Házilag is lehetséges a térdfájás kezelése?

Házilag is lehetséges a térdfájás kezelése?

Címlap / Életmód / Egészség / Házilag is lehetséges a térdfájás kezelése?

A térdfájás az egyik leggyakoribb mozgásszervi panaszok egyike. Sokan azonban inkább együtt élnek a fájdalommal ahelyett, hogy utánajárnának a probléma eredetének és időben megkezdenék a kezelést. Nézzük meg, milyen okai lehetnek a térdfájásnak és melyek a panaszok megszüntetésének lehetséges módjai! (X)

A térdfájás fajtái

A térdfájásnak több típusa is létezik, amelyek között a fájdalom jelentkezésének helye és a kiváltó okok szerint lehet különbséget tenni. A térdből kiinduló fájdalom a leggyakrabban térdhajlítás vagy guggolás során, esetleg lépcsőzés alkalmával jelentkezik.

A térd belső oldalán fellépő fájdalom az oldalsó keresztszalag túlterhelésével magyarázható, de az is sokat segíthet a diagnózis felállításában, ha az egész ízületben jelentkezik állandó, szűnni nem akaró fájdalom.

A térdfájást kiváltó tényezők

Alapvetően 4 oka lehet a térdfájdalom kialakulásának: bizonyos térdsérülések, ízületi- vagy íngyulladások, a porckopás vagy a porcleválás, illetve a nyáktömlő gyulladás és a lúdtalp.

A leggyakoribb térdsérülések a szalagsérülések és a ficam, amely egy-egy rosszul kivitelezett mozdulat következtében jön létre. Térdpanaszokat okozhat az izomhúzódás, az izomzat egyensúlyának felborulása és a nem megfelelő mozgáskoordináció is. A futótérd a térd körüli rész fájdalma, amely futás, guggolás, lépcsőzés hatására jelentkezik.

Az ízületi és az íngyulladás jellemzője a fájdalom mellett az érintett terület kipirosodása, duzzanata, nyomásérzékenysége is. A porckopás a térdkalács, a sípcsont és a combcsont közötti terület porcának kopása, míg a porcleválás során már szakadás is fellép fizikai igénybevétel vagy helytelen terhelés következtében.

A nyáktömlő gyulladás az ízületi hártya gyulladása, amely csak bizonyos mozdulatok során jelentkezik. A lúdtalp pedig – amely egy statikai eltérés miatti probléma – hosszú idő elteltével vezethet térdfájdalmakhoz.

A térdfájás kezelése gyógytornával

Bizonyos esetekben a térdfájás kezelése gyógytornával javasolt. A legfontosabb a kiváltó okok felismerése és célzott kezelése. Ezzel visszanyerhető a térd terhelhetősége.

A gyógytornászok célja a térd és a csípő körüli izmoknak, valamint a lábszár izmainak az erősítése, nyújtása. Így tulajdonképpen a mozgás segítségével lehet meggyógyítani az egyik leggyakoribb mozgásszervi problémát, a térdfájást. Az izmok egyensúlyának helyreállítása érdekében elengedhetetlen a törzs izmainak erősítése is. A gyakorlatsor tehát igencsak komplexnek tekinthető.

A rendszeres gyógytorna lehetőséget ad arra, hogy a páciens fokozatosan visszatérhessen a sportoláshoz, a korábban megszokott, aktív életmódhoz. A fokozatosságnak, az ütemezés betartásának azonban kiemelt szerepe van, a torna megtervezését mindenképpen szakemberre kell bízni.

Mikor azonban már sikerült elsajátítani a gyakorlatok helyes kivitelezését, a gyógytorna otthon is folytatható. Kiegészítő terápiaként kineziológiai tapasz használata is javasolt, így már néhány alkalom után tapasztalható a változás.

Érdemes időben elkezdeni a terápiát, ugyanis hosszú távon a térdfájdalmak a test más területein (az ellenoldali térdben, a csípőben, a bokában vagy a derékban) is bántalmakat okozhatnak. Minél hamarabb kerül sor gyógytornára térdfájás esetén, annál eredményesebb lesz. Nélküle azonban a gyógyulási folyamat elhúzódhat.

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!