5 olcsó, de látványos trükk a nappali felújításához

5 olcsó, de látványos trükk a nappali felújításához

Címlap / Otthon / 5 olcsó, de látványos trükk a nappali felújításához

A nappali kialakítására, berendezésére érdemes időt, energiát és pénzt áldozni, hiszen ez az a helyiség, amiben a legtöbb időt töltjük, ráadásul a vendégeket is itt fogadjuk. Ha te is éppen felújítás előtt állsz, vagy csak szeretnél egy kis extra színt vinni a lakás ezen részébe, akkor az alábbi trükköket feltétlenül érdemes bevetned!

Válassz különleges falburkolatot

Még mindig divatos és látványos megoldás, ha a tévé mögötti részt (vagy ha van, akkor a kandallót) beburkoljátok, ám nem muszáj mindenáron erre a területre koncentrálni – ráadásul nem csupán a kőburkolat jöhet szóba.

Ha nagyon szűkösek a lehetőségeitek, akkor egy más színű falfestékkel vagy valamilyen tapétával érdemes feldobnotok a helyiséget, de ha ennél kicsit többet is bele tudtok fektetni a projektbe, akkor jöhetnek a különlegesebb falborítások, amik egy-egy sarkot, falrészt, vagy akár berendezési tárgyat, pl. polcot is kiemelhetnek.

Egy modern csillárral nem foghatsz mellé

Ugyan a kiegészítőket illetően is a csillagos ég a határ, nem csak horror áron juthatsz hozzá a látványosabbnál látványosabb csillárokhoz, búrákhoz.

Az elmúlt időszakban nagyon divatosak voltak a kovácsoltvasra emlékeztető megoldások, továbbá a bronzszínű, fémes felületű csillárok, így – ha követnétek a lakástrendeket – ezek között érdemes szemezgetnetek.

Természetesen bármilyen csillár nagyot tud dobni a környezetén, különösen akkor, ha kellően nagy a belmagasságotok, és sok az egybenyitott tér.

Ne félj a mintáktól és színektől

Bár nagyon divatosak az egyszerű, letisztult formák és színek az otthonokban, avagy hódít a minimalizmus, nem kell minden színt és mintát kizárnod a lakásotokból.

Ez különösen akkor igaz, ha ti is a „kevesebb több” alapelvet követtétek, és inkább egyszerűbb megoldásokkal dolgoztatok az alapokat tekintve.

Az egészen modern, minimalista konyhát tökéletesen feldobhatjátok egy átlagostól eltérő, például mozaikos csempével, de a nappali fényén is óriásit emelhettek egy mintás kanapéval, vagy éppen egy vidám szőnyeggel, hozzá passzoló, színes kiegészítőkkel.

Ha lecseréltek néhány bútort, textilt, akkor erre a merész, de látványos lehetőségre is gondoljatok!

Válassz modern kiegészítőket

Egy-egy modern kiegészítő nem őrült nagy beruházás, de annál többet tud hozzátenni a helyiség hangulatához.

Költségvetésetektől függően ez lehet egy új kanapé, amibe megannyi extra funkciót építettek be, de modernitást sugallhat egy különleges formájú kisasztal, vagy egy egyszerű fali kiegészítő is.

Persze, ennél a praktikánál fontos, hogy megfelelő kontextusba helyezzétek az új dekorációt, mert egy hagyományos, kissé ódivatúnak tekinthető lakásban nem fog olyan jól mutatni a modern kiegészítő, mint egy letisztult, visszafogott és minimalista otthonban.

Egy polcrendszer csodákat tehet

A legtöbb nappaliban helyet kapnak a polcok, polcrendszerek, ám nem szabad elfelejtened, hogy ezek éppúgy bírnak díszítő, mint praktikus funkciókkal. Ha nehéz kiegészítőket, könyveket tennél a polcra, akkor muszáj lesz egy masszívabb, és valószínűleg drágább darabra beruháznod.

Ellenkező esetben vásárolhatsz formatervezett polcokat is, amikre ugyan túl sok mindent nem tudsz feltenni, de ezek önmagukban díszítenek, és emiatt általában kedvezőbb árakkal bírnak.

Jelenleg a hatszögű polcok azok, amik kifejezetten divatosak, de sok esetben az a lényeg, hogy ne csak két, hanem három dimenzióban is élvezhessük azt a látványt, amit a különféle polcrendszerek tudnak nyújtani. Hogy ezt süllyesztett polcokkal vagy négyszögletű, egyedileg kombinálható bútorokkal éritek el, az a jelenlegi trendeket figyelembe véve teljesen mindegy.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást