Esküvői kellékek, szokások és történetük

Esküvői kellékek, szokások és történetük

Címlap / Szerelem / Esküvő / Esküvői kellékek, szokások és történetük

Minden lány tudja, hogy a menyasszonyi ruha általában fehér és hogy a menyasszonynak feltétlenül viselnie kell valami újat, valami régit, valami kéket és valami kölcsön kapottat. De honnan is erednek ezek a szabályok és mire is utalnak valójában?

Valami kölcsön és valami kék

Nálunk is elterjedt szokás, hogy a férjhez menés előtt álló menyasszony viseletének részét kell képeznie valami újnak, valami réginek, valami kölcsönkapottnak és valami kéknek.
A szokás Angliából származik, a régi a hajadonság éveit, az új a most induló közös élet szerencséjét, a kék a hűséget, a kölcsön pedig a barátságot szimbolizálja.

Gonosz szellemek

A hiedelem szerint a gonosz szellemek a lakás eldugott zugaiban, vagy a küszöb alatt laknak, és éjszaka jönnek, mikor csend van, mivel félnek a nagy zajtól.
Ezek a szellemek ellen védekezünk akkor, amikor az ifjú pár autójára hangosan zörgő konzervdobozokat kötünk, vagy amikor a férj átviszi feleségét a küszöbön, hogy a szellemek ne tudjanak érkezéséről.

Akadályok leküzdése

A fiatal párnak számtalan akadállyal kell majd megküzdeni a közös életük folyamán. Ezt szimbolizálandó az oltárhoz vezető utat virágszirmokkal szokás beteríteni, hogy a házasság kevésbé legyen rögös.
Ugyanilyen jelentőséggel bír az is, mikor a templomba igyekvő pár útját eltorlaszolják és csak közösen tudják leküzdeni az útjukat keresztező akadályokat.

Termékenység

A termékenység egy alapvető rész az esküvőn, mivel a menyasszony általában minél előbbi gyermekáldásban reménykedik. A termékenységet segítheti elő a menyasszonyi csokorba kötött liliom vagy a rozmaring.
Ez utóbbit a múlt században még az egész násznép hordta. Másik termékenységi szokás, mikor a templomból kilépő párt rizzsel dobálják meg.

Esküvői torta

Az első esküvői torta Nagy Sándor nevéhez fűződik, aki Perzsiában egyszerre adott össze 10 000 makedón katonát ugyanennyi perzsa nővel. A torta a kenyér édesített és díszített változata lett, alapanyaga gabona, dió, mandula és szárított gyümölcs volt.
Töltelékként mézes túrókrémet használtak, a tetejére pedig mézbe mártott rózsaszirmok kerültek.

Menyasszonyi ruha

Már az ókori görögök és rómaiak is a fehéret tartották a vidámság és az öröm színének. Fehérben jelentek meg az ünnepeken – innen ered a fehér ruha színe és jelentése.
Érdekes, hogy Magyarország egyes részein a 20. század közepéig szokás volt az asszonyokat a feketére festett menyasszonyi ruhájukban eltemetni, ezzel is érzékeltetve a sírig tartó hűséget.

Gyűrű

Az esküvői gyűrű az egyiptomiaknál jelent meg először, mint az kapcsolat örökkévalóságának szimbóluma. A bal kéz középső ujján viselték, mivel úgy tartották, hogy innen egy ér közvetlenül a szívbe vezet, így melegen tartja a szerelmet egy egész életen át.
A karikagyűrű elterjedésének oka, hogy az nem összekeverhető más ékszerekkel, vagyis egyértelműen a „foglalt” jelzést közvetíti mindenki felé.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!