Életmód / Pénz és hivatás

40 éves korodra legalább ennyi megtakarításodnak kell lennie

40 éves korodra legalább ennyi megtakarításodnak kell lennie

Tegyük fel, hogy most a pároddal havi 400 ezer forintból éltek és ebből ketten ki is jöttök. Ez egy évben 4 millió 800 ezer forint bevétel. Ennek az összegnek a 80 százalékára lesz szükségetek időskorban ahhoz, hogy ne kopjon fel az állatok.

Ha a nyugdíjunkra gondolunk, szinte megmosolyogtató, hogy mennyiből kellene megélnünk öregkorunkban. De ne ess kétségbe, mert még időben vagy ahhoz, hogy elkezdj megtakarítani.

Akár befektetsz valamibe, akár az a terv, hogy havi szinten félreteszel egy fix összeget idősebb napjaidra, ha eddig nem tetted, most mindenképpen kezdd el, hogy ne fuss ki az időből. 

jimbophoto/depositphotos.com

Legyen likviditásod váratlan helyzetekre

A megtakarítás nemcsak nyugdíjas éveinkre szól, hanem a vészhelyzetekre is. Ha elromlik az autó, a mosógép vagy bármelyik háztartási nagygép, vagy csőtörés van és már nem tudjuk tovább halogatni a konyha- vagy fürdőszoba felújítást, akkor jó, ha van félretett összeg, amihez tudunk nyúlni.

És, hogy ne csak a száraz kötelezettségekről essen szó, meg kell említenünk azt is, hogy néha mindenkinek szüksége van egy kis kényeztetésre.

Ha meglátod a kirakatban életed cipőjét, vagy spontán terveztek egy párizsi csajos hétvégét a barátnőiddel, arra is legyen egy kis megtakarítás. Ez lehet egy relatív kisebb összeg, egy pár százezres tétel, amit fogj fel úgy, hogy mintha felnőttkorod malacperselye lenne. Ha valamit nagyon szeretnél és meg is engedheted magadnak, – ésszel járj el ugyan – de ne sajnáld rá a pénzt. 

Oldalak: 1 2

7 hozzászólás

 • Avatar
  MelegElod
  2020.10.16., 23:45

  Há a példa is egy vicc! 400.000 80%-a 320.000.
  80.000-ből éljenek meg ketten a hónapban? van hely ahol a rezsi több, de a jövedelem valóban 400.000 körül van. …és akkor nem eszik, vagy kikukázza magának az élelmet és ruházatot? Ez most komoly? Szerintem ezt a szerző nem gondolta át.

  Válasz
  • Avatar
   Kitti
   2020.10.17., 18:05

   Ennek az összegnek a 80 százalékára lesz szükségetek időskorban ahhoz, hogy ne kopjon fel az állatok.
   Tehát 320ezerre…

   Válasz
  • Avatar
   Krisztian
   2021.01.27., 16:21

   Számolni tudsz-e?

   Válasz
 • Avatar
  RUDI
  2020.10.17., 07:06

  Remélem A megtakarítást nem forintban gondolod , mert ha igen , jön Matolcsi elvtárs és annyi a megtakarításnak !

  Válasz
 • Avatar
  Zsuzsanna Gyongyosi
  2020.10.17., 07:33

  Ez egy totál idióta cikk. Hogy tudna félretenni az az ember, aki minimálbérért dolgozik, meg közfoglalkoztatottként, meg aki munkanélküli, meg a rokkant beteg (különösen az, aki fiatal korától beteg)?

  Válasz
 • Avatar
  Háry László
  2021.01.27., 16:45

  Nem mindenki vezető főtisztviselő hasonló jövedelmű házastárssal (nem is tudom, ki is jutott eszembe hirtelen…), nem celeb, élsportoló. A nagy többségnek ez csak álom! Érthető, hogy hogy a pénzintézetek és közvetve az állam a minél nagyobb lekötött pénzhez jusson. Érdekes: monetáris ügyekben felelős döntéshozók mintha sohasem hallottak volna Mária Terézia mondásáról: a birkát először fel kell hízlalni, hogy -majd- dús gyapjút nyerjünk…

  Válasz
 • Avatar
  Nagy Miklós
  2021.01.27., 19:30

  ha a kormány megfizetne..és nem lopnának annyit lenne megtakarításom..idióta..

  Válasz

Írj egy hozzászólást