Ezen múlik, hogy vonzod-e a szúnyogokat – Tényleg van, akiket jobban szeretnek

Ezen múlik, hogy vonzod-e a szúnyogokat – Tényleg van, akiket jobban szeretnek

Címlap / Életmód / Egészség / Ezen múlik, hogy vonzod-e a szúnyogokat – Tényleg van, akiket jobban szeretnek

Ültök egy nyári este a teraszon, és miközben mindenki csapkod meg vakaródzik körülötted, te még a szúnyogok zümmögését sem hallod. Vagy éppen ellenkezőleg: a többiek vígan borozgatnak, te meg lassan annyi vért vesztettél, hogy már az ájulás határán vagy. Ismerős? De vajon min múlik, hogy egyes embereket szívesebben szipolyozzák a szúnyogok, mint másokat?

Kiszagolják a jó falatot

Szinte nincs olyan nyári este, ahol a társaságban ne hangozna el valaki szájából, hogy „engem szeretnek a szúnyogok”, és már jönnek is a megfejtések, hogy miért lehet így. Van, aki esküszik rá, hogy fokhagymát kell enni, akkor távol maradnak, mások szerint a vértípusra mennek az ínyenc kis rovarok. Az valóban igaz, hogy a szúnyogok nem mindenkit találnak egyformán étvágygerjesztőnek, de az okok mások.

Ha meg akarjuk érteni, hogy miért válogatnak az emberek között a szúnyogok, nem szabad elfeledkeznünk róla, hogy ezek a rovarok a szagok alapján követik az embereket. A nőstény szúnyogok különféle érzékszervi információkra hagyatkoznak, amikor arról döntenek, hogy belekóstoljanak-e valakibe. A szén-dioxid, amelyet az emberek kilélegeznek a bőrből származó vegyi anyagokkal együtt olyan „szagcsíkot” hoz létre, amelyet a szúnyogok akár 30 méter távolságra is észlelhetnek – mondja dr. Bart Knols biológus, akinek szakterülete a szúnyogok vizsgálata.

„Minden ember több mint 300 vegyi anyagot bocsát ki a bőrén, és több mint 100-at az általa kilélegzett levegőn keresztül”

– mondja Knols.

Érdekes módon a szúnyogokat az ember által kilélegzett szén-dioxid vonzza a közelünkbe, de amint a közvetlen környezetünkbe kerülnek, elszakadnak ettől, és inkább a szabadon hagyott bőrfelületre irányítják a figyelmüket.

Egy vizsgálat során a kutatók azt találták, hogy ugyanazok a receptorok, amelyeket a szúnyogok a lélegzet észlelésére használnak, kiszúrják a bőr illatát is, ami megmagyarázza, miért vonzzák a szagosabb tárgyak – például ágynemű, koszos zokni vagy ledobott sportruha – is a szúnyogokat még akkor is, ha értelemszerűen ezek nem lélegeznek.

galitskaya/depositphotos.com

De milyen szagra repülnek rá a szúnyogok?

Azt tehát most már tudjuk, hogy az illatod az, ami meghatározza, hogy mennyire találnak vonzónak a vérszívók, de vajon milyen aromák a csábítóak a számukra?

Az, hogy egy szúnyog milyen illatot tart kívánatosnak, alfajonként eltérhet. A sárgaláz-szúnyog és az ázsiai tigrisszúnyog például jól reagál a bőrből származó tejsavra. Knols szerint az afrikai maláriaszúnyogok a zsírsavak keverékére jönnek izgalomba. A leheletedből és a bőrödből származó egyes vegyületek és illatok keveréke tehát meghatározza, hogy mekkora szúnyogmágnes vagy egy adott szúnyogfajta számára.

Az, hogy a te illatod milyen, csak részben múlik rajtad: befolyásolja a genetikai felépítésed, az egészséged, az étrended, a bőröd pH-ja, de igen nagy részben a bőrödön élő mikroorganizmusok is.

Sőt, Knols szerint a bőrünkön lévő baktériumok, amelyek lebontják a pórusokból kikerülő vegyületeket azok, amelyek leginkább vonzzák a szúnyogokat, akik így tulajdonképpen nem is téged, hanem a rajtad élő baktériumokat találják vonzónak vagy taszítónak.

A rossz hír az, hogy ezeket a dolgokat csak minimálisan tudjuk befolyásolni, és Knols szerint sem a fokhagyma, sem a B-vitamin hatását nem támasztják alá tudományos bizonyítékok. Az egyedi illatunkat a rajtunk élő baktériumok fajtája és sűrűsége határozza meg, ezt pedig jelentősebben befolyásolni nem tudjuk, legfeljebb egy jó szúnyogriasztó spray használatával.

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!