6 alkalom, amikor bármennyire is nehéz, muszáj nemet mondanod

6 alkalom, amikor bármennyire is nehéz, muszáj nemet mondanod

Címlap / Életmód / Egészség / 6 alkalom, amikor bármennyire is nehéz, muszáj nemet mondanod

Sokszor inkább igent mondunk a kérésekre, csak hogy elkerüljünk egy-egy kellemetlen helyzetet. De ez többnyire azzal jár, hogy neked kell áldozatot hoznod, plusz munkát vállalni, vagy csendben elviselni valamit a konfrontáció elkerülése végett. Pedig van pár szituáció, amikor igenis meg kell tanulnod nemet mondani, bármennyire is nehéz ez!

Ha nem szereted a munkádat

Sokszor csak azért vállalunk el egy-egy munkát, mert úgy látjuk, semmi más nincs kilátásban, de a számlákat muszáj fizetni. Aztán amikor elkezdesz ott dolgozni, hiába nem élvezed, bennragadsz a mókuskerékben, mert ez az egyszerűbb megoldás.

Pedig ilyenkor igenis nemet kell mondanod!

Egyáltalán nem muszáj egy olyan munkahelyen maradnod, ami nemhogy nem tesz boldoggá, de lelkileg fárasztó számodra, és egy idő után teljesen kikészít.

Folyamatosan keresgélj közben más lehetőségek után, és hagyd ott a helyet – akkor is mondj nemet, ha megpróbálnak ott tartani téged egy jobb ajánlattal!

 

Egy nem megfelelő kapcsolatra

Nemet kell mondanod, ha úgy érzed, a kapcsolat nem megfelelő számodra. Ha a srác, akivel ismerkedsz, nem dobogtatja meg a szívedet, és csak azért kezdtél el vele ismerkedni, mert a környezeted folyamatosan noszogatott.

Ne érd be kevesebbel, mint amit megérdemelsz, mert akár évekkel később, de ráébredsz arra, hogy mennyi időt vesztegettél el.

Ugyancsak mondj nemet, ha olyan kapcsolatban élsz, ami már nem jó számodra. Ha a párod nem foglalkozik veled eleget, esetleg lekicsinylően beszél veled vagy elhanyagol. Nem maradhatsz ilyenkor csendben, mert a viták elkerülése csak ahhoz vezet, hogy te magad egyre boldogtalanabb leszel.

Igenis ki kell állnod magadért!

 

A társadalmi elvárásoknak

Onnantól kezdve, hogy betöltöd a 25.életévedet, a környezeted egyre többet vár el tőled.

Hogy legyen megfelelő munkahelyed, hogy menj férjhez, és vállalj gyermekeket.

Akkor is ezzel noszogatnak, ha te szingli vagy, és még nincsenek ilyen terveid a közeljövőre nézve.

Persze sokkal könnyebb csendben végighallgatni a kéretlen tanácsokat, hogy a béke megmaradjon, de ezek sosem fognak abbamaradni, ha nem teszel érte.

Mondj nemet a társadalmi elvárásoknak!

Ne alakítsd az életed az alapján, ami mások szerint elfogadott; mindig tedd azt, ami téged boldoggá tesz!

 

Ha az idődet pazarolják

Mindig is lesznek olyan emberek az életedben, akik nem tartják olyan értékesnek az idődet, mint amilyen valójában.

Ez a személy lehet egy „barát”, akit sosem érdekel, te hogy érzed magad; ellenben előszeretettel beszél saját magáról akár órákon keresztül.

Vagy egy kolléga, aki inkább eljátssza, hogy nem megy neki egy feladat, csakhogy te elvégezd helyette.

Ilyenkor te talán mosolyogsz, és segítesz rajtuk, de az önzetlenségnek is van egy határa.

Sose hagyd, hogy az emberek kedvükre pazarolják az idődet, saját érdekükből!

Vedd észre, ki az, aki tényleg segítségre szorul, és ki az, akinek az életében te csak egy eszköz vagy.

 

Amihez nincs kedved

Időnként muszáj kimozdulnod a komfortzónádból, és olyan eseményeken részt venni, amikhez nem volt kedved, vagy túlságosan ijesztőnek tűntek.

Például egy céges buli az új munkahelyeden, vagy egy találkozó a párod barátaival, akiket még nem ismersz. Ilyenkor mindenki stresszel, és természetes, ha legszívesebben otthon maradnál a négy fal között. Néha igenis bővítened kell a komfortzónádat; de van, amikor a legjobb, ha nemet mondasz.

Mondj nemet azokra az alkalmakra, amikor tudod, hogy csak kedvességből jelennél meg, és nem éreznéd jól magad. Mondj nemet, ha egyáltalán nem szeretnél közelebbi kapcsolatot az adott személyekkel.

Mert egyes esetekben a legjobb, ha a saját feltöltődésedre koncentrálsz, és nem mások kedvéért cselekszel.

 

Az elzárkózásra

Nem kell azt hinned, hogy muszáj mindent egyedül, segítség nélkül megoldanod. Egyáltalán nem gyengeség az, ha bizonyos helyzetekben segítséget kérsz másoktól, és nem egyedül vágsz bele mindenbe.

Ez sok minden lehet. Akár egy új feladat a munkahelyeden, amivel kapcsolatban nem szeretnél kérdezni, nehogy tudatlannak tartsanak mások. Vagy egy karrierlehetőség, amihez meg kellene ejtened egy telefonhívást, máskülönben talán sosem hívnak be interjúra.

Néha el kell fogadnod, hogy nem megy minden egyedül. De ebben nincs semmi rossz!

Hiszen ki mondta, hogy muszáj mindent saját kezűleg irányítanod?

Mondj nemet az elzárkózásra!

 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást