A koronavírus alatt biztosan nem tesz jót a közösségi média

A koronavírus alatt biztosan nem tesz jót a közösségi média

Címlap / Hírek / A koronavírus alatt biztosan nem tesz jót a közösségi média

Évek óta megy a vita azon, hogy a közösségi média tulajdonképpen mennyire káros – vannak pro és kontra érvek bőven, de összességében általában az a konklúzió, hogy attól függ, mire használjuk. Egy friss kutatás szerint azonban a pandémia alatt kifejezetten káros lehet, ha túl sokat lógunk a közösségi oldalakon.

A koronavírus-világjárvány nemcsak fizikailag, de mentálisan is megviseli az embereket. Nemcsak azért, mert a szociális izoláció miatt a társas ember egyik legfontosabb stresszoldó faktorától, a közösségtől vagyunk megfosztva. A folyamatosan ránk szakadó információmennyiség sokaknak szintén megterhelő lehet.

A média igyekszik mindenről beszámolni, hogy bárki megfelelően tájékozódhasson a vírusról és a járványról. Ez viszont olyan mennyiségű szorongást keltő információt jelent, hogy sokak mentális egészségét is megviselheti. 

A Penn State és a Jinan Egyetem közös kutatása szerint a közösségi média is hasonló hatással van, mintha a híroldalakat olvasgatnánk egész nap. Sőt, még talán rosszabbra is – hiszen a közösségi oldalakon jellemzően több időt töltünk, mint a hírszájtokon.

Éppen ezért ha valaki arra használja ezeket a platformokat, hogy információt szerezzen a koronavírusról és az általa okozott járványról, nagyobb eséllyel lesznek depressziós tünetei, és szenved másodlagos traumát.

A kutatók a járvány epicentrumát, a kínai Vuhant vizsgálták. 2020 februárjában nézték meg azt először, hogy a 320 résztvevő hogyan jutott hozzá és osztotta tovább az egészséggel és egészségüggyel kapcsolatos híreket. A szakértők különös figyelmet fordítottak a Kínában legnépszerűbb közösségi felületnek, a WeChatnek. A kutatók ezután egy ötpontos skálát használtak arra, hogy megállapítsák a vizsgált személyek közösségimédia-függőségének szintjét. 

A közösségi oldalak a mentális problémák melegágyai

A szakértők a Computers in Human Behavior tudományos folyóiratban megjelent tanulmány alapján arra jutottak, hogy egy bizonyos szintig a közösségi média használata hasznos a COVID-19-cel kapcsolatos hírek és információk esetében is. Azok azonban, akik túl sok időt töltöttek ezeken az oldalakon, már mentális problémák tüneteit mutatták.

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»