A fagyasztó minden bizonnyal egy olyan találmány volt, ami megváltoztatta a mindennapjainkat. Ugyanakkor sok fejtörést is okozhat, hiszen ahogyan képes megőrizni az ételek frissességét, úgy el is rejtheti, ha baj van velük.
VIDEO Pár percben megtanítalak, hogyan készíts elbűvölő Valentin-napi sminket
A fagyasztóban az ételek ha nem is a végtelenségig, de akár hosszú hónapokig is megőrzik a frissességüket. Fontos azonban tudni, hogy az étel egy idő után itt is megromlik, ezért, mielőtt bármit a fagyasztóba tennél, érdemes felírni a csomagolásra a dátumot, és a megfelelő időkereten belül elhasználni az élelmiszert.
Van azonban egy másik aranyszabály is, ami okozhat némi fejtörést bizonyos esetekben. Ha a lefagyasztott étel egyszer kiolvad, akkor azt már nem szabad visszafagyasztani, mert ekkor már nem garantálható a minősége és biztonságossága.
Ez eddig rendben is lenne, de mi a helyzet például egy áramszünet esetén? Ha egy nyaralásból, vagy akár csak a nap végén, a munkából arra érsz haza, hogy villog a mikrón az óra, tudod, hogy áramszünet volt.
De vajon mennyi ideig?
Ha csak néhány perces volt a kiesés, szinte bizonyos, hogy a fagyasztóban tárolt ételeknek nem lett semmi bajuk. A jól szigetelő ládában ennyi idő alatt nem emelkedhetett annyit a hőmérséklet, hogy az ételek elkezdjenek kiolvadni. Ha viszont hosszabb ideig volt kiesés, akkor, ha az ételek nem is olvadtak ki teljesen, elkezdhettek felengedni, majd, amikor visszatért az áram, újból lefagyhattak.
A cikk folytatódik, lapozz!