Kihirdették a 2022-es év szavát, te mit gondolsz róla?

Kihirdették a 2022-es év szavát, te mit gondolsz róla?

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Kihirdették a 2022-es év szavát, te mit gondolsz róla?

Évről évre, Európa több országában hirdetik meg az Év Szava pályázatot. Ha jól belegondolunk, sok értelme nincs a dolognak, de arra tökéletesen megfelel, hogy egyetlen kifejezéssel illetni tudjuk az elmúlt hónapok legfontosabb történéseit. Így érthető, hogy az elmúlt években olyan szavak lettek a győztesek, mint a vakcina, világjárvány vagy a covid. Ebben az évben is több kifejezés szállt versenybe, de vajon melyik lett a 2022-es év szava?

A Collins English Dictionary 2013 óta minden évben meghirdeti az év szavát. Ezt megelőzően minden hónapban a hónap szavát hirdette meg, de valljuk be, az nem olyan izgalmas, mint egyetlen szót találni egy egész évre vonatkozóan. 

A Collins minden naptári év vége felé kiad egy listát a figyelemreméltó szavakról, vagy azokról, amelyek az elmúlt 12 hónapban kerültek előtérbe. A szűkített lista jellemzően tíz szóból áll. Lexikográfusok, szerkesztők, marketing- és reklámszakemberek csapata dönt arról, melyik lesz az Év Szava az adott évben. A 2022-es versenyben (dobpergés) az Év Szava nem más, mint a:

permakrízis.

Most biztosan sokan csapnak a homlokukra, hogy nahát, milyen találó kifejezés ez, én is ezt mondtam volna, ha megkérdezik a véleményemet. De talán többen vannak azok, akik többször is elolvassák a szót és még akkor sem mond nekik semmit. Nem meglepő, a permakrízis ugyanis egy ritkán használt kifejezés, ám a verseny szervezői, mint mindig, most is fején találták a szöget. 

A permakrízis egy főnév, ami a következőképpen definiálható: az instabilitás és a bizonytalanság elhúzódó időszaka, különösen egy katasztrofális eseménysorozat eredményeként. 

David Shariatmadari író, a Collins Dictionary weboldalán közzétett blogbejegyzésében megjegyezte, hogy ez a kifejezés az ukrajnai háború, az éghajlatváltozás kihívásai, a politikai instabilitás és az infláció megugrása miatt cseng igaznak. 

A permakrízis azt a szédítő érzést testesíti meg, amikor az egyik negatív eseményről a másikba lépünk. Közben pedig azon töprengünk, milyen új rémségek leselkednek még ránk.

jacoblund/istockphoto.com

Magyarországon is keresik az év szavát

Hazánkban még nem derült ki, mi lesz 2022 győztes szava, de tippelni azért már lehet. 2011-ben ugyanis a külföldi példát követve Magyarországon a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport és a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda is elindította a nyelvünk megismerése szempontjából jelentős, az anyanyelvi kultúránk fejlesztését segíteni igyekvő törekvést.

Az évente meghirdetett pályázat során az év szava, az év antiszava, az év ifjúsági szava, valamint az év költői szava kategóriában lehet ötleteket adni. A beérkezett kifejezéseket a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport, a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda és az Anyanyelvápolók Szövetsége által felkért, nyelvészekből álló szakértő bizottság vizsgálja meg.

2021-ben az Év Szava az oltakozik lett. Bizony ám, több mint egy éve, hogy elterjedt ez a furcsa szó. Bár grammatikailag helyes és a jelentése is világos, mégis nehezen ejtettük ki a szánkon először, mert szokatlan volt. 

Tavaly az év ifjúsági szava az off volt. Bár az angol off (ki) szó már régóta igyekszik behatolni a magyar nyelvbe, a szlenges nyelvhasználatból 2021-ben hirtelen kilépett a köznyelvbe. Offol, offos, kioffol offtopik és társai egyre gyakrabban jelennek meg itt-ott. Aki még nem találkozott vele, vagy nem nagyon tudta hová tenni a kifejezést, amikor hallotta. Eláruljuk, hogy a témától eltérő hozzászólást, illetve a közösségi média felületein az oda nem illő hozzászólást nevezzük így. 

Szóval a nemzetközi Év Szava a permakrízis lett. Most már kíváncsian várjuk, hogy mi lesz az a nálunk használt kifejezés, ami elnyeri ezt a címet. Íme, pár tipp: infláció, energiaválság, szankció, ársapka, farhát…

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!