Ez az 5 Ft-os trükk segít megmondani, hogy megromlott-e az étel

Ez az 5 Ft-os trükk segít megmondani, hogy megromlott-e az étel

Címlap / Otthon / Háztartás / Ez az 5 Ft-os trükk segít megmondani, hogy megromlott-e az étel

A fagyasztó minden bizonnyal egy olyan találmány volt, ami megváltoztatta a mindennapjainkat. Ugyanakkor sok fejtörést is okozhat, hiszen ahogyan képes megőrizni az ételek frissességét, úgy el is rejtheti, ha baj van velük.

A fagyasztóban az ételek ha nem is a végtelenségig, de akár hosszú hónapokig is megőrzik a frissességüket. Fontos azonban tudni, hogy az étel egy idő után itt is megromlik, ezért, mielőtt bármit a fagyasztóba tennél, érdemes felírni a csomagolásra a dátumot, és a megfelelő időkereten belül elhasználni az élelmiszert.

Van azonban egy másik aranyszabály is, ami okozhat némi fejtörést bizonyos esetekben. Ha a lefagyasztott étel egyszer kiolvad, akkor azt már nem szabad visszafagyasztani, mert ekkor már nem garantálható a minősége és biztonságossága.

Ez eddig rendben is lenne, de mi a helyzet például egy áramszünet esetén? Ha egy nyaralásból, vagy akár csak a nap végén, a munkából arra érsz haza, hogy villog a mikrón az óra, tudod, hogy áramszünet volt.

De vajon mennyi ideig?

Ha csak néhány perces volt a kiesés, szinte bizonyos, hogy a fagyasztóban tárolt ételeknek nem lett semmi bajuk. A jól szigetelő ládában ennyi idő alatt nem emelkedhetett annyit a hőmérséklet, hogy az ételek elkezdjenek kiolvadni. Ha viszont hosszabb ideig volt kiesés, akkor, ha az ételek nem is olvadtak ki teljesen, elkezdhettek felengedni, majd, amikor visszatért az áram, újból lefagyhattak.

Ránézésre képtelenség megmondani, hogy az olvadás folyamata beindult-e, így dilemma előtt állsz. Ha megtartod az ételeket, potenciális veszélynek ki teszed ki magadat és a családodat. Ha inkább kidobsz mindent, lehet, hogy fölöslegesen landol a kukában akár több tízezer forint értékű élelmiszer.

Szerencsére van egy módszer, ami amilyen egyszerű, éppen olyan nagyszerű, és felkészülhetsz vele az ilyen helyzetekre.

Az 5 Ft-os trükk

Fogj egy egyszerű tálkát, bögrét vagy poharat, és töltsd meg vízzel, majd tedd a fagyasztóba. Amikor a víz már teljesen megfagyott, vedd ki, tegyél a jég tetejére egy érmét, majd az egészet rakd vissza a fagyasztóba. Ha legközelebb áramszünet után kinyitod a fagyasztót, az érme segítségével egyszerűen ellenőrizheted, hogy beindult-e az olvadás.

Ha az érme továbbra is a jég tetején csücsül, akkor minden rendben. Ha viszont lesüllyedt vagy elkezdett lesüllyedni, és mélyebben van a jégbe fagyva, akkor az áramszünet alatt beindult az olvadás folyamata. Az ételek ekkor már nem fogyaszthatóak biztonsággal.

Mennyi ideig tárolhatsz élelmiszereket a fagyasztóban?
belchonock/depositphotos.com

Mennyi ideig tárolhatsz élelmiszereket a fagyasztóban?

A fagyasztott ételek minőségének megőrzésében szerepet játszik, hogy mennyire frissen tetted el őket, mennyire voltak tiszták és mennyire tudsz állandó hőmérsékletet biztosítani a fagyasztószekrényedben. Általánosságban viszont azzal lehet számolni, hogy a zöldségek körülbelül 8-12 hónapig, a gyümölcsöket körülbelül 8 hónapig, a különböző húsféléket 2-3 hónapig, a kenyereket, péksüteményeket nagyjából 3 hónapig lehet a fagyasztóban tárolni.

Az esetek többségében az ételek fogyasztása ennyi idő elteltével is biztonságos lehet, ha megfelelően voltak tárolva. A fagyasztóban a baktériumok nem szaporodnak el, az alapanyagok viszont veszíthetnek a minőségükből, és már nem lesznek olyan finomak.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!