5 pénzügyi kérdés, ami alááshatja a kapcsolatotokat – ha nem beszélitek át őket azonnal

5 pénzügyi kérdés, ami alááshatja a kapcsolatotokat – ha nem beszélitek át őket azonnal

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / 5 pénzügyi kérdés, ami alááshatja a kapcsolatotokat – ha nem beszélitek át őket azonnal

Egyáltalán nem könnyű kérdés a párkapcsolatokat illetően a pénz, legalábbis sok idő szükséges ahhoz, míg minden kialakul, és az adott rendszertől mindketten jól is érzitek magatokat. Nincsenek örökérvényű aranyszabályok, de sajnos előfordulnak olyan hibák, amik alááshatják a kapcsolatotokat. Mutatjuk ezeket!

Ha egyszerűen nem beszéltek róla

A pénzről muszáj beszélni, nem lehet megkerülni, hiába is szeretnétek. Óvatoskodhatok egy ideig, és működni is fog ez a taktika, amíg csak randiztok, moziba jártok és vacsorázni.

De amint összeköltöztök, óhatatlan lesz, hogy szóba kerüljön, ki, mit fizet, mibe, mennyit tesz bele. Nyilván minden élethelyzet más, és nem lesz olyan aranyszabály, amit ha megbeszéltek, az örökre úgy is marad majd, hiszen idővel változik a keresetetek (akár családalapítás, akár munkahelyváltás, munkanélküliség miatt).

Az előrehaladás érdekében legkésőbb ekkor muszáj tisztáznotok az anyagiakat, és félretenni a gátlásokat pl. azzal kapcsolatosan, mennyit kerestek.

A külön bankszámla csapdája

Vonzó dolog őrizni függetlenségünket egy külön bankszámlával, azonban ez egyfajta biztos kilépőként lebeg a fejetek felett – a másik számára ez nyilván nem túl kecsegtető jel.

Természetesen nem arról van szó, hogy ne lehetne külön számlátok is, amin mindketten tartotok némi tartalékot, de nem kifejezetten stabil kapcsolatra utal, ha mindent külön intéztek.

Abból csak konfliktus adódik, ha forintra pontosan mindent feleztek, és gondosan ügyeltek rá, hogy véletlenül se fizessen senki többet, vagy kevesebbet. Ez már azért is képtelenség, mert lehetetlen életszerű szabályokat hozni a közös kiadásokat (pl. vízhasználat, étkezés stb.) illetően.

A közös számla biztosítja az összetartozás élményét, megosztja a felelősségvállalást, egyszóval jót tesz a kapcsolatotoknak.

Ha titkos kiadásaitok vannak

A pénz sajnos alapjaiban határoz meg mindent, és nyilván hatással van a kapcsolatotokra is: ha van, akkor azért, ha nincs, akkor azért.

De nem is ez a kulcskérdés, hanem az, hogy ha titkos kiadásod van, akkor az alááshatja köztetek a bizalmat.

Szó sincs arról, hogy ha félévente veszel egy drágább luxuskozmetikumot, vagy táskát, hanem mondjuk nem mondod el, hogy rendszeresen támogatod a családodat.

Egyértelmű, hogy messze nem ezzel a ténnyel van a gond, hanem azzal, hogy ha valakivel közös életet folytatsz, akkor nem csak a bevételetek közös, hanem a kiadásotok is – a szerelmednek nyilván tudnia kell az ilyen anyagi kérdésekről. Ez persze fordított esetben is igaz!

Apropó, adósság…

Természetesen az adósság kulcskérdés a kapcsolatokat illetően, bár egyértelműen nem a legfontosabb dolog. Mégis, ha őszinte akarsz lenni magaddal, az esetleges tartozásról – fordított esetben – te is szeretnél tudni, hiszen közös élet esetén egyértelműen befolyásolni fogja a mindennapjaitokat, kell-e extra törlesztőt fizetnetek.

A nagyobb adósságot nyilvánvalóan nem is lehet titokban tartani egy komoly kapcsolatban, ám nem feltétlenül tisztességes, ha minderre magától kell rájönnie a szerelmednek, vagy neked szembesülni vele akkor, amikor már javában összefonódott az életetek.

Persze senki nem úgy megy az első randira, hogy közli, hány millióval szállt el a hitele, de idővel ezt a kínos témát is fel kell hozni – ahogy azt a cikkünk elején írtuk.

 

Ha nincsenek közös céljaitok

Ha közösen tervezitek a jövőtöket, akkor közösnek kell lennie a céljaitoknak is. Ez ott kezdődik, hogy együtt döntötök a kiadásokról, az anyagi beruházásokról. Emellett fontos, hogy rendszeresen költsetek egymásra is, mindez ne szűnjön meg azért, mert pl. közös számlát nyitottatok.

Erre direkt jó, ha van saját számlátok, vagy külön megtakarításotok is: amellett, hogy így belefér egy-egy kisebb, „titkos bűnözés” saját magatok számára, van rá lehetőségetek, hogy meglepjétek egymást.

Jó példa erre a közelgő karácsony: meglehetősen nehéz úgy meglepetést vásárolni, ha a számlakivonatban látjátok, a másik mit, hol és mennyiért vásárolt. Lényeges is egyébként, hogy az ajándékozás, közös pihenés, élmény-kiadás ne maradjon el csak azért, mert pl. összeköltöztetek!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást