Ez történik a bőröddel, ha retinolt adsz a szépségápolási rutinodhoz

Ez történik a bőröddel, ha retinolt adsz a szépségápolási rutinodhoz

Címlap / Stílus / Arc / Ez történik a bőröddel, ha retinolt adsz a szépségápolási rutinodhoz

Van egy A-vitamin származék, amelynek különösen nagy szerepet tulajdonítanak a bőr szépségének és egészségének megőrzésében: nem másról, mint a retinolról van szó, ami képes serkenteni a bőr sejtjeinek cseréjét, és számos bőrbetegség esetén hatékony segítség, sőt még az öregedés jeleit is képes elhalványítani. A retinol egy retinoid – mind közül a legkevésbé erős és a leggyakoribb – amelyhez vény nélkül is hozzáférhetsz. Ha pedig tudod, hogyan építsd be a szépségápolási rutinodba, varázslatos hatással lehet a bőrödre.

Mi pontosan a retinol?

Ahogyan arról már szó volt korábban, a retinol egy retinoid. Na de mit értünk retinoidok alatt? Nos, a retinoidok a bőrben lévő receptorokhoz, az úgynevezett retinsav-receptorokhoz kötődnek, és aktiválják közülük azokat, amelyek aztán befolyásolják a bőr viselkedését. Időbe telik, mire ezek a változások elkezdődnek, és hatással lesznek a bőr viselkedésére, ezért általában legalább hat hetet kell várni, hogy észrevehető eredményt hozzon.

Nem véletlen, hogy a retinoidok leggyengébb változatát, a retinolt próbálják ki a legtöbben. Még ez a verzió is kiszáradást és irritációt okozhat a kezdeti időszakban, ami hámláshoz, bőrpírhez vagy égő érzéshez is vezethet. Ha azonban tudod, hogyan építsd be szépen lassan a szépségápolási rutinodba, akkor valószínűleg kevesebb mellékhatást tapasztalhatsz. Amikor pedig a bőröd már hozzászokott a retinolhoz, csodálatos segítség lehet.

Miért lehet olyan jó a mindennapi használata?

Amikor retinolt viszünk fel a bőrünkre, az felszívódik a sejtmagba, és elkezdi kifejteni a hatását. Először a ’60-as években kezdték el használni a mitesszerek kezelésére, azóta pedig csak egyre népszerűbb lett. Több kutatás is megállapította, hogy valóban megváltoztathatja a faggyú konzisztenciáját vagy a bőr zsírtartalmát. Sőt az évek során kiderült, hogy sok más dologra is alkalmas.

Nagyon fontos az is, hogy serkenti a sejtek cseréjét, amelynek következtében egészséges, új sejteket hoz a bőr felszínére a régi, elhalt sejtek helyett.

Ennek következtében kevésbé válószínű, hogy az elhalt hámsejtek eltömítik a pórusokat, és mitesszereket vagy pattanásokat okoznak. Ha pedig ezeket a kellemetlenségeket sikerül elkerülnöd vagy megszüntetned, nagyobb eséllyel lehet tiszta és ragyogó az arcbőröd.

A retinol a kollagénszintézist is serkenti. Ez vastagabb bőrréteghez vezet, ami kevésbé teszi láthatóvá a finom vonalakat és a ráncokat. Akkor is nagy segítség, ha már többször is leégtél a napon, ugyanis az ennek a folyamatnak a következtében létrejövő foltok eltüntetésében is segítenek. Így hosszú távon abszolút megéri beépítened a használatát a szépségápolási rutinodba, azonban bizonyos dolgokra mindenképp érdemes figyelned.

Polina Lebed/istockphoto.com

Hogyan kezdd el a használatát?

A melegebb, párásabb hónapok remek alkalmat kínálnak a retinol használatának megkezdésére, mert a bőrünk ilyenkor általában erősebb, mint a hűvös, száraz téli hónapokban. Ha azonban sok időt töltesz a napon, a bőröd érzékenyebb lehet, így ne egy tengerparti vakáció előttre időzítsd a kipróbálását. A mostani, kissé már borongós őszi napok azonban abszolút ideálisak lehetnek.

A retinolt leginkább elalvás előtt érdemes felkenni, azután, miután minden sminket és szennyeződést lemostál az arcodról.

Az is fontos, hogy bár később abszolút alkalmas lehet a napi használatra, kezdetben csak három-négy naponta, vagy ha erősebb irritációt tapasztalsz, hetente kenj fel belőle egy kis mennyiséget, és fokozatosan szoktasd hozzá a bőrödet. Napközben pedig feltétlenül használj egy jó minőségű fényvédő krémet.

Mit tegyél, ha tartósan irritációt tapasztalsz?

A retinol használatának kezdetén sokan tapasztalnak irritációt, ami a bőr kiszáradásával és hámlásával is járhat. Ráadásul a megnövekedett sejtforgalom miatt a felszín alatt kialakuló pattanások is előtörhetnek, ami egy kissé ronthatja az arcszínedet, mielőtt a jótékony folyamatok láthatóvá válnának. Ha azonban hetek után is irritálja a bőrödet, akkor érdemes felkeresned egy bőrgyógyászt, és egyeztetned vele, valamilyen módon maradhat-e a retinol a szépségápolási rutinod része, vagy jobb, ha mást próbálsz ki helyette.

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!