5 gyönyörű kövirózsás kert, egyedi megoldásokkal

5 gyönyörű kövirózsás kert, egyedi megoldásokkal

Címlap / Otthon / Kert és terasz / 5 gyönyörű kövirózsás kert, egyedi megoldásokkal

Te is szereted a kövirózsákat és a pozsgás növényeket? Éppen azon gondolkozol, hogy sziklakertet építesz, vagy feldobod a már meglévőt? Nézd meg alábbi tippjeinket, egész biztosan találsz olyan ötleteket, amik a te kertedet is új köntösbe öltöztetik.

Vesd be a kivágott fák törzseit

Az egyik legjobb módszer, amivel a fák törzseit újrahasznosíthatod, ha egyfajta kaspóként tekintesz rájuk.

A legjobb, ha eleve a természetes réseket, odvakat használod erre a célra, de persze újakat is véshetsz, ha ezek a göcsörtök nem adottak.

Utóbbi esetén érdemes úgy ültetned a pozsgásakat, hogy a vágás nyomát eltüntetessék, vagy minél előbb benőjék, így nem lesz túlságosan művi a végeredmény.

Egy-egy ilyen rönk önmagában is megtestesítheti a komplett dekorációt, de bármelyik más, komplett kertet is feldobhatod a segítségével.

A klasszikus új köntösben

Mindenki ismeri a klasszikus sziklakerteket, ám ezek sokak számára már unalmasnak hatnak, főleg, ha kevésbé jól összeállított kompozíciókról és elvadult virágokról beszélünk. Ez a sziklakert azonban sokkal inkább modernnek, semmint elavultnak hat.

Pedig a trükkje annál egyszerűbb: mindössze jól kell megválasztani a rendelkezésre álló köveket.

Ez a sziklakert ugyanis előnyben részesíti azokat a formákat, amiknek a teteje szinte tálcaszerű, és így beépíthető.

Ha teheted, válassz te is egy-két ilyen követ a sziklakertedbe, és helyezd őket kiemelt helyre! Ezeken a köveken csodásan mutatnak a lelógó növények is.

Ültesd apró kövek közé

Amennyiben nincsenek ilyen óriási szikláid, akkor sincs veszve semmi, akár a dekorkövek közé is ültethetsz kövirózsákat, vagy más növényeket.

Ezeket a talajtakarókat általában falak mellé, vagy gazok ellen teszik ki a tulajdonosok, de nem muszáj teljesen üresen hagyni az így felkínálkozó területeket.

Egy-egy bokor, vagy díszfa is tökéletesen megtöri a terepet, de az ilyen helyeken a kövirózsák is remekül érzik magukat.

Öntözést nem igényelnek, hiszen a kő biztosítja, hogy a nedvesség csak nagyon lassan párologjon el, tehát ha egyszer elülteted őket, utána gyakorlatilag csak a ritkításukról kell gondoskodnod.

Tedd a falba

Új kerítés készítése során már előre gondolkodhatsz, hogyan dobnád fel a látképet.

Ez főleg akkor hasznos, ha ránézésre meglehetősen zord és alaposan elzárt telekhatárt készítetek. Ilyen pl.

a téglafal, amit szerencsére rettentően könnyű feldobni.

Nincs más dolgod, mint néhány zsalutéglát kifelé fordítani, illetve fejtetőre állítani. Az így keletkezett résekbe tegyél némi földet, és már ültetheted is a szebbnél szebb kövirózsákat, pozsgásakat, vagy akar a csodás egynyári virágokat.

Jól mutat az is, ha hosszan lefelé lógnak a növénynek, illetve választhatsz futókat, vagy olyan kaktuszokat, amik csak a nyarat bírják nálunk. Rejtsd el a cserepüket a téglában, így nem kell őket átültetned!

Akaszd fel

Végül, ha nincs olyan szerencséd, hogy a saját kertedben valósíthatod meg a szebbnél szebb kövirózsás megoldásokat, akkor kipróbálhatod az alábbi lehetőséget.

Egy kisebb balkonon, de akár a szobádban is felakaszthatod a kövirózsákat, ha ilyen, vagy ehhez hasonló „kaspóba” ülteted.

Persze a hagyományos megoldást is választhatod, de jóval ötletesebb, ha uszadék fákat használsz fel a célra.

Mivel a kövirózsák nagyon kis mennyiségű nedvességgel és kevés földben is boldogan élnek, szinte bármit felhasználhatsz, újrahasznosíthatsz az ültetés során.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást