tablettaszedést, amivel nem csak a túladagolást kockáztatja, hanem azt is, hogyha valóban nagy fájdalma lesz, nem fog használni a fájdalomcsillapító.

A világban olyan mértékűvé vált a fájdalomcsillapító szedése, melynek hatását a járványokéhoz hasonlítják.

A természet

A cseresznye jó izomfájdalmakra, ízületi gyulladásra, köszvényre – olyan anyagot tartalmaz, ami megakadályozza a gyulladásos folyamatokat, és a fájdalomérzetet fenntartó enzimek termelődését is gátolja.

A gyömbér jó a gyomorfájdalmakra, és a hányinger ellen is. Aszpirinszerű hatása van, a migrént is enyhíti.

A lazac, hering és szardínia jó a hát és nyakfájásra, ízületi fájdalmakra, mivel megakadályozzák az érelmeszesedést, aminek hatására több oxigén és tápanyag jut a porckorongokhoz. Az omega-3 zsírsav gátolja a gyulladásos folyamatokat is.

Agykontroll

Van más módszer is a fájdalom eltüntetésére. Az agykontroll ezt úgy nevezi, a fájdalom becsomagolása. Lehet, hogy csak becsapjuk az agyunkat, lehet, hogy placebo hatással van ránk, de saját tapasztalatból mondhatom: működik.

Van olyan tapasztalat, hogy meditatív állapotban fájdalommentesen szült az anyuka, de altatás nélküli sérvműtétre is volt példa. Az agykontroll technikája azonnali hatással rendelkezik, míg a fájdalomcsillapítóé csak negyed óra múlva.

A fájdalom az élet velejárója, csak annyit érdemes miatta szenvedni, amennyit feltétlenül szükséges. Ahogy gyógyszerből is csak annyit szabad beszedni, ami feltétlenül szükséges. A házi patika arra való, hogy hirtelen megoldásokat adjon addig, míg az ember eljut az orvosig, nem arra hogy saját magunkat kezeljük, felügyelet és szaktudás nélkül.

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!