A magyar párok anyagi élete: titkos tartalékok, elsunnyogott vásárlások, közös kassza

A magyar párok anyagi élete: titkos tartalékok, elsunnyogott vásárlások, közös kassza

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / A magyar párok anyagi élete: titkos tartalékok, elsunnyogott vásárlások, közös kassza

Az egyik magyar bank megbízásából készített reprezentatív kutatás megvizsgálta a magyar párok anyagi életét – ebből kiderült, hogy bár a többség közös kasszát üzemeltet a párkapcsolatán belül, valójában szinte mindenkinek vannak titkai a partnere előtt, ha az anyagiakról van szó. De vajon milyen kiadásokról nem nyilatkozunk szívesen még a szerelmünk előtt sem?

Közös kasszán, vagy külön? 

Egyértelmű siker hazánkban a közös kassza, a megkérdezettek csaknem háromnegyede, 72%-a állította, hogy párjával megosztva intézi az anyagiakat. A külön kassza inkább azok esetében népszerű, akik még csak rövidebb ideje élnek együtt, továbbá azok választották ezt a lehetőséget, akik közül legalább az egyik fél jelentős különvagyonnal rendelkezik.

A kisebb csoportba sorolhatóak azok a párok is, akik különféle fizetési kötelezettséggel rendelkeznek, például korábbi hiteltörlesztés, vagy gyerektartás. Utóbbiak esetén valószínűleg célszerűbbnek tartották a párok, ha a lehetőségekhez mérten külön-külön próbálják rendezni az anyagiakat.

Külön kassza ide, vagy oda, a megkérdezettek több mint fele külön bankszámlát tart fenn, ami tehát azt jelenti, hogy nem feltétlenül közös ténylegesen minden megszerzett forint.

Másrészt viszont mindenki számára ad egyfajta biztonságérzetet a saját számlaszám, illetve sokan azután kötöttek házasságot, hogy folyószámlával már rendelkeztek, annak megszüntetését pedig nem érezték szükségesnek.

A ténylegesen és kizárólagosan közös számla azokra a párokra volt jellemzőbb, akik 60 év felettiek, vagy már legalább 20 éve együtt éltek. 

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2 3 4

»