3+1 természetes módszer a fogfájás enyhítésére

3+1 természetes módszer a fogfájás enyhítésére

Címlap / Életmód / Egészség / 3+1 természetes módszer a fogfájás enyhítésére

Mi okozhatja a kínzó fogfájást? A legtöbb ember rémálma a kínzó, gyötrő fogfájás, és a bajt csak tetézi, hogy senki sem megy szívesen fogorvoshoz. Azonban az elhúzódó szenvedés végül a fogorvoshoz űzi még a legmakacsabb beteget is. (x)

Egy hosszú hétvégén, vagy ünnepek alatt előfordulhat, hogy nem jutsz azonnal fogorvoshoz, de szerencsére van néhány házilag is alkalmazható fogfájás-csillapító módszer. Ezekből ismertetünk az alábbiakban néhányat.

A súlyos fájdalomnak számos kiváltó oka lehet. Vannak egyértelmű tünetek, de előfordul, hogy csak szakember segítségével lehet feltárni a valódi okokat. A fog fizikai sérülése okozhat kisebb-nagyobb fájdalmat, természetesen a roncsolódás mértékétől függően. A letört vagy megrepedt fog nem csak fájdalmas, de esztétikai problémát is okoz. Súlyosabb esetben pedig a fog elvesztése is bekövetkezhet. Ilyenkor mielőbbi beavatkozás szükséges, hiszen a sérült fog könnyen elfertőződhet.

A fogfájás okának „klasszikusa” a fogszuvasodás. Az evéskor a fog felszínén lepedék rakódik le, amelyet ha nem távolítasz el megfelelő fogmosási technikával, akkor idővel fogkővé szilárdul. A fogkő pedig maga egy baktérium telep, amely nem csupán az íny gyulladását okozza, de a fogzománcot is károsítja. Időben kezelve azonban a folyamat még megállítható, azonban ha elhanyagolod, akkor a szuvasodás mélyebbre terjed, elérheti a fogbelet, és fájdalmas fogbélgyulladás alakulhat ki. Ekkor válik szükségessé a gyökérkezelés.

A fogzománc elvékonyodásának lehetnek öröklött okai, de ásványianyag-hiány is előidézheti. A fog felszíne sérülékenyebbé és érzékenyebbé válik, amit külső inger hatására, hirtelen fellépő, nyilalló fájdalommal jelez. A rágófogak felszínének tömése vagy korona felhelyezése is okozhat átmeneti kellemetlenséget. Ha a tömés vagy korona magas, akkor záráskor a fog hamarabb érintkezik és túl nagy erőhatás összpontosul rajta, ami fájdalomhoz vagy a fog túlterhelődéséhez vezet. Ha fogorvosi beavatkozás után ilyet tapasztalsz, azonnal menj vissza, hiszen a probléma könnyen korrigálható.

A lepedék és a fogkő szintén okozhat fogínygyulladást, amely eleinte nem is feltétlenül jár fájdalommal. A problémára a kipirosodott íny vagy a fogínyvérzés utal. Mindenképpen fordulj fogorvoshoz, mert a gyulladás akár a fogat tartó szöveteket és a csontot is megtámadja, ami fogvesztéshez vezethet.

Gnatológiai problémára utalhat a nehezen lokalizálható, egész állkapocsra kiterjedő tompa fájdalom, melyet az önkéntelen, éjszakai fogszorítás és csikorgatás idéz elő. A stressz kiváltotta jelenség hosszú távon a fogak túlterhelését, kopását és akár törését is előidézheti. Éjszakai harapásemelő használatával azonban a tünetek jól kezelhetőek.

Természetes fogfájás-csillapítók

Bármi is álljon a fogfájás hátterében, természetes, hogy azonnal szabadulni szeretnél a gyötrelmektől. Főleg akkor jönnek jól a természetes módszerek, ha nem tudsz azonnal fogorvoshoz kerülni, és egy-két napig még tűrnöd kell a fájdalmakat.

1. Jég

A gyulladt és fájó fogak egyik leghatékonyabb fájdalomcsillapítója a jeges borogatás. Csomagolj be néhány jégkockát egy textildarabba, majd helyezd az arcodra a problémás területre. A fájdalom enyhülni fog, és a duzzanat is csökkenhet.

2. Szegfűszeg

A szegfűszeg természetes gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású fűszernövény. Morzsolj össze néhány szem szegfűszeget, majd keverd el olíva- vagy kókuszolajban. Kenegesd vele a problémás részt, és hamarosan érzékelni a fogod a fájdalomcsillapító hatást.

3. Gyógytea

A gyógytea szintén jó választás, ha korai ínygyulladás természetes kezeléséről beszélünk. Készíts gyógyteát mezei zsurlóból és orbáncfűből, amivel öblögethetsz a korai fogínyvérzés, fogínygyulladás esetén. Fontos azonban, hogy komoly gyulladás fellépésekor a gyógynövényekkel csupán minimális hatást érhetünk el a fájdalom enyhítését tekintve.

3. + 1. Sós víz

A kínzó fogfájás csillapításának legegyszerűbb módja a sós vizes öblögetés. Az antibakteriális hatása mellett a fájdalmat is csökkenti. A fél percig tartó öblögetést érdemes többször megismételni a nap folyamán.

Mikor kell fogorvoshoz fordulni?

A természetes módszerek ideig-óráig csökkenthetik a kellemetlen tüneteket, de ez ne adjon arra okot, hogy halogasd a fogorvosi rendelő felkeresését. Kisebb fájdalom esetén is érdemes minél előbb szakemberhez fordulni, hogy megállapíthassa a probléma okát. Az időben elkezdett kezeléssel nemcsak a fájdalom szüntethető meg, hanem a súlyosabb tünetek kialakulása is elkerülhető. Ha nagyon erősek a fájdalmak, és semmilyen módszer nem hoz enyhülést, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni.

A fogfájás gyakran váratlanul és előjel nélkül jelentkezik, és valódi kínszenvedést tud okozni. Ilyenkor a percek is óráknak tűnnek, amikor szinte bármit bevetnénk a fájdalom ellen, azonban csak a szakértők által jóváhagyott módszereket érdemes kipróbálni. A természetes fogfájás-csillapítók sem adnak azonban végleges megoldást, ezért elkerülhetetlen, hogy mihamarabb fogorvoshoz menj. A kezelés mellet olyan hasznos tanácsokkal is elláthatnak a szakemberek, amelyekkel később megelőzheted a hasonló tünetek kialakulását.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!