A stressz otthoni gyógyítása

A stressz otthoni gyógyítása

Címlap / Életmód / Egészség / A stressz otthoni gyógyítása

Modern társadalmunk velejárója a stressz. Minden nap megtapasztaljuk különböző formában és mértékben.

Kis adagokban a stressz akár még előnyös is lehet számunkra, de ha túlságosan nagy, befolyásolja fizikai és szellemi állapotunkat. Az alábbiakban megtudhatod, hogyan gyűrheted le „házilag” a stresszt.

Miért jótékony a stressz kis adagokban? Mert segít nekünk megnövelni az energiaszintünket és éberségünket, jobban tudunk koncentrálni egyetlen problémára. Ez a fajta stressz jó, találkozunk vele például vizsgadrukk alatt, munkahelyi problémák felmerülésénél stb. Azok az emberek, akik csak ilyen kis mértékben kapják a stresszt, „felpumpálva” érzik magukat.

Amikor azonban túlságosan nagy a nyomás rajtunk, és úgy érezzük felülmúl minket az idegesség, nem vagyunk képesek pozitív módon megbírkózni feladatainkkal. Gyakran a stressz kétségbeesést vagy tanácstalanságot okoz. Ezen a ponton fontos tudni pozitív és produktív módon kezelni a stresszt, és ami még fontosabb, hogy tudjunk kommunikálni azzal a személlyel, aki a stressz okozója.

Mindenki másképp reagál a stresszre. Mindannyiunkon van bizonyos színtű nyomás, amelyet különböző képpen kezelünk. A legjobb kezelés a stressz megelőzése, főként azokra a szorongó helyzetekre gondolunk, amellyel képtelenek vagyunk megbírkózni. Ez nem mindig lehetséges, mert nem tudjuk egész életünket szabályozni.

A stressz okai

Az ellenőrizhetetlen stresszt befolyásoló tényezők:

– szociális és pénzügyi problémák
– egészségi problémák
– hiányzó szociális támogatás
– családtörténet

A stressz tünetei

A hangsúly elsősorban a belső érzelmeken van, a kezdeti tünetek a következők:

– nyugtalanság
– idegesség
– zaklatottság
– túlzott aggodalom
– belső nyomás
– az ember önmagába való zuhanása
– ingerlékenység

Ahogy a stressz szint növekszik, vagy hosszú ideig tart, a személy elkezdi súlyos érzelmi vagy fizikai hatások alatt érezni magát:

– túlzott fáradtság
– depresszió
– néha fáj magadra vagy másokra gondolni
– fejfájás
– hányinger
– hasmenés
– mellkasi fájdalom vagy nyomás
– szívvel
– szédülés vagy kipirulás
– nyugtalanság
– hiperventilláció vagy fulladás érzése

A legtöbb esetben ezek a tünetek csekély mértékben jelennek meg és nem tartanak sokáig, ha mégis, orvoshoz kell fordulni.

A stressz otthoni kezelése

Ha a stressz hatásai téged is elértek, akkor azonnali lépéseket kell tenned a tünetek megszüntetéséért. Minél hamarabb kezdd el saját magad kezelését, így gyorsan visszaállsz normális állapotodba.

1. Miért vagy stresszes?
Az első lépés ebben a folyamatban, hogy megpróbáljuk azonosítani a stressz okait. Ha ismerjük a stresszforrást, tudjuk min kell változtatnunk.

2. Tüntesd el egyenként a kiváltó okokat
Gyakran előfordul, hogy sok kisebb, enyhe stresszforrás ér minket, és ezektől rosszabbul érezzük magunkat, mintha egyetlen nagy problémánk lenne. Az enyhe stresszorokon könnyebb segíteni, ezért egyenként oldjuk meg őket. Nagy segítség ilyenkor, ha egy listát írsz mindazokkal a gondokkal, amelyek nyomasztanak, és egyenként elkezded megoldani ezeket. Ami nem rajtad múlik, azon pedig úgysem tudsz változtatni.

3. Ha a múltad nem ad békét

Egyeseknél a stressz a múltban történt események miatt van jelen (poszttraumás stressz zavar), ezt pedig beszélgetéssel a legkönnyebb feloldani. Bezélj azokkal az emberekkel, akik közvetlenül érintettek az ügyben, ez segít megbékélni a szituációval.

4. Távolodj el a helyzettől
Ha azonosítottuk a stressz forrását, távolítsuk el magunkat belőle, mintha csak külső szemlélők lennénk. A helyzet megoldására gondoljunk csak. Lehet, hogy ez segít megoldani a helyzetet és kilépünk a szorongásból.

5. Szünetelj
Ha tehetjük, vegyünk pár perces szünetet, ez segít megtalálni a legjobb megoldást. A stresszhelyzetben vett szünet segít fizikailag is eltávolodni a provokáló helyzettől, vagy eltávolítja a nyomasztó gondolatokat (például pénzügyi problémák).

6. Pihenj
Szakítsuk meg tevékenységeinket és szánjunk időt a pihenésre. Nem feltétlenül alvásról van szó, hanem bármilyen relaxáló tevékenységről (fürdőzés, beszélgetés, tv nézés, olvasás). Ez segít kikapcsolni az agyat, és könnyebb rálátást enged a problémák kezelésére. Megóv attól, hogy még mélyebben befészkeljük magunkat a stresszes helyzetbe.

7. Beszélgetés
Ha meg tudod beszélni problémáidat családoddal, barátaiddal, vagy egy lelki tanácsadóval, az már fél siker. A beszélgetések minden esetben megkönnyebülést okoznak, sőt, akát egy külső vélemény mentő ötletet is adhat.

Ha ezek a tippek nem segítenek és úgy érzed eluralkodik rajtad a reménytelenség, és elveszett érzés, akkor egy egészségügyi tanácsadóra van szükséged, aki segít meghatározni a stressz forrását és megoldást találni lelkiállapotodra.

Bármilyen kérdésed lenne a stresszkezelést illetően, vagy egyszerűen csak ki szeretnéd beszélgetni magad, írj hozzászólást a cikkhez, és mi válaszolunk!
 

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!