Család / Életmód

5 ötlet, amivel közelebb kerülhetsz gyermeked világához és hozzá

5 ötlet, amivel közelebb kerülhetsz gyermeked világához és hozzá

A legtöbb szülő szerencsére azon fáradozik, hogy a lehető legtöbbet nyújtsa a gyermekének, miközben biztosítja számára a tőle telhető legjobb anyagi körülményeket. Ám a túl sok munka és a modern kütyük oda vezetnek, hogy gyermekeinkkel együtt, de mégis külön világban éljük életünket. Az alábbi ötletekkel közelebb kerülhetsz hozzá!

Nincs mobil, tablet és tévé sem

Míg korábban a kiváltságosok életében volt csak jelen a tévé, addig a felnőtteket és már a gyerekeket is teljesen körbehálózta a technika, így a mai szülő egyik új feladata, hogy megtalálja az arany középutat.

Nem szabad tiltani a gyerekeket az új vívmányoktól, hiszen nekik ezek már alapvetőek lesznek az életükben.

De azt sem célszerű megengedni, hogy csak mesevideók, vagy netes játékok mellett érezzék jól magukat – vagy csak így tudjuk velük eltölteni az időt.

A jó példa itt is alapvető, ha pedig közelebb kerülnél a gyermekedhez, akkor fontos, hogy te is elfelejtsd a kütyüket arra az időre, amikor leültök játszani.

A barátnőd üzenetére később is tudsz válaszolni, egész biztosan fejből is tudsz gyerekdalokat, és a kedvenc sorozatodat sem kell feltétlenül hallgatnia a gyermekednek.

Nyilván nem kell kizárnod a külvilágot álló napra, de igenis legyenek olyan órák, amikor semmilyen kütyü nem számít.

Játssz vele őszintén és jól

Játszani mindenki tud, vagy legalábbis ezt gondoljuk magunkról.

Aztán, amikor odakerülünk, hogy apróságunkat sok-sok órán keresztül kellene szórakoztatnunk, akkor rájövünk, hogy annyira nem is egyszerű visszamenni saját gyermekkorunkba.

Mivel manapság már a legtöbb csemetének rengeteg játéka van, egész biztosan találsz olyat közöttük, amikkel te is szívesen játszol. Ott a legó, a sok-sok építőkocka, kirakó, társas – ha ilyenekkel játszotok, akkor egész más hangulatban telik az idő.

Persze lesz olyan játék, ami számodra unalmas, ilyenkor azt kell szem előtt tartanod, hogy a gyermekednek viszont jelentős újdonság lehet és igazán fontos dolog.

Talán egy élményét próbálja feldolgozni a játék során (főleg, ha sokszor elismétli), emiatt sem szabad félbeszakítanod. Sőt, a játékot mindig a gyermeknek kell(ene) megszakítania, akárcsak az ölelést.

Képzeld el, ő hogyan látja a világot

Sokat segít az egymásra hangolódáson, ha megpróbáld elképzelni, ő miként látja a világot. Sajnos a szülők túlnyomó része méregdrága, készségfejlesztő játékokat vesz a gyermekének ahelyett, hogy leülne vele és megtanítaná, hogy minden lehet játék.

Egy fakanál, néhány csipesz, kavics és egy kisvödör sokkal jobb készségfejlesztő, mint bármelyik boltban megvehető kütyü. Ezekkel úgy játszik a gyerek, ahogy a fantáziája, aktuális képességei engedik, nem pedig úgy, ahogy elő van írva.

Csak mi, szülők gondoljuk azt, hogy egy készen kapott gyerekkonyha nagyobb ajándék, mintha együtt barkácsolnánk egyet kartondobozból. Szóval, itt az ideje, hogy megpróbálj az ő fejével gondolkozni, az ő szemével látni.

Szerinted az okoz neki örömet, ha együtt találtok ki izgalmas kalandokat, vagy, ha vásároltok egy játékot a boltban, amivel aztán egyedül kell játszania?

 

Koncentrálj csak rá!

Akárcsak a játékok során, úgy a többi időben is meg kell próbálnod kizárólag a gyermekedre figyelni.

Nyilván ez nem kivitelezhető állandóan, hiszen a háztartást vezetni kell, a boltba el kell menni és az élet nem áll meg attól, hogy gyermekünk születik. Azonban megpróbálhatod minél több dologba belevonni, ráadásul minél előbb.

A hétköznapi teendők életünk részét képezik, és ha a gyerkőc mihamarabb megtanulja, hogy működnek, annál élvezetesebb lesz a munka. Pl. ha nem várod el, hogy egyedül játsszon, amíg főzöl, hanem odaülteted a pultra, akkor mindkettőtöknek sokkal élvezetesebb programban lesz része.

Együtt vagytok, egymásra (is) figyeltek, a munka pedig halad. Ezen felül lényeges, hogy amikor együtt vagytok, próbálj rá koncentrálni!

Ne úgy építs tornyot, hogy oda se nézel, mert mobilozol! Főleg ne foglalkozz mással, ha az érzéseiről, gondolatairól kérdezed! Ilyenkor gondolj arra, ha veled csinálná ezt az anyukád, vagy a párod, akkor hogyan éreznéd magadat…

Nem kell mindig program

Egy kisgyereket tökéletesen boldoggá lehet tenni azzal, ha ő is szaggathat a süteményből, ha csigaházakat gyűjthet az udvaron, vagy, ha ő indíthatja el a mosógépet, és aztán adogathatja a ruhákat a teregetés során.

Sok szülő hibázik azzal, hogy mindenáron ki akarja tölteni gyermeke idejét, nehogy ingerszegény környezetben nőjön fel, vagy lemaradjon valamiről.

Játszóházba, ringatóra, úszásra, színházba, előadásra viszi, nap nem telhet el úgy, hogy csak otthon üljenek, és legfeljebb az udvarra menjenek le. Ez hiba!

Egyrészt a gyereknek meg kell tanulnia, mit tegyen, ha unatkozik, másrészt a túl sok program elveszi a lehetőségét a feltöltődéstől, a valódi gyermekkortól, pont úgy, mint később a sok-sok extra szakkör.

Természetesen eszetekbe se jusson álló nap otthon ülni, és mindenből kimaradni! De igenis legyen olyan időszak, ami nyugodt körülmények között telik, és csak a tiétek.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást