5+1 viselkedési tipp, hogy egyből megkedveljenek, egy FBI szakértő szerint

5+1 viselkedési tipp, hogy egyből megkedveljenek, egy FBI szakértő szerint

Címlap / Életmód / Lélek / 5+1 viselkedési tipp, hogy egyből megkedveljenek, egy FBI szakértő szerint

Új emberekkel megismerkedni sokak számára kihívás, de az FBI viselkedési szakértője szerint az alábbi hat tanácsot követve hamar meg tudjuk kedveltetni magunkat.

Ne legyenek előítéleteid és tedd félre az egód

Könnyű első pillantásra következtetéseket levonni egy emberről, pedig igaz a közhely, miszerint ne a borítója alapján ítéld meg a könyvet. Volt egy kolléganőm, akivel hónapokig nem is szóltunk egymáshoz, mert nem voltunk szimpik egymásnak, ma pedig már az egyik legjobb barátnőm. Lehet, hogy az illetőnek tetoválásai vannak, érdekesen van felöltözve vagy furcsán beszél, de próbálj meg nyitottan és pozitívan hozzáállni még akkor is, ha fenntartásaid vannak. Figyelj oda rá, így azt fogja érezni, hogy érdeklődést mutatsz iránta, ez pedig kulcsfontosságú ahhoz, hogy kedveljenek.

Az ego is gyakran az útjába áll annak, hogy új barátokra tegyünk szert úgy, hogy legtöbbször észre sem vesszük. 

Ha tudod magadról, hogy hajlamos vagy kicsit az okoskodásra és kioktatásra, tudatosan fogd vissza magad.

Valakinek az a fontos, hogy mindig ő legyen a középpontban és folyamatosan történetekkel „szórakoztatja” a többieket, ez pedig nyilván nem segít abban, hogy megkedveljék. Tedd félre az egód és nyomd el magadban a vágyat, hogy kifejtsd, ha más a véleményed. Nem kell mindig egyetérteni mindenkivel, olykor célravezetőbb a bölcs hallgatás vagy bólogató hümmögés.

Légy jó hallgatóság és kérdezz is jókat

Az emberek szeretnek magukról beszélni és ezzel sokan tisztában is vannak, mégsem mindenki jó hallgatóság. Az FBI szakértője azt tanácsolja, hogyha meg szeretnénk kedveltetni magunkat, ne szóljunk közbe, amíg valaki beszél. Ezt olykor kifejezetten nehéz megállni, de érdemes elnyomnunk magunkban az ingert.  Hányszor előfordul, hogy közbe akarunk szólni, mikor a főnökünk magyaráz, de hidd el, jobban jársz, ha nem teszed. Ha még akkor is van ezzel kapcsolatban mondanivalód számára, mikor már befejezte a monológját, akkor megoszthatod vele, ha pedig addigra elfelejtetted, eleve nem is volt fontos gondolat.

Gyarlók és önzők vagyunk, olyannyira, hogy a kutatások szerint magunkról jobban szeretünk beszélni még a pénznél és az ételnél is! Panaszkodni is szeretünk, főleg mi, magyarok.

Kérdezz meg bárkit finoman a „nehézségeiről” és egyből a kegyeibe fogad, mert végre kiadhatja magából, ami a lelkét nyomja.

Ne légy tapintatlan, kérdezd például azt, hogy „Milyen kihívásokkal kellett megküzdened a héten a munkában, vagy mikor ideköltöztél, vagy a tini gyerekeiddel kapcsolatban? Mindenkinek vannak gondjai és a legtöbbször szívesen is beszélnek róla.

Goodboy Picture Company/istockphoto.com

Mondd, hogy hamarosan menned kell 

Meglepő módszer, pedig van benne logika. Ha megengedi a helyzet, mondd azt az illetőnek, hogy hamarosan menned kell, így az a tudat, hogy csak kevés időt fog eltölteni veled, egyből könnyedebbé és lazábbá teszi a találkozást. Ha odalépsz valakihez ismeretlenül, automatikusan felhúz egy páncélt, de ha tudtára adod, hogy nem fogtok sok időt együtt tölteni, akkor egyből meg is nyugszik. 

Figyelj a testbeszédre

A testbeszéd többet árul el, mint a szavak, mert az önkéntelen és nem tudjuk – vagy csak nagyon sok gyakorlással – befolyásolni. Ha az a cél, hogy megkedveljenek, mutatkozz tudatosan megnyerőnek. Először is mosolyogj, ez a legfontosabb, így egyből kellemes benyomást keltesz, elvégre te sem szívesen barátkoznál egy mufurc kinézetű illetővel. A fejed picit biccentsd oldalra, ez érdeklődőnek mutat, és szegd le az állad, ne „nézz le” a másikra. Állj lazán, ne fenyegetően és gesztikuláció során a tenyered többször fedd fel, ez nyitottságot mutat. 

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!