5 belső konlfiktus, amit le kell győznöd, ha boldog akarsz lenni

5 belső konlfiktus, amit le kell győznöd, ha boldog akarsz lenni

Címlap / Életmód / Egészség / 5 belső konlfiktus, amit le kell győznöd, ha boldog akarsz lenni

Mindenki vív belső harcokat, és sokszor nem is látszik a másik arcán, hogy lelkileg nincs a topon. A belső küzdelmek viszont elképesztően stresszesek és elkeserítőek, hiszen rengetegen még csak nem is beszélnek róluk, és egyedül harcolnak ellenük. Azt mondják, összesen ötféle belső konfliktus létezik, ezeket pedig le kell győznöd, ha szeretnél ismét boldog lenni.

Szexuális eredetű konfliktus

Kimondottan gyakori, hogy valaki szexuális téren vívjon magával belső harcot.

Például tegyük fel, hogy épp kijöttél egy rossz párkapcsolatból, és szeretnél szórakozni, jól érezni magad.

Ekkor ismerkedsz meg egy sráccal, akitől nem szeretnél semmi komolyat, de nagyon tetszik; ő pedig azt javasolja, hogy menjetek fel kettesben a lakására.

Noha tudod, hogy nem vagy az a típus, és még sosem volt részed egyéjszakás kalandban, jelenleg úgy érzed, segítene a lelki állapotodon egy kötetlen viszony.

Ilyenkor belső konfliktusba kerülsz önmagaddal, hiszen a korábbi elveid megdőlni látszanak.

Általában nem tart sokáig ez a szakasz.

 

Szerelmi konfliktus

Talán téged sem lep meg, de a szerelemmel kapcsolatban alakul ki a legtöbb belső konfliktus az emberek életében.

Sokan nehezen nyílnak meg mások előtt, mert félnek az elutasítástól és a csalódástól, emiatt viszont falat húznak maguk köré.

Azt érzik, hogy bár nagyon erős érzelmek fűzik a másik félhez, mégsem mernek elköteleződni; ugyanakkor azt sem akarják, hogy a mostani viszony megszűnjön.

De ugyancsak szerelmi konfliktus az, ha úgy érzed, a pasid már nem igazán törődik veled, és attól félsz, hogy elmúltak az érzései.

Minden, ami a kapcsolatokkal kapcsolatos, belső szerelmi konfliktusnak számít, ha pedig ezekre nem találsz megoldást, egyre jobban eluralkodik rajtad a kétségbeesés!

 

Énkép konfliktus

Ez a típusú belső harc akkor jelentkezik, ha mi úgy viselkedünk, ahogy egyébként nem várnánk el magunktól.

Például szereted azt gondolni, hogy kedves ember vagy, és igyekszel ennek megfelelően élni. Majd bal lábbal kelsz fel, összeveszel a pároddal, barátságtalan vagy a bolti eladóval, sőt, még a kollégáddal is kiabálsz, miután felidegesít valamivel.

Az énkép konfliktus viszont lehet önbizalmi kérdés is. Például belenézel a tükörbe, és nem tetszik, amit látsz; idegesít, hogy az orrod nagy (szerinted), vagy hogy narancsbőröd van, és emiatt nem mersz kimenni a strandra sem. Folyamatosan csalódsz magadban, mindegy, hogy fizikális megjelenés vagy viselkedés miatt.

Ez az, amin sürgősen kell változtatnod, mert a lejtőn megindulni könnyű, de visszaépíteni magad egyáltalán nem az!

 

Elvárások konfliktusa

Az előző ponthoz kicsit hasonló a dolog, ám nem teljesen ugyanaz.

Ez a típusú belső konfliktus akkor jelentkezik, ha kénytelenek vagyunk valaminek megfelelően viselkedni, de valójában mi nem ezt szeretnénk tenni.

Például tegyük fel, hogy ki nem állhatod a főnöködet, mert lekezelően bánik másokkal, és nem becsüli meg a munkátokat sem. Ugyanakkor muszáj vagy kedvesen viszonyulni hozzá, mert az állásod bánhatja kárát.

Vagy hasonló szituáció az is, ha te nem szeretsz szórakozóhelyekre járni, és az alkoholfogyasztást sem díjazod, de mégis részt veszel ezeken az eseményeken, mert a barátaid és a környezeted elvárja, hogy ott legyél.

Ezek is belső konfliktusokat keltenek, amelyek miatt azt érzed, hogy sosem tudsz maximálisan boldog lenni a helyzeteddel.

 

Létezéssel kapcsolatos konfliktus

Nagyon sokaknál jelentkezik ez a típusú konfliktus, amely nagyon hasonlít az életkrízisekhez.

Ilyenkor azon kapod magad, hogy igazából fogalmad sincs, mit kellene tenned, mi az életed értelme, és állandóan kérdésekkel bombázod saját magad.

Például úgy gondolod, hogy meg kell tanulnod kiélvezni az adott pillanatot, ahelyett, hogy mindig mással foglalkoznál. De közben állandóan szükséged van visszacsatolásra arról, hogy a jövőd jó irányba tart, és minden pozitívan alakul.

Ide tartozik, ha úgy érzed, már nem tesz boldoggá a munkád, de nem tudod, merre tovább, ahogy az is, ha megkérdőjelezed az eddigi céljaidat.

Hogy miért jelentkeznek ezek a konfliktusok, azt sajnos nem tudni, de nagyon sokat segít a helyzeteden, ha tudod, hogy épp melyik szakaszon mész keresztül!

 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást