8 dolog, ami felnőttkori ADHD-t jelezhet

8 dolog, ami felnőttkori ADHD-t jelezhet

Címlap / Életmód / Egészség / 8 dolog, ami felnőttkori ADHD-t jelezhet

Sokan hiszik, hogy a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar – amelyet rövidítve csak ADHD-nak hívnak – egyfajta „rossz gyerek” szindróma, ami kizárólag a csemetéket érintheti. Pedig a felnőttek is éppúgy küzdhetnek vele…

Szétszórtság

ADHD-val még nehezebbnek tűnnek a felnőtt-lét kötelességei: a munka, a háztartási teendők, a számlák befizetése, a gyereknevelés…

Sajnos ezeken a területeken százszor súlyosabb következménnyel járhat egy-egy mulasztás, mint a szintén érintett kicsik iskolai feladatainál.

A probléma hosszú távon kifejezetten rontja az életminőséget.

Gondatlan közlekedés

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar megnehezíti, hogy egy dologra koncentrálj.

Éppen ezért az autóvezetés óriási kihívásnak tűnhet, hiszen annyi érdekesség adódik közben, ami elterelheti a figyelmed!

Az ADHD-sokra jellemző a gyakori koccanás, a gyorshajtás és a jogosítvány büntetőpontok miatti elvesztése.

Párkapcsolati nehézségek

Természetesen ADHD nélkül is mindenki tapasztalja őket valamennyire, de tény, hogy a megbeszélt feladatok, a fontos események és dátumok betegséggel járó elfelejtése még több konfliktushoz vezet.

Az érintettek partnerei gyakran úgy érzik, egyedül birkóznak meg a terhekkel, illetve nem kapnak elég figyelmet, törődést, szeretetet.

Figyelmetlenség

Utálod a munkahelyi megbeszéléseket, mert az ötödik percben már rég máshol kalandozik a figyelmed?

Ha egy barátod beszél hozzád, önkéntelenül is kikapcsol az agyad?

Nehézséget okoz felidézni, mit hallottál a rádióban? Ez mind az ADHD jele lehet, ha gyakran átéled.

Hasztalan pörgés

Az ADHD-s felnőttek nem szó szerint „pattognak” mint a gyerekek. Inkább az jellemző rájuk, hogy képtelenek a kikapcsolódásra, a pihenésre.

Folyton pörögnek valamilyen problémán, egyszerre akár többfélén is, ám a megoldásig csak ritkán jutnak el, mert kitartásuk nem teszi lehetővé a hatékony elmélkedést.

Folytonos halogatás

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral élő gyerekek szeretnek direkt megfeledkezni a házi feladatról, a felnőttek pedig utolsó pillanatban állnak neki a munkahelyi prezentációnak vagy a régóta halogatott házimunkának.

Ez a jelenség az élet minden területén nehézségekhez vezethet.

Notórius késés

Az ADHD-s felnőttek akaratukon kívül roppant pontatlanok tudnak lenni.

Minden szándékuk ellenére is eltereli valami a figyelmüket az utolsó pillanatban, így percekkel vagy órákkal később esnek be a sorsfordító találkozóra, ami akár a karrierjüket vagy a magánéletüket is alááshatja.

Gyakori dühkitörés

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar egyik jele az érzelmek kezelésének nehézsége. Sok ADHD-s hamar „felkapja a vizet”, mert egyébként is annyira frusztráltnak érzi magát a mindennap átélt hátrányok miatt, hogy gyakran megérkezik az a bizonyos utolsó csepp a pohárba.

A fentiek mellett szintén fennáll az ADHD gyanúja, ha nehézségeid vannak a teendőid rangsorolásával, és akár egy fal nézegetése is érdekesnek tűnhet számodra, amikor éppen rengeteg dolgod van. Gyanú esetén fordulj az orvosodhoz bizalommal!

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!