100 éves a világ leghíresebb parfümje: ők voltak a CHANEL N˚5 arcai

100 éves a világ leghíresebb parfümje: ők voltak a CHANEL N˚5 arcai

Címlap / Hírek / 100 éves a világ leghíresebb parfümje: ők voltak a CHANEL N˚5 arcai

A CHANEL N˚5 az első parfüm volt, amit a francia couturier tervező, Gabrielle “Coco” Chanel piacra dobott, az illatot magát pedig Ernest Beaux francia-orosz vegyész és parfümőr komponálta. A marketing már az első lépésekkor is fontos volt. A palack megtervezésekor fontos szempont volt, hogy elegáns, vonzó és időtlen legyen, éppen úgy, mint maga az illat is.

A korban a női parfümök hagyományosan két kategória valamelyikébe tartoztak: a „tiszteletre méltó nők” jellemzően valamilyen egyszerű kerti virág illatát viselték. Az indolos, vagy erősebb illatú, jázminos parfümök provokatívnak, kihívónak számítottak.

Chanel egy új illatot keresett, ami a ’20-as évek felszabadult, magabiztos és elegáns, de erős nőit ünnepli.

A parfümre ma nem csak egy illatként, hanem szinte szimbólumként gondolunk. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy egy merész fogással a kampányokban a Chanel lecserélte a díszes üvegcséket és a virágszirmokat. Helyettük valódi, hús-vér nőket tett a fotókra, akik mind a megjelenésükkel, mind az életmódjukkal megjelenítették azt, amit a parfüm képviselni kívánt.

Az ikonikus név eredete

Az elnevezés állítólag onnan ered, hogy amikor a parfümöt készítő vegyész egy sor, számozott illatmintát adott át Chanelnek, akkor ő az 5-ös számút választotta. Az 5-ös szám egyébként is fontos szerepet töltött be az életében és mágikus tulajdonságokat tulajdonított neki. Emiatt úgy döntött, hogy a parfüm nevében is egyszerűen megtartja a számot, ahelyett, hogy valamilyen más szót választana a parfüm nevének.

Gabrielle Chanel 1937-ben debütált az illat első arcaként, és örökre bebetonozta a CHANEL N˚5-ot mint a nőiesség és az erő szimbólumaként. François Kollar fényképén a divattervező büszkén és magabiztosan áll a kandalló mellett a Ritz lakosztályában.

Aztán egy 1952-es interjúban Marilyn Monroe merész kijelentést tett, amikor azt mondta, nem visel mást az ágyban, csak néhány csepp CHANEL N˚5-ot. Parfüm ennél jobb reklámot valószínűleg még nem kapott, és ez meg is alapozta a következő kampányok hangnemét.

Azóta számos színésznő, köztük a bűbájos arcú Ali McGraw, a rikító rózsaszín öltönybe öltözött Lauren Hutton, valamint a klasszikus eleganciát megjelenítő Catherine Deneuve és Carole Bouquet is álltak már kamera elé, hogy megtestesítsék azt, amit a CHANEL N˚5 számukra jelent. 2004-ben aztán a N˚5 The Film című moziban (Baz Luhrmann rendezésében) Nicole Kidman is a parfüm arcainak sorába lépett.

Miközben a Chanel minden idők talán leghíresebb és legnépszerűbb parfümjének 100. születésnapját ünnepli, a gyönyörű és intelligens arcú francia színésznő, Marion Cotillard lett a legújabb, aki megtestesítette a CHANEL N˚5-ot.

Coco Chanel

A Chanel no 5 parfüm arcai
fashionista.com

Catherine Deneuve

https://hu.pinterest.com/pin/526991593878905869/

Lauren Hutton

https://hu.pinterest.com/pin/100205160444472782/

Nicole Kidman

https://hu.pinterest.com/pin/111675265750417127/

Marion Cotillard

https://hu.pinterest.com/pin/202591683227047851/

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást