Bőrproblémák várandósság alatt + praktikák, amikkel megszüntetheted

Bőrproblémák várandósság alatt + praktikák, amikkel megszüntetheted

Címlap / Életmód / Család / Bőrproblémák várandósság alatt + praktikák, amikkel megszüntetheted

A várandósság számtalan testi-lelki változással jár, és ezek egyaránt megviselhetnek. Fizikálisan sokszor nem könnyű a terhesség, rengeteg tényezőhöz kell alkalmazkodnod, és még a tested is teljesen megváltozik. Ráadásul nem csak a 9 hónap során, hanem utána is számolhatsz bizonyos bőrproblémákkal. Mutatjuk, mit tehetsz ellenük!

Sötétedő bőrfelületek

A várandósság során jellemző, hogy az anyajegyek színe, mérete jóindulatúan megváltozik, a szeplők és a májfoltok sötétebbek lesznek, vagy megjelennek. Nagyon gyakori az is, hogy a mellbimbóudvar megnő, és szintén sötétebbé válik. (Ennek pusztán evolúciós oka van, azt a célt szolgálta, hogy a kezdetekben igencsak gyengén látó csecsemő könnyebben megtalálja táplálékának forrását.) Ugyanilyen sötét csík jelenhet meg a köldök és a szeméremdomb között.

Mindezekért egyértelműen a hormonális változások tehetőek felelőssé, de azért a változó anyajegyeket, újonnan megjelenő bőrkinövéseket nem árt megnézetned bőrgyógyásszal. A legnagyobb eséllyel minden rendben lesz velük, de ezen a téren sosem árt az óvatosság. Bár az új anyajegyek nem fognak eltűnni, a szülés után többnyire elhalványulnak, akárcsak a szeplők és a májfoltok. A mellbimbóudvar is szépen visszahúzódik és az eredeti színe is visszatér majd, legkésőbb a szoptatás befejeztével.

Bár bosszantóak lehetnek és zavarhatnak is, sajnos nem sokat tehetsz azért, hogy ezek a „bőrproblémák” ne jelenjenek meg. Alkati kérdés, kire, hogyan hatnak a hormonális változások, de a várandósság, szoptatás után bőrgyógyász segítségét kérheted, aki különféle krémekkel, vagy kezelésekkel rengeteget javíthat a még akkor is fennálló, és zavaró foltok, kinövések állapotán.

Bőrproblémák várandósság alatt + praktikák, amikkel megszüntetheted

Striák

A striákkal sajnos az a helyzet, hogy leginkább az örökletes tényezőkön függ, megjelennek-e rajtad, vagy sem. Ha anyukádon is sok a stria, akkor van rá esély, hogy te sem úszod meg nélkülük a várandósságot, és fordítva. Szerencsére nagyon sokat tehetsz azért, hogy a lehető legkevesebb csík jelenjen meg rajtad. Először is törekedned kell a fokozatos súlygyarapodásra, tehát nem ajánlatos teljesen hátradőlnöd csak azért, mert babát vársz.

Nagyon fontos a rostokban és vízben gazdag táplálkozás, ugyanis rengeteg kismama küzd – szintén hormonális okok miatt – székrekedéssel, és már pusztán ennek is lehet az eredménye a gyorsütemű hízás. Természetesen nem kell őrült módon aggódnod a kilók miatt, ez nem annak az ideje, de ha már eleve volt rajtad felesleg, akkor kevesebbet „hízhatsz”, és ezt azért jó szem előtt tartani.

A belső hidratáláson túl a külső testápolás is lényeges, különösen az utolsó néhány hónapban, amikor a már egyébként is szűkös helyen még tovább nő a baba, és ezzel tovább feszül a has bőre is. Fontos azonban, hogy ne csak erre a területre koncentrálj, hiszen a mellek is hatalmas változásokon mennek át, a többi felesleg pedig a fenékre, combokra koncentrálódik, és bizony itt is könnyen megjelenhetnek a striák.

Akárcsak a sötétebb bőrfelületek és bőrkinövések esetében, itt is fordulhatsz utólag segítségért. Idővel szerencsére rengeteget halványulnak az esetlegesen megjelenő csíkok, de ha még így is zavaróak, a kozmetikai kezelések javíthatnak az állapotukon.

Bőrproblémák várandósság alatt + praktikák, amikkel megszüntetheted

Hajhullás

A hajhullásra ugyan nem gondolunk kifejezetten bőrproblémaként, de mégis az, hiszen a fejbőrünk állapota alaposan befolyásolja a frizuránk megjelenését. Várandósság során többnyire nincs gond a kismamák hajkoronájával, inkább szülés, vagy szoptatás után jönnek a problémák – jellemző módon hajhullás formájában. Bár nagyon ijesztő tud lenni, hogy érezhetően kevesebb hajad van, és nagyon hullik is, nem kell aggódnod. Az esetek túlnyomó többségében ez az állapot csak pár hétig tart, és utána láthatóan elkezdenek visszapótlódni a hajszálak.

Ha ez nem történik meg, vagy több hullámban kezd el hullani a hajad, akkor érdemes elmenned egy laborvizsgálatra. Sajnos a stressz rátesz egy lapáttal erre az egészre, az immunrendszer gyors újraaktivizálódása a szülés után pedig pajzsmirigygyulladáshoz vezethet. Ennek egyik árulkodó tünete a hajhullás, ezért, ha nem hagy alább, feltétlenül ellenőriztesd, minden rendben van-e!

A hajhullás szinte kivétel nélkül csak egy tünet, nem maga a probléma, ezért a legtöbbet akkor teheted magadért, ha megpróbálsz lazítani, egészségesen táplálkozni és a lehető legtöbbet pihenni – ami persze nagyon nehéz ilyenkor, de nyugodtan kérj segítséget, nem kell mindent egyedül csinálnod!

Képek forrása: Coy_Creek/Depositphotos.comKruchenkova/Depositphotos.com

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!